„Twelve monkeys” (1995)

Submitted by Goran Popović on 16/01/2013 - 17:33

1 „Twelve monkeys” (1995)

Jedan od filmova za koji se sa pravom može reći da je obeležio filmsko stvaralaštvo. Ukoliko nakon napornog dana ili pred spavanje želite da pogledate film jednostavne priče, sa obiljem neoriginalnih replika, koji ne zahteva vašu punu pažnju, zaobiđite ovo ostvarenje. Dobar deo publike se čak žalio da je adaptacija isuviše kompleksna. Istina, film jeste složen, ali prevashodno zbog toga što su gledaoci navikli da ne moraju u potpunosti da koriste svoje mentalne potencijale. Stoga, kada se susretnu sa ovakvim ostvarenjem, ostaju zatečeni. Naravno, priča nije u potpunosti nepojmljiva, kao što vam se možda čini iz prethodnih redova, samo zahteva od gledaoca da joj se posveti kako bi je razumeo.

S obzirom da su Twelve Monkeys adaptacija Kris Markerovog filma iz 1962. - La Jetée, bilo bi vam jako korisno da prvo pogledate ovaj film, kako neku vrstu pripreme za ono što će uslediti. Markerov film se sastoji od serije crno-belih fotografija, to jest liči na slajd šou gde vas narator vodi kroz priču.

Reditelj, Teri Gilijam je do te 1995. godine imao par izuzetnih ostvarenja kao što su Monty Python and the Holy Grail kao i retro-futuristički Brazil. Scenarijom se, uz pomoć Krisa Markera, pozabavio Dejvid Pipls, koji se pre toga proslavio radeći na čuvenom Blade Runner-u. Glumačka postava je pretrpela izvesne izmene u odnosu na prvobitnu zamisao reditelja. Nika Noltija je zamenio Brus Vilis, koji se pokazao kao odličan izbor za ulogu Džejmsa Kola. Kako je sam Gilijam izjavio Vilis se odlično uklapao u karakterizaciju nekoga koje je jak i opasan a u isto vreme i ranjiv. Ulogu Džefrija Goinsa je trebalo da glumi Džef Bridžis (što bi takođe bilo zanimljivo videti, bez obzira na maestralnu glumu Breda Pita), međutim, njegovo mesto je zauzeo Bred Pit. Ono što je zanimljivo je to da je Pit proveo izvesno vreme na psihijatrijskom odeljenju jedne bolnice pripremajući se za svoju ulogu.

3 „Twelve monkeys” (1995)

Konačno stigosmo do same priče. Radnja se odigrava u post-apokaliptičnoj budućnosti gde je čovečanstvo primorano da živi pod zemljom jer je smtonosni virus tokom 1996. godine pobio veći deo ljudske rase. Za razliku od ljudi, životinje su imune na virus i slobodno lutaju ostacima civilazije na površini. Ova činjenica će kasnije poslužiti za propagiranje ideja o pravima životinja koje će se provaličiti kroz film. Džejms Kol (Brus Vilis), je osudjeni robijaš koji će u zamenu za pomilovanje pokušati da se vrati u prošlost i sakupi značajne informacije koje će omogućiti preživelim ljudima da pobede virus. Međutim, tokom čitavog života Kola progone slike iz detinjstva, i prilikom svakog prisećanja detalji iz prošlosti se menjaju. Putem tih detalja reditelj se bavi varijacijama ličnog iskustva i prikazuje kako potonji događaji utiču na formiranje i reoblikovanje prošlih sećanja. Prilikom svojih povrataka u prošlost Kol dospeva u različite periode ljudske istorije kao što je na primer Prvi svetski rat. Ne voljom naučnika, već zbog nepreciznosti njihovih naprava.

Jednom takvom prilikom dospeo je u mentalnu insituciju gde je upoznao Džefrija Goinsa (Bred Pit). Kako će se kasnije ispostaviti, Džefri je predvodnik organizacije 12 majmuna, za koju Kol veruje da je oslobodila virus. Takođe, Džefri je sin poznatog virologa, tako da su se sve kockice složile. Makar je Kol tako pomislio. U takvoj prošlosti, Kol upoznaje i doktorku Ketrin Rajli (Medlin Stou), sa kojom će se upustiti u romansu kako se priča bude razvijala. Putem doktorke Stou, i mentalne institucije uopšte, ispituju se pitanja koja se odnose na ludilo, kao i kvalifikovanosti onih koji određuju ko je zdrav a ko lud. U jednom delu filma doktorka Rajli se pita da li su psiholozi preuzeli ulogu religije u određivanju podobnih ili neprihvatljivih. Nakon toga uslediće brojni zapleti i obrti koje neću otkriti.

2 „Twelve monkeys” (1995)

Što se tiče glume, gotovo da je perfektna. Tu pre svega mislim na Brusa Vilisa i Breda Pita. Kao što je sam Gilijam opisao, Vilis je savršen za ulogu Kola, odlično je prikazao svu složenost i suprotnosti Kolove ličnosti. Bred Pit je takođe maestralan, posebno kada su u pitanju scene iz mentalne bolnice. Mislim da se svakako može reći da je ovo jedna od njegovih najboljih uloga ikada. Pit je bio nominovan i za Oskara, međutim te godine ga je uzeo isto tako genijalni Kevin Spejsi svojom ulogom u filmu The Usual Suspects. Umesto Oskara, Pit je dobio Zlatni globus i Saturnovu nagradu. Sam film je takođe dobio Saturnovu nagradu za najbolji naučno-fantastični film.

Ukoliko niste pogledali film obavezno to učinite, ukoliko jeste, pogledajte ga opet. Ostvarenje se sastoji iz više slojeva i aluzija koje se ne mogu uvek primetiti ili razumeti iz prvog puta, niti se isto tumače u različitim životnim dobima. 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: