„Vanilla Sky” (2001)

Submitted by Goran Popović on 27/12/2012 - 00:09

1 „Vanilla Sky” (2001)

Tom Kruz se nalazi u ulozi Dejvida Ejmsa, bogatog biznismena i vlasnika velike izdavačke kuće u Njujorku. Naravno, istu je nasledio nakon smrti svoga oca. Sve je bilo savršeno za ovog plejboja i hedonistu: zaljubio se u devojku koja se dopadala njegovom najboljem prijatelju i uspešno je izbegavao bilo kakav intimniji odnos sa ljubomornom i psihotičnom bivšom devojkom, koju igra Kameron Dijaz. Makar je izgledalo savršeno do trenutka kada je bivša devojka odlucila da autom sleti sa nadvožnjaka sa sve njim u njemu. Tu nastaje prekretnica u Dejvidovom životu. Njegovo lice je unakaženo, devojka u koju se zaljubio, glumi je Penelopa Kruz, ga je napustila, i depresija počinje da preovladava njegovom psihom. Međutim, jedna kompanija koja se specijalizovala za vestačko izazivanje lucidnih snova možda ima odgovor na Dejvidove probleme...

Tom Kruz, sasvim prosečan glumac, neki bi rekli i loš, ali jedan od onih koji su u stanju da glume u svemu, od akcionih blokbastera, bez trunke dubine u priči, do filmova sa krajnje revolucionarnim pogledima i idejama. Ovo je jedan takav film i tu mu treba odati priznanje. Međutim, kad smo već kod te revolucionarne ideje za priču treba imati na umu da je reditelj Kamerun Krou iskoristio za svoj film scenario Alehandra Amenabara, koji je i sam snimio film po tom scenariju pod nazivom Open Your Eyes. Tako da je ovaj film praktično rimejk španskog filma iz 1997. godine. Stoga, ne treba preterivati u zaslugama za originalnost priče. Ono što je zanimljivo i ne bas svakidašnje je to da je Penelopa Kruz glumila u oba filma, i to istu ulogu.

2 „Vanilla Sky” (2001)

Što se tiče Kameron Dijaz, reakcija većine ljudi na samu njenu pojavu bi se mogla opisati kao sputana zelja da se glumica na bilo koji način povredi. S obzirom da je to gledaocima onemogućeno iz različitih razloga, obično su zrtve takvih izliva besa kućni aparati ili pak neki drugi predmeti. Ponekad bi gledaoci dizali ruku i na sebe. Šalu na stranu, ma koliko ovo bilo tačno ili netačno, može se reći da je njena uloga u ovom filmu bila takva da je i trebalo da izazove upravo takvu, gore opisanu, reakciju kod publike. Pretpostavljam da joj nije bilo teško. Ipak bi se to u ovoj konkretnoj situaciji možda i moglo nazvati dobrom glumom. 

Žanr filma je pre svega romansa pa potom naučna fantastika i misterija. Možda se čini da sam izneo previše negativnih karakteristika filma, ali film je sasvim solidan i ne zaslužuje da ga propustite. Ima stvarno zanimljivih scena i dosta naizgled spontanih gestova koji na pravi način dočaravaju stvaran život i dižu glumu na viši nivo. Sve u svemu, predlažem da pogledate film, ukoliko niste, i procenite sami. 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by trolica (not verified) on 21/09/2015 - 23:41
Film je blago receno odvratan! Preporuka je da ne gledate ni u ludilu najgorem!