„Kurz und schmerzlos” (1998)

Submitted by Igor Markovich on 06/09/2013 - 19:10

Costa (Adam Bousdoukos), Gabriel (Mehmet Kurtuluş), Bobby (Aleksandar Jovanovic)

Fatih Akin je jedan od najpopularnijih režisera današnjice na prostorima Evrope. Nemački kinematograf turske nacionalnosti u svim svojim remek-delima se bavi temama koje gravitiraju oko problema teritorijalne, kulturne i socijalne konfluencije. Na prvi pogled, takav odabir izvora inspiracije može biti prilično ograničavajuć, ali Akin kamerom u nekoliko svojih filmova dostiže vrhunce u prenošenju na ekran i dramatiziranju ljudskih sudbina u vrtlozima međukulturnog (sukobljavajućeg) prostora.

Film pod naslovom „Brzo i bez bolova” (1998) je jedan od prvih ostvarenja Fatiha Akina. Mnogi kritičari smatraju da je ovim filmom, pored „Mržnje” (1995) Matjua Kasovica, u evropsku kinematografiju uvedena tzv. evropska depresija (povezana sa etničkim i rasnim problemima). U centru pažnje se nalaze tri dugogodišnja prijatelja različitih nacionalnosti: Turčin Gabriel (Mehmet Kurtuluš), Grk Kosta (Adam Buzdukos) i Srbin Bobi (Aleksandar Jovanović). Kao i mnogi koji su odrastali u porodicama emigranata u Nemačkoj, rastrzani između potrebe da udovolje i očuvaju tradicije porodica i naroda iz kojih potiču, i savremenih zahteva nemačkog društva, ova tri Balkanca ostala su u procepu - kriminalu. Različitosti koje bi ih u realnom svetu verovatno razdvajale, u Fatihovom svetu postaju „sveto trojstvo”.

Priča se otvara povratkom Gabrijela iz zatvora, čije iskustvo ga konačno otrežnjava i prisiljava da svoj život promeni iz nekadašnjeg crnog, nelegalnog, u beli, normalni, svakodnevni život. Njegove prijatelje takva promena iznenađuje, jer podzemno okruženje u kojem obitavaju previše ih je usukalo u svoje skute. Turčin pokušava svim snagama da promeni i svest i nagone svojih najbližih prijatelja, ali u tome, uprkos svemu, ne uspeva. Kolovrat događaja iskombinovan ljubavnim strastima Turčina, gangsterskim dogodovštinama Srbina i sitničarskom sudbinom Grka, uvode ovu trojku u gubitničke igre. Prevare, preljube, laži i oružje obmotavaju ih u veo crnine i nesreće.

Bobby (Aleksandar Jovanovic), Gabriel (Mehmet Kurtuluş)

Poruku koju režiser krije iza priče je snažna i tada, ali i sada, kada je vrlo aktuelna. Površinski multikulturno i tolerantno društvo Savezne Republike Nemačke, drugačije verske, rasne i etničke skupine baca u najgore kutke savremenog bivstvovanja. To odbacivanje nije direktno, već suptilno i graciozno izvedeno. Odbačenima samo ostaje da na svoj način preživljavaju (ali, očigledno, ne i prilagođavaju) u surovom sivilu. Takvo okruženje ih očigledno (što i jeste poruka koju posredno plasira „Brzo i bez bolova”) uvlači u neizbežno unutarnje sukobljavanje. Niti u jednom trenutku nećemo videti kako  se policija ili pravosudni organi mešaju u ove sukobe, kao da oni nepomično stoje po strani. U sudbine trojke uvlači se kriminalni bos, Albanac po nacionalnosti koji, igrom nesrećnih okolnosti, postaje najteža i najgora pretnja trouglu prijatelja. Posledice će biti nepovratne i kobne.

U fokusu su i porodični, društveni i ljubavni problemi koji se samo nadovezuju na već postojeća trenja i konflikte. Egoizam se rađa u okolnostima koje diktiraju potrošačke besmislice i defektne devijacije društva u celini. Zamagljene boje koje dominiraju celokupnim trajanjem filma čak i gledaocima onemogućavaju bilo kakvu pozitivnu iskru u pristupu fabuli i simbolima Kurz und schmerzlos-a. Svaka situacija koja se nameće u međuljudskim opštenjima postaje dvosmislena pod udarima sukoba ličnosti i isplivavanja egocentričnosti. Onaj koji je želeo da promeni sve, postao je žrtva glavnog toka svakodnevnih događanja. Tu će promenu potražiti na drugom mestu…

Gabriel (Mehmet Kurtuluş), Costa (Adam Bousdoukos)

Fatih Akin će u narednim filmovima smanjivati količinu depresije koja će se provlačiti kroz kadrove. Međutim, depresija i različiti kulturni dodiri će ostati lajt-motiv njegovih dela. Tako da, ukoliko do sada niste imali prilike da se upoznate sa filmografijom dotičnog, preporučljivo je početi upravo sa „Brzo i bez bolova”, jer ćete redosledom gledanja filmova uhvatiti nit grandioznih, a golim okom vidljivih, istina koje sa ingenioznom talentovanošću izdvaja Fatih Akin. Ovaj će vam film svakako biti još jedan u nizu dokaza da Holivud i velike svote novca nisu jedina stecišta i uslovi proizvodnje visokokvalitetnih i simbolički utemeljenih filmova. Nećete zažaliti sigurno.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: