„La sconosciuta” (2006)

Submitted by Nataša Đuričić on 21/09/2013 - 19:11

Irena (Kseniya Rappoport)

„Nepoznata žena” je italijanski psiho-triler koji je režirao Đuzepe Tornatore. Ovaj film koji je premijerno prikazan 2006. godine je pokupio brojne nagrade na festivalima u Evropi. Svaki komentar o filmu bi bio suvišan, zato smo planirali da vam samo ukratko opišemo radnju koja bi trebalo da vas zainteresuje i natera da ga pogledate.

Žena iz Ukrajine, Irina, sračunato sebe ubacuje u imućnu italijansku porodicu. Razloga za to i te kako ima. Ona je žena sa prošlošću prostitutke, progonjena istom tom prošlošću u želji da je se oslobodi i živi miran život. Irina u porodici Adaker, porodici zlatara, brine o kućnim poslovima i njihovoj ćerki, Tei, sa kojom izgrađuje snažan odnos.

Muffa (Michele Placido), Irena (Kseniya Rappoport), Valeria Adacher (Claudia Gerini)

Rizikujući da bude razotkrivena, ona radi sve da bi saznala identitet svoje ćerke. Ali to nisu jedini problemi sa kojima se susreće, u njen život se vraća stari „prijatelj”. Kako ona kaže, raskrstila je sa svojom prošloću, ali nije sigurna koliko je njena prošlost spremna da je pusti na miru. Povređena žena je u stanju da u svojoj glavi iskonstruiše različite scenarije; upravo to je Irina uradila. Ako pogledate film, videćete i kako se to odrazilo na njen dalji tok njenog života.

Iskreno, posle dužeg vremena, želela sam srećan „holivudski” kraj za ovu ženu, a da li ga je dobila, saznaćete i sami. Uloge su poverene Kseniji Rapoport (Irina), Mikeleu Plačidu (stari Irinin „prijatelj”), Klaudija Gerini (Valerija) tumači ulogu devojčicine majke, a Alesandro Aber (Mateo) sebi daje za pravo da u filmu uzima Irinin deo zarade.

Valeria Adacher (Claudia Gerini), Irena (Kseniya Rappoport), Tea Adacher (Clara Dossena)

Tornatore je sigurno jedan od najznačajnijih reditelja u proteklih 30 godina. Nadaren je da svoju viziju života fantastično prenese na film i na taj način nikoga ne ostavi ravnodušnim. Ako se do sada niste sreli na njegovim radovima, mi vam preporučujemo klasike Cinema Paradiso, koji je obeležen autobiografskom crtom, i Malena u kome je Monika Beluči odigrala možda i ulogu svog života.

Savet za kraj: Planirajte da ovaj film gledate kada imate dosta slobodnog vremena, jer će vam razmišljanje o istom oduzeti više vremena nego sam film.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: