„The Purge” (2013)

Submitted by Ivana Ignjatovic on 06/10/2013 - 13:02

purge masks

Šta biste uradili kada bi Vam država dala potpunu slobodu da radite šta želite, a pod tim se podrazumeva kršenje zakona, a pod zakonom, ni manje ni više nego ubijanje?

Ako ste mislili da je Holivud do sada predstavio svakojake bolesne ideje, bićete šokirani najnovijim filmom reditelja Džejmsa Demonaka. Radnja filma smeštena je u ne tako daleku 2022. godinu kada Sjedinjene Američke Države donose zakon o dozvoljenom 12-časovnom ubijanju, poznatom kao „Pročišćenje” (Purge). Četvoročlana porodica, koja naizgled podržava ovu ideju, postaje žrtva iste. Poput divljih životinja, primorani su da se bore protiv ljudi koji bi u današnjim uslovima bili svrstani, ne samo u ludake i rasiste već i u masovne ubice. Ipak, u uslovima filma oni to nisu i policija nema nikakvo pravo da ih uhapsi ili kazni. Među njima, osim nepoznatih prolaznika koji žrtvu traže po rasnoj osnovi i koja se slučajno krije baš u stanu Sandinovih, ima i „ljubazne” komšinice koja je samo par minuta pre „Pročišćenja” nudila kolače. Njen razlog za mržnju je bogatstvo koje su stekli opremajući ceo komšiluk za tu nezaboravnu noć.

Ethan Hawke

Slavni Itan Houk i novootkrivena zvezda Lena Hedi na trenutak će vam privući pažnju i privoleti vas da ga pogledate. Jedina moguća svetla tačka je neiskvarenost i nevinost sina, koji pokazuje samilost prema crncu, koga juri gomila dece ne bi li se samo zabavila ubijajući. I pored peripetije nastale nakon ovog čina i jurnjave po kući kako bi se locirao nepoznati stanar, pojavljuje se i mladić ćerke koji baš to veče želi da razgovara sa njenim ocem i uveri ga da je on prava osoba za nju. Ona mu naravno poveruje, ali ceo susret otac-dečko završava se fatalno, jer je to ipak noć pročišćenja!

I pored svega, moram da priznam da me je nekoliko scena ipak nateralo da se zapitam u kakvom svetu živimo, kakve osobe nas okružuju i šta bi oni uradili, a šta mi, ukoliko bi nam se pružila slična prilika. Da li bismo sačuvali pribranost i pokazali ljudskost ili bismo morali da ispoljimo ono najstrašnije u sebi ne bismo li preživeli? Iako je neophodno osloboditi se negativnih misli i osećanja, da li postoji i najmanje opravdanje za ovo, takozvano, pročišćenje?

Vratimo se sad filmu. I previše suludih situacija, neuverljiva gluma i potpuno nerazumna početna ideja, sa razlogom svrstavaju spomenuti film u jedan od najvećih promašaja godine. Pa ipak, ukoliko i dalje niste ubeđeni ili jednostavno nemate ništa pametnije uz šta biste proveli jedno kišovito veče, pogledajte ga, pa prosudite sami.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: