„In Bruges” (2008)

Submitted by Nataša Đuričić on 24/08/2013 - 13:24

Ken (Brendan Gleeson), Ray (Colin Farrell)

Film U Brižu je još jedan dokaz da režiseri mlađe generacije polako preuzimaju kormilo na brodu filmske industrije. Sa duhovitim dijalozima i spretnim performansima, U Brižu je efikasna mešavina crnog humora i trilera sa kriminalističkim elementima. Glavne uloge su poverene Kolinu Farelu, Brendanu Glisonu, Ralfu Fajnsu i Klemens Poezi, a film je režirao Martin Mekdona.

Martin je možda poznatiji po svom novom filmu Sedam psihopata, u kom mu jednu od glavnih uloga takođe tumači Kolin Farel. Kolin je za film U Brižu osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca, a Mekdona BAFTA nagradu za najbolji scenario.

Martin se svojim eksplozivnim prvencom dokazao kao reditelj koji je sposoban da nas natera da razmišljamo o filmu još dugo posle njegovog završetka. Napisao je i režirao film koji drži pažnju od prve do poslednje scene. U osnovi, priča je veoma ozbiljna, ali uz mnogo kvalitetnog britanskog humora, veštu režiju i fenomenalnu glumu Kolina Farela, dobijamo nešto sasvim novo. Bez trunke klišea, sa dosta kvalitetnih dijaloga, koji svojim humorom ostavljaju gledaoce bez daha, ovaj film je zasluženo našao svoje mesto na brojnim filmskim festivalima.

In Bruges

Tokom svog prvog posla kao plaćeni ubica, Rej (Farel) slučajno ubije i nedužnog dečaka. Nakon toga, poslodavac Hari (Fajns) je prinuđen da Reja i njegovog poslovnog partnera Kena (Glison) pošalje u Briž. Zašto u Belgiju? Zato što je predvideo psihičko rastrojstvo koje je zatim usledilo kod Reja. Dok Ken očekuje poziv od Harija u hotelskoj sobi, Rej ima veoma zanimljivo veče. Izašao je sa Kloi, devojkom koja diluje drogu filmskoj ekipi koja u Brižu snima film o patuljcima, zatim se potukao sa Kanađaninom i njegovom suprugom u restoranu, da bi na kraju večeri imao okršaj sa bivšim Kloinim dečkom koji je želeo da ga pokrade. Ovi događaji direktno uslovljavaju dalji tok filma. Zaplet tek počinje kada Ken dobije dugo očekivani poziv od Harija. Kada radnja kulminira, tada Rej pod uticajem teškog psihičkog stanja treba da odluči da li da nastavi da se bori sa posledicama učinjenog ili da se preda. Ove teške misli koje zaokupljaju Reja propraćene su slikama Briža, koje su kontrast unutrašnje borbe koja se odvija u Rejevom biću. Dalji tok filma vam neću otkrivati, jer se nadam da vas je sve ovo dovoljno zaintrigiralo da ga pogledate. Ako vam se film dopadne, onda je moja preporuka za sledeći još jedan Mekdonin film koji sam pomenula na početku, Sedam psihopata.

Ovaj tekst je nastao jer smo moj prijatelj Aleksandar Karić i ja bili oduševljeni filmom, pa smo želeli da još ljudi čuje za njega. Mlađani Karić i ja ćemo nastaviti da vas obaveštavamo o filmovima za koje mislimo da su vredni vašeg vremena i da se na bilo koji način razlikuju od onih koje štancuje holivudska mašinerija.

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: