Dot The Eye: Heavy groove američko-južnjačkog prizvuka

Submitted by Dragana Danicic on 08/11/2013 - 14:03

1 - Dot The Eye

Bend Dot The Eye prvobitno je počeo sa radom 2007. godine, kao cover bend Pantere i Metallice, koji se zvao Revolution. Formiran od strane Miodraga (Miška, u daljem tekstu) i Miloša, bend je prošao kroz veliku izmenu članova. Onda se početkom 2009. godine bendu pridružio Damjan Krković, basista. Bend je imao mnogo koncerata, ali su momci shvatili da su hteli više od muzike koju sviraju, i odlučili su da je vreme za autorski rad.

Miško, Miloš i Damjan su znali da će morati da pronađu izvanrednog bubnjara da bi upotpunili svoju postavu, i jesu, pronalaženjem bubnjara, Đorđa Stojiljkovića (Stojketa). Miško (gitara), Damjan (bas), Stojke (bubnjevi) i Miloš Popović Shomie (vokal) – bili su idealna kombinacija za stvaranje novog originalnog muzičkog projekta, poznatog kao Dot The Eye (Dottheeye). Bend je počeo rad na svom prvom, originalnom putu i pesmi „I believe”, snimajući teške rifove i onaj pravi groove, usavršavajući zvuk koji znate kao Dot The Eye danas. Studio Blaze je izabran nakon duge potrage za ukazivanjem poverenja nekome ko bi delikatno shvatio njihov rad, i ekipa je počela da pregovara sa glavnim producentom, Milošem Mihajlovićem. Nekoliko meseci kasnije, album je završen i Dot The Eye je počeo da svira i predstavlja svoje pesme publici. Posle nekoliko velikih koncerata, bend je shvatio da ipak nešto fali njihovom lajv nastupu i zvuku, te su odlučili da ubace još jednu gitaru, da bi zvuk bio upotpunjen. Gitarista, Đorđe Gašić, savršeno se uklopio kao iskusan gitarista, školovan u Londonu. Đole je odlučio da je Dot The Eye tačno tamo gde je želeo da bude, i konačno, postavka benda je bila kompletna. Dot The Eye je svirao širom Srbije, Bosne, ali i u Mađarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji. Zatim su usledila takmičenja za festivale kao što su Exit, Beogradski Beer Fest i razne gitarijade, da bi kasnije bili finalisti u regionalnom takmičenju za Wacken Open Air festival u Nemačkoj. Album Power Inside je ostavio veliki utisak, kako na lokalne fanove, tako i na one u različitim regionima SAD, Velikoj Britaniji i Evropi.

„Pronašli smo savršeno ime za naš karakter, ličnost i sve ono što predstavljamo kao bend.”, kaže Miodrag Dimitrijević, i nastavlja, „kada smo krenuli sa ozbiljnom promocijom autorskog materijala, bilo je jasno da nam je potrebno ime po kojem bismo bili prepoznatiljiviji, jer dosta postojećih, svetskih bendova nosi ime Revolution. Ono što se možda razlikuje u našoj svirci od ostalih novijih bendova, jesto to što posvećujemo dosta pažnje solažama, koje su se skoro izgubile u metal muzici današnjice. Umesto solaže, generalno gledano, bio bi neki brejk, ili forica sa kilo vaha na gitari. Mi smo odrasli na treš-metal bendovima, naročito smo inspirisani Panterom, i donekle smo ponosni što imamo tako bezobraznu solo gitaru. Naravno, za moćne solaže je zadužen naš lid gitarista, Miško a.k.a Mike Steel, dok je celokupan zvuk benda koncipiran na hevi gruvu i motoričnosti američkog južnjačkog prizvuka.”

Pesma „Still alive” u 4:43 minuta, koliko traje, spoj je bombastičnih, isprekidanih rifova i growla (niska grlena vokalizacija, kojom pevači određenog metal žanra, u prvobitnom njegovom svojstvu, oponašaju zvuk sličnom režanju kroz pevanje, kao znak agresije, upozorenja, besa, tj. dramatično izražavanje emocija. Ovaj izraz se takođe može uporediti sa grmljavinom. U našem jeziku, to je tzv. graul). „A perfect lie” počinje naracijom stihova, a zatim se pretapa u melodičnu baladu, od čijih rifova gitara prosto jeca. Tu je growl zamenjen soft, ali poderanim, no prijatnim punim glasom, koji odaje zrelost pravog metal pevača. Onda sledi je potpuno, energično iznenađenje u vidu brejka: „Let my angles fly, across the river. Let them paint the sky with the gold and silver. I will follow through, I will walk on water, I will save myself, I will live another day”, koji završava skrimom, da bi kratka solaža preuzela slavu na sebe. Tu je i pesma „Open your eyes”, čija se distorzija ogleda u eksploziji autentičnog zvuka. Zatim „When you die”, koja počinje pomalo punk zvukom bubnja i izraženom bas linijom, da bi u pesmi „Change” bas potpuno dominirao. U pesmi „Revolution” kao intro korišćen je zvuk sirena i pucnjave, koju kasnije prate istovetni usklici. „Unpleasent past” će vas iznenaditi svojim oštrim zvukom, a „Who you are” svojim tekstom o razgovoru dva prijatelja, u kom se mnogi mogu pronaći danas, jer se stihovi takođe mogu protumačiti kao pitanje upućeno svetu: „Who are you to question me? Who are you to tell me what's wrong and tell me what is best for me?”.

„Cilj nam je da osvojimo metal scenu našim specijalnim šmekom.”, kaže Dimitrijević za kraj, a ja vam garantujem da su naziv svog albuma „Power inside” potpuno opravdali u pravom smislu njegovog značenja, na iznenađujući način, kao retko koji bend tog žanra. Vredi poslušati! Pogotovo jer imate sreće da album download-ujete na ovom sajtu: https://itunes.apple.com/us/album/power-inside/id638447127.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Свевлад (not verified) on 08/11/2013 - 20:22
Five Finger Death Punch - Dot Your Eyes http://youtu.be/1i6a1WgmvRY