Detinjstvo između socijalističkog Istoka i kapitalističkog Zapada

Submitted by Punjeni paprikaš on 04/02/2015 - 16:47

 

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE i KIOSK – platforma za savremenu umetnost vas pozivaju na panel diskusiju

 

Kako smo odrastali?

Detinjstvo između socijalističkog Istoka i kapitalističkog Zapada

  

Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6

Četvrtak, 5. februar u 18:00

 

 

Panel diskusiju zajednički organizuju Muzej istorije Jugoslavije i KIOSK – platforma za savremenu umetnost u okviru pratećih programa aktuelne izložbe Nikad im bolje nije bilo? o modernizaciji svakodnevnog života u Jugoslaviji i kao svojevrsnu najavu naredne izložbe Plameni pozdravi – reprezentativna slika detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji. Ovaj projekat koji će Kiosk realizovati u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije podržan je od strane organizacije Balkan Trust for Democracy i ZFD foruma a za cilj ima da kroz umetničko istraživanje arhivskih materijala vezanih za reprezentativnu sliku detinjstva, koji se čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije, doprinese dijalogu o strukturi, karakteru i nasleđu socijalističke Jugoslavije.

Cilj panel diskusije o dečjoj socijalističkoj svakodnevici u Jugoslaviji i odrastanju između Istoka i Zapada  je da se otvori prostor za razmenu mišljenja suprotstavljajući se tendencijama pristrasnog i jednostranog sagledavanja i tumačenja istorije jugoslovenskih prostora u drugoj polovini dvadesetog veka.

 

Učestvuju dr Igor Duda sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dr Olga Manojlović Pintar iz Instituta za noviju istoriju Srbije, mr Sanja Petrović Todosijević iz Instituta za noviju istoriju Srbije i dr Marko Zubak iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu

 

Moderatorka: Ana Panić, kustoskinja MIJ

 

Mr Sanja Petrović Todosijević će govoriti o modernizaciji detinjstva kroz zdravstvene prilike, delatnosti UNICEF-a u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, borbi protiv tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti u kontekstu promenjenog odnosa prema vaspitanju dece i odnosa prema deci i detinjstvu u Jugoslaviji. Dr Olga Manojlović Pintar će imati izlaganje o spomenicima i komemoracijama iz percepcije detinjstva, vaspitavanja mladih u duhu socijalizma i negovanju tradicija NOB-a, o ekskurzijima sa jakim ideološkim pečatom, pohodima Titovim rodnim krajem, stazama bratstva i jedinstva i stazama revolucije, obilascima Sutjeske, Kozare, Kadinjače, ali i Jasenovca, Jajca itd. Dr Igor Duda će govoriti o izgrađivanju pionirske tradicije i transformacijama kroz koje je Savez pionira Jugoslavije prolazio, kao i o deci i potrošačkoj kulturi jugoslovenskog socijalizma. O prelazu od pionira do potrošača kroz disko muziku i socijalističku disko kulturu kao fantastičan primer konzumerizacije u kasnom socijalizmu govoriće dr Marko Zubak.

 

PROGRAM

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: