„Mientras duermes” (2011)

Submitted by Suzy Q on 08/09/2013 - 18:29

1 - Mientras duermes - Sleep Tight (2011)

„Mientras duermes” je projekat španskog režisera Žaumea Balagera, koji se proslavio sjajnim horor serijalom „[Rec]”. Činjenica je da trenutni američki horori obično nemaju potreban kvalitet, pa se većina filmofila odlučuje za gledanje evropskih horora, među kojima se ističu francuski i španski, u poslednje vrijeme i skandinavski. Ova mješavina horora i trilera je savršen predstavnik španske kinematografije koji neupućenom gledaocu, naviknutom da odatle dolaze samo TV sapunice, pokazuje da se u toj zemlji ipak kvalitetno snima.

Priča ovog filma nas vodi u život Sezara, na prvi pogled ljubaznog, dobroćudnog, ali usamljenog i pomalo nesrećnog domara - portira jedne zgrade. On zapravo ima niz ozbiljnih mentalnih problema. Pokušava da ih na neki način zamaskira tako što upliće druge u svoje devijantne planove. Međutim, u tom svijetu, koji je sam stvorio, konačno počinje da ga drma stvarnost. Kada neko iz zgrade slučajno otkrije za njegove bolesne planove, počinje igra ucjene, straha, napetosti i iščekivanja.

2 - Mientras duermes - Sleep Tight (2011)

Ovaj film posjeduje originalnu priču koja je krajnje zabrinjavajuća na psihološkom nivou. Iako se stiče takav utisak, ovo nije gore horror i ne posjeduje eksplicitne scene ekstremnog nasilja. Sama atmosfera ostavlja utisak nelagodnosti, jer prikazuje da prostorije u kojima se čovjek inace oseća sigurno, kao što su spavaća soba ili kupatilo, predstavljaju mjesta koja lako izgube intimnost i sigurnost. Ako moram da istaknem manu radnje filma, to bi možda bila lakoća sprovođenja Sezarevih devijantnih planova, mada, sa druge strane, domari imaju pristup celoj zgradi, tako da je sve moguće.

Takođe, „Mientras duermes” je malo drugačiji horor triler od ostalih iz slične kategorije, jer gledalac ipak neće dobiti satisfakciju pravde na kraju, pa pojedinci i tu činjenicu mogu shvatiti kao manu. Većina će biti zadovoljna ovakvom pričom i stavljanjem akcentovanog zla naspram dobra, ne u balans, kako inače treba da bude, već u jasnu prevagu zla.

3 - Mientras duermes - Sleep Tight (2011)

Ceo film iznosi fantastični španski glumac Luis Tosar, koji je popularnost stekao ulogom u filmu „Celda 211. Njegov lik je na početku predstavljen kao dobroćudna osoba, ali kako film odmiče, postepeno se uvjeravamo da je Sezar sve, samo ne obični domar. Pruža jedan sjajan glumački performans i samo u ovakvim kompleksnim ulogama se vidi pravo glumačko umijeće.

Ovo je jedna originalna priča sa krajnje napetim, creepy momentima. Ko cijeni špansku kinematografiju, ili voli da pogleda odličan psiho-triler, ovo je pravi izbor za njega.

 

8/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Milica (not verified) on 20/11/2020 - 01:35
Odličan!