„Džon Vik” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 23/01/2015 - 11:47

Dobro je poznat termin čik flik koji opisuje filmove koji su prevashodno namenjeni ženskoj publici, a ovde imamo jedan film koji je nabijen testosteronom i samim tim vrednostima koje će muška publika više moći da ceni, što nije ekskluzivno, naravno.

Džon Vik je bivši plaćeni ubica koji se povukao iz posla jer je upoznao ženu svog života. Nakon pet godina srećne zajednice i teške bolesti žene, Džon Vik ostaje sam sa malim kučetom koje je dobio kao poklon od nje, da nakon njene smrti ne bi tugovao sam. To kuče je ubijeno nakon provale u njegovu kuću. Velika greška!

Znam šta ste pomislili. Zar je to zaplet i motivacija glavnog junaka? Da, jeste, i da, funkcioniše! Zašto? E, na to je odgovor već malo komplikovaniji.

Nemojte da očekujete preterano kvalitetan film u smislu priče, razvitka i dramske dubine. Ovo je akcioni film o veoma opasnom i zeznutom tipu koji juri ljude koji su mu se zamerili, a ti ljudi su vrh ruske mafije. Pomalo zarđalom Džonu to predstavlja jednu sasvim realnu pretnju i izazov. Lik Džon Vika je uveden i predstavljen dovoljno dobro da ga shvatite ozbiljno u smislu njegovih „plaćenoubilačkih” sposobnosti i kao dovoljno ranjiv da ga doživite realnim i da ovaj film doživite intenzivno i pored već pomenute „slabe” motivacije u obračunu sa vrhom ruske mafije. Toj uverljivosti je umnogome pomogao zaista fenomenalni Kijanu Rivs koji je ovde pokazao koliko je dobar glumac, bar za ovaj tip filmova. Lako je dobrom glumcu da se istakne kad mu date dobru dramu, odličan lik sa sjajnim razvojem i nekom srceparajućom emocionalnom katarzom, kada se njegov lik cirka dva sata u teškim dramskim dijalozima predstavlja publici. U akcionim filmovima je to malo teže, i predstavljanje lika mora da se vodi daleko ekonomičnije. A Kijanu Rivs je u ovom filmu sa malo toga stvorio lik koji bi mogao da posluži kao osnova za franšizu.

2 Džon Vik

Tokom filma mi je sinulo jedno poređenje koje mi je ostalo u glavi sve do sada – Counter strike! Ovaj film zaista na trenutke podseća na igrice pucačine iz prvog lica, a s obzirom na to da se sadržaj akcije najvećma bazira na pištolj-borbi, važno je reći da je to odrađeno odlično i, što je najvažnije, u skladu sa likom Džon Vika, jer na osnovu njegove borbe i akcije donekle dobijate neki dojam o tom liku i osećaj o njemu. Negativci u filmu su dovoljno autentični da izazovu osećaj realne pretnje i opasnosti, ali ništa više od toga; po svojim glavnim karakteristikama spadaju u tipične i već viđene negativce.

1 Džon Vik

Jedan od najvećih pluseva ovog filma svakako je izgrađivanje sveta kriminala i plaćenih ubica u kom se kreće radnja. Taj svet ima svoja pravila, smernice, pa čak i devizu. Kada sam spomenuo franšizu na osnovu odličnog performansa Kijanua Rivsa, imao sam na umu i uspostavljeni svet plaćenih ubica koji je ovde veoma zanimljivo zamišljen i sa popriličnim prostorom za proširenje. To je veliki, zaista veliki plus, i ukazuje na jasnu ideju scenarista koja stvara veoma ugodno mesto gledaocu ove priče. Ta priča je daleko od genijalne, jer se ovde ipak radi o čoveku koji juri ljude koji su ubili poklon njegove voljene mrtve žene, ali je veoma zabavna, i ako znate u šta se upuštate, mislim da ćete veoma uživati.

Zato zgrabite kokice, isključite mozak (ovim ne ukazujem da je film glup, već da nije potrebna velika mentalna moć da bi se shvatio) i uživajte u vratolomijama Kijanua Rivsa. A ukoliko ste fan ovog glumca, moram da napomenem da od prvog dela „Matriksa” nije imao bolju ulogu.

 

Ocena: 7/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: