„The Shallows” (2016)

Submitted by Milos on 02/12/2016 - 00:02

the shallows poster

Svašta sam gledao u poslednje vreme. Uglavnom su to bili katastrofalni filmovi sa po nekim izuzetkom i onda mi je pred oči došla "Opasnost iz dubine" ("The Shallows") iz 2016. godine. Kako sam već navikao na svakakve bljuvotine ovo ostvarenje nije na mene ostavilo utisak želudačne tekućine sa komadićima nesvarene hrane ali daleko od toga da je dobar.

Rediteljsku palicu u svoje ruke ovoga puta uzeo je Žaume Kole-Sera (ne smem da se kladim da se njegovo cenjeno ime i prezime ovako čita) koji je horor publici poznat kao režiser "Kuće od voska" ("House of Wax") iz 2005. i "Siročeta" ("Orphan") publici prikazanog 2009. godine. Poznat kao autor blago ispodprosečnih filmova, pomenuti je i ovoga puta ostao veran svojoj reputaciji i to je ono što bi svaki potencijalni gledalac "Opasnosti iz dubine" trebalo da ima u vidu.

Nensi je surferka koja u potrazi za kvalitetnim talasima odlazi na prelepu plažu za koju je i emotivno vezana. Ova uvala je vrlo atraktivna ali je takoreći skrivena i za nju ne zna mnogo ljudi. Uglavnom je posećuju lokalci a Nensi je jedna od retkih Amerikanki koja je poželela da udar adrenalina oseti baš tu. Nije mnogo čekala da bi uhvatila dobar talas koji će je odvesti ka pučini. Nesreća je u tome što svoje parče vode deli sa velikom belom ajkulom nezajažljivog apetita. Posle napada ogromne životinje, devojka ostaje bez daske i povrećena spas nalazi na steni koja svojim malim delom viri iz vode. To je njeno bezbedno utočište na kome ne može ostati dovoljno dugo da bi sačekala pomoć jer se plima približava a ajkula ne odustaje.

Naravno, verovatno je suvišno pominjati da Blejk Liveli, koja tumači lik Nensi, izgleda vrlo atraktivno i da je to jedan od glavnih aduta ovog filma. Druga važna poluga je prelepa plaža i čarobno tirkizna voda, inače rezultat moćnog "si-dži-aja". I to je sve, ostalo je kliše na koji je dodato još malo klišea a sve to je začinjeno dozom klišea.

Kako onima koje gore rečeno ipak nije odvratilo od gledanja "Opasnosti" ne bih pokvario ugođaj koji uzalud očekuju, pomenuću da film obiluje onime što ne može biti. Jeste da je sedma umetnost vrlo fleksibilna što se realnosti tiče ali Kole-Sera jednostavno nije znao šta će pa je dosta toga rađeno po principu "kako mali Đokica zamišlja" i to mali Đokica sa smetnjama u intelektualnom razvoju.

No, naravno, nekvalitet nije sprečio gledaoce da pohrle u bioskope i producentima donesu velike sume novca. Šta ćeš više: zgodna snajka, lepa plaža, priča koju svako može da prati i jednačina koja donosi uspeh je ispoštovana.

Još jedan "ono što ne može biti" detalj je pozitivna reakcija kritike. Ako po strani stavimo činjenicu da producentske kuće "umeju da cene rad" poznatih filmskih recezenata nema valjanog objašnjenja zbog čega se neko oduševio "Opašnošću". Kad bolje razmislim, bolje da ne izuzimamo pomenuti fakat i stvar je onda mnogo jasnija. Gluma gospođe Liveli je posebno pohvaljena a mislim da bi o njenim kvalitetima bilo bolje da govore novinari koji se bave modelingom nego oni koje hrani sedma umetnost. "

Opasnost iz dubine" bi bio kvalitetan kratkometražni film, trajanja ne više od dvadesetpet minuta, jer u toliko vremena može da stane sve ovde viđeno a da intenzitet ostane na visokom nivou. Ovako, tanka priča...

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: