„[REC] 4: Apokalipsa” (2014)

Submitted by Milos on 04/02/2015 - 16:24

1_ [REC] 4: Apokalipsa

Genijalni reditelj Haume Balaguero nam donosi novi nastavak REC franšize, četvrti po redu, pod nazivom „Apokalipsa” (Apocalypse). Ovaj film se pričom direktno nadovezuje na drugi deo, umnogome verovatno namerno, ignorišući treći koji uopšte nije trebalo da postoji, jer je kvalitetom više sličan seriji „Selo gori, a baba se češlja” nego svojim proslavljenim prethodnicima iz ovog serijala. No dobro, ovde se nećemo baviti pljuvačinom onoga što je već dovoljno popljuvano, već analizom filma koji su horor zaluđenici sa nestrpljenjem čekali. 

U najnovijem nastavku koji je snimljen 2014. godine, u priču se vraća novinarka Anhela Vidal koja je preživela tragične događaje koje nam je Balaguero već prezentovao u prva dva dela franšize. Budući da je spasena iz zgrade koju je poharala misteriozna infekcija koja ljude pretvara u krvoločne zombije, ona biva podvrgnuta nizu medicinskih testova kako bi se utvrdilo nosi li ikakav trag zaraze koja preti da uništi čovečanstvo. Ne bi li se rizik od širenja zaraze izbegao, opiti se vrše na brodu izolovanom na pučini, daleko od bilo kakve civilizacije. Pored Anhele, kao „pokusne kuniće”, analize obuhvataju i preživele specijalce koji su intervenisali kada je infekcija eruptirala kao i potpuno nebitnu bakicu, jedinu preživelu iz još potpuno nebitnijeg trećeg dela. Kada doktor koji rukovodi operacijom shvati da je misteriozni virus u telu Vidalove, koju je istovremeno imunizovao kako bi bila podesan domaćin, nastaje prava pometnja i naučničku radoznalost zamenjuju strah i instinkt koji svakog od nas tera da uradi sve što je neophodno kako bi preživeo. Da stvar bude komplikovanija, jedan od majmuna koje su doktori tajno zarazili ovom bolešću na misteriozan način uspeva da pobegne i zarazi jednog člana posade, a svi znamo šta biva kada zombi virus dospe među ljudsku populaciju.

2_ [REC] 4: Apokalipsa

Balaguero ovim filmom nije uspeo da nadmaši prva dva dela, što je uistinu vrlo težak zadatak, ali je vratio serijal na kolosek iz koga je nesrećno iskočio dve godine ranije, nepotrebnim ostvarenjem koje smo pomenuli na početku teksta. Dakle, ovde imamo napetost, koja je neophodna da bi horor na nešto ličio, imamo protagonistkinju koja se podvukla pod kožu obožavaocima, i imamo proslavljenog reditelja koji vešto drži svoju palicu u rukama. Dovoljno za film koji može da se gleda. 

Ono što posebno pada u oči jeste inventivnost kada su u pitanju oružja koja se koriste za borbu protiv nemrtvih, tačnije oružje, a radi se o motoru za čamac. Kada se on okrene naopako i elisa na njegovom dnu pokrene, samo pustite mašti na volju kako takva sprava može da se upotrebi. Balaguero je pustio, a rezultat je vidljiv u gor scanama ovog filma.

REC 4 je ujedno i prvi nastavak franšize koji nije, kako ja to volim da kažem, „vešticoblerovski”, tj. nije ni u jednom trenutku viđen kroz objektiv kamere nekog od protagonista čiji su snimci kasnije pronađeni, i bla, bla, bla... Dakle, iz trećeg lica i gotovo.

Ovo je gledljiv film, sa malim nedoslednostima i nelogičnostima o kojima ne bih sada govorio da nekome ne pokvarim ugođaj. Ono što raduje jeste to što se Balaguero vratio na filmsko platno posle tri godine i na taj način obradovao obožavaoce koji su se uželeli inventivnog reditelja kakvih je sve manje, jer su se na scenu ugurali agresivni plagijatori i likovi kojima je hirurškim putem uklonjen osećaj za kreativnost. Ostaje nada da nećemo ponovo morati da čekamo tri leta da pogledamo nešto što dolazi iz Haumeove „radionice”, ali ako to i bude slučaj nije greda, vredi...

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: