„Žena u crnom” (2012)

Submitted by Milos on 19/05/2015 - 11:07

Žena u crnom

Posle velikog uspeha filma „Žena u crnom” (The Woman in Black) pred nama je njegov nastavak radnog naslova „Žena u crnom 2: Anđeo smrti” (The Woman in Black 2: Angel of Death). Ovo delo potpisuje reditelj Tom Harper, a premijerno je prikazano 2. januara 2015. godine.

Godina je 1941. i Nemci nemilosrdno bombarduju London. Kako prestonica Ujedninjenog Kraljevstva nije najbezbednije mesto za život, čelnici lokalne škole smatraju da je najbolje evakuisati grupu dece u neki ruralniji predeo koji nije u fokusu nacističkih napada. Mlada nastavnica Iv Perkins i direktorka Džin Hog odvode decu u Kritin Giford, ne znajući za tragične događaje koji su se tu odigrali 40 godina ranije. Po dolasku primećuju da je grad potpuno napušten, a njihovo razočaranje biva još veće kada ih smeštaju u napuštenu vilu Il Marš koja je svakako videla i bolje dane. Nije prošlo mnogo vremena kada Iv počinje da primećuje neobične pojave, a sve je počelo kada joj se prikazala Žena u crnom, utvara koja pohodi imanje. No, prikaza nije ono najgore što će mlada gospođica Perkins doživeti tokom svog izbeglištva iz Londona; to su samoubistva dece iz njene grupe. Iako Iv upozorava gospođu Hog da imaju posla sa natprirodnim ova na sve to odmahuje glavom, a kada konačno prihvati gorku istinu, ispostaviće se da je možda suviše kasno za bilo kakvu reakciju...

Prvo što moramo da kažemo prilikom komentarisanja ovog ostvarenja jeste već otrcana fraza da je prvi deo mnogo bolji. To jasno govore i bioskopske blagajne koje su nebrojeno puta umele da finansijski bolje nagrade lošije filmove u odnosu na one kvalitetnije, ali ovoga puta to nije bio slučaj. Jedna od retkih pozitivnih stvari jeste atmosfera, dovoljno maglovita i mračna, i ona daje kakav-takav pečat „Anđelu smrti”. Za razliku od prvog filma iz ove franšize koji je potpuni gotik i kao takav je naišao na veliku pažnju među ljubiteljima tog stila, drugi to nije. Ovo je samo još jedan u moru ispodprosečnih horora.

Likovi su neubedljivi, a jedan od njih je i potpuno nepotreban. Reč je o Hariju Barnstou, pilotu koji gaji neskrivene simpatije prema gospođici Perkins i iz tog razloga se nalazi na usluzi pre svega njoj, a time i direktorki Hog i deci. Ovaj lik je potpuno nerazrađen i film bi lako mogao da prođe bez njega. Čini se da je jedini razlog njegovog pojavljivanja taj da da romantičnu dimenziju ovom ostvarenju, jer „tako treba”.

Glumci su prosečni i nit smrde nit mirišu, što se može uzeti kao plus, jer u moru svakojakih pripadnika tog esnafa koji prosto nerviraju gledaoca svojim neveštim koketiranjem sa kamerom, kao kvalitet se može smatrati kad tog skakanja po živcima nema.

Za razliku od prvog dela koji je inspirisan novelom „Žena u crnom” spisateljice Suzan Hil, po scenariju za nastavak je napisana knjiga koju potpisuje Martin Vajts, autor prepoznatljiv po krimi fikciji. Kao ni film, ni literarna obrada nije najbolje prošla kod kritičara.

Interesantan je podatak da je odmah po objavljivanju prvog dela najavljeno da će biti snimljen i drugi. Po prvobitnom sinopsisu, trebalo je da imanje Il Marš bude psihijatrijska ustanova za vojnike sa ratnim traumama, ali je taj koncept napušten, i pred nama je ovo što jeste. „Anđeo smrti” već ima dovoljno nedoslednosti i nelogičnosti pa bi u slučaju da je prvobitna verzija prihvaćena tek to bio potpuni idiotizam, jer je Žena u crnom „specijalizovana” za decu; šta bi ona radila sa vojnicima zaista ne znam, to jest, imam neke ideje, ali to onda ne bi pripadalo horor žanru.

Ono što je zajedničko za oba nastavka franšize jesu glumci koji se pojavljuju u filmovima o Hariju Poteru. Protagonista prvog dela je Danijel Redklif, a u nastavku gledamo Helen Makrori i Adrijana Rolinsa.

Generalno gledano, „Žena u crnom 2” je film koji će brzo biti zaboravljen. Nastalo na tragu svog uspešnog prethodnika, ovo delo je verovatno imalo misiju da ga, ako ne kvalitetom, a ono zaradom pretekne. Ni jedno ni drugo nije uspelo, ali je prihod u odnosu na uloženo ipak udvostručen, te producenti ipak mogu biti zadovoljni. Ako se rukovodimo čisto ekinomskim motivima za snimanje filmova onda nije nerealno očekivati i treći nastavak.

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: