Coursera курсеви

Submitted by Давид Филиповић on 07/03/2013 - 01:32

curs

Одувек сте желили да похађате Принстон, Стенфорд, MIT, Беркли и остале јако квалитетне факултете, али вас је чињеница да је потребно уложити преко 30 хиљада евра по години, као и то што нисте грађанин западних земаља мало омела у томе? Е па, имамо две вести за вас, једну добру и једну лошу: лоша је да вам и даље треба преко 30 хиљада да студирате тамо, гомила материјалних трошкова за живот, становање, проблеми око визе, као и то да су пријемни, па рецимо ипак тежи од пријемног за Синги-Линги, смер менаџмент. И шта је сад ту добра вест, за име света? Па добра вест је да помоћу модерне технологије зване интернет, можете потуно бесплатно да приступите неком курсу који се нуди на сајту Coursera и да се барем за неколико недеља или месеци колико траје одређени курс, осећате као да похађате факултет на којем би вам и наш преседник позавидео.

 

О чему се овде заправо ради? 

Ствар је сасвим једноставна. Одете на сајт, изаберете неку од категорија које вам се допада (можете изабрати да вам се прикажу све, а можете и да чекирате само одређене) и онда бирате курс који бисте желели да похађате. Kатегорија има разних, од уметности (у општем смислу), хемије, физике, права, информационих технологија, математике, музике, филозофије. Оно што је пак најинтересантније је то да је сваки курс држе професори са горе поменутих факултета. Дакле, на курсу који сам ја изабрао, предавања држи професор Пат Патисон, са Универзитета Беркли, а у виду лекција које су већ унапред снимљене, и које полазници могу да погледају када год желе у току недеље. Лекције се аплоадују на сајт једном недељно и онда ви имате 7 дана да лекције одслушате, и урадите неке једноставне тестове на којима се проверава оно што сте научили. Све јако једноставно, а веома забавно и интересантно, и јуху, бесплатно.

Курсева можете да изаберете колико вам је воља, а можете наравно и да одустанете од курса. Даље, сваки курс има своје време када ће почети, и у том случају нова лекција се појављује као што је већ описано, на сваких недељу дана. Ако је курс који желите да похађате већ почео, онда имате приступ свим часовима које сте пропустили и које можете одмах да погледате, и након тога стандардно чекате на нове лекције. Оно што долази као шлагворт на торту је то да после скоро сваког курса (тј. после оних за које то има смисла) добијате сертификат, који је потписао професор лично.

И на крају, мој вам је топли савет да кренете на неки курс, да усавршите знање из неке области или да научите нешто што сте одувек желели, а нисте стигли од, јел, силних обавеза. А и ко што би реко наш народ, кад је муфте и сирће је слатко, а и никад се не зна кад ће да вам затреба знање из психологије, комбинаторике, древне Грчке, нутриционизма, историје рок ен рола и свега осталог што вас интересује.     

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: