Topologija mreža

Submitted by Marko Jovanović on 02/01/2013 - 16:58

top1

Vreme je za malo teorije. Ukoliko ste pomislili da su računari u vašoj omiljenoj igraonici, vašoj kancelariji, ili pak nekoj drugoj instituciji, nasumično povezani, sa gomilom isprepletenih kablova kojima se naizgled ne može utvrditi ni broj ni izvor – prevarili ste se. Zapravo se radi o relativno uređenim sistemima. 

Pojam mrežna topologija odnosi se na fizički raspored računara, kablova i drugih komponenti mreže. Topologija je osnovni pojam koji podrazumeva klasičan raspored mreže, a pored pojma topologija koriste se i:

 

· projekat

 

· fizički raspored

 

· mapa

 

· dijagram

 

Klasične topologije:

 

Svi mrežni planovi potiču od tri osnovne topologije:

 

· magistrale, ili topologija od tačke do tačke

 

· prstena

 

· zvezde

 

Ukoliko su računari povezani u nizu samo jednim kablom, takva topologija naziva se topologijom magistrala. Ako su, međutim,  računari povezani kablom koji formira petlju, tada možemo govoriti o topologiji prstena. Na kraju, kada se računari povezuju pojedinačnim kablovima koji se granaju iz jednog centralnog uređaja, haba, tada je u pitanju topologija zvezde. Iako izgledaju jednostavno, u stvarnosti se često kombinuju odlike više topologija i dobija jedna koja je nešto složenija.

 

Mogućnosti mreže koju koristimo zavise od topologije a takođe i od:

 

· mogućnosti opreme

 

· vrste potrebne opreme za mrežu

 

· razvoja mreže

 

· načina upravljanja mrežom

 

Pod pojmom mrežne tipologije podrazumevamo niz različitih uslova, od nje zavisi ne samo tip kablova koji će se koristiti već i način postavljanja i sprovođenja istih kroz pod, plafon ili zid. Od topologije zavisi kako računari međusobno komuniciraju u mreži. Različite topologije zahtevaju drugačije metode komunikacije, a metod njihove komunikacije ima veliki uticaj na mrežu.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: