Firefox na steroidima (I deo)

Submitted by draganmilosevic on 06/12/2013 - 13:13

1 Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je široko popularni, besplatni veb-pretraživač zasnovan na open-source tehnologiji. Prisutan je još od 2004. godine, kada se pojavila verzija 1.0 ovog pretraživača. Mozilla je poslednjih godina pokrenula rapidni tempo razvoja i daljeg unapređivanja Firefox-a, tako da je danas već aktuelna verzija 25.0.1. Ukoliko budete čitali ovaj teksta za dva-tri meseca nakon njegovog objavljivanja, prethodni podatak će već biti zastareo.

Prema poslednjim podacima, između 16 i 21% korisnika u svetu upotrebljava Firefox. Preko 450.000.000 korisnika širom sveta svakodnevno pristupa onlajn sadržajima uz pomoć ovog pretraživača. Firefox je svakako jedan od najpopularnijih pretraživača u Srbiji.

S obzirom na to da se zasniva na open-source tehnologiji, Firefox je vrlo zgodan za razna prilagođavanja i dodatna podešavanja. Nijedan drugi pretraživač se ne može u tako velikoj meri prilagoditi potrebama korisnika. Nažalost, većina korisnika ne zna kako da pristupi naprednim podešavanjima u Firefox-u i kako da maksimalno iskoristi dodatke iz vrlo raznovrsne galerije dodataka kojom Mozilla raspolaže. U ovom tekstu ćemo se upoznati sa nekim od načina koji vam mogu pomoći da „nabildujete” vaš omiljeni pretraživač.

U prvom delu ćemo se pozabaviti naprednim podešavanjima. Kako biste pristupili naprednim podešavanjima ukucajte about:config u polje za unos veb-adrese. Pojaviće se upozorenje prikazano na slici. Kliknite mišem na I’ll be carefull, I promise!

2 Mozilla Firefox

Sada ste uspešno pristupili naprednim podešavanjima. Primetićete da ima mnogo različitih podešavanja. Nemojte da vas to obeshrabri, s obzirom na to da nećete morati sve da ih korigujete.

Jedna od novijih karakteristika Firefox-a je Speed Dial, koji se pojavljuje svaki put kad otvorite novu praznu stranicu. Speed Dial prikazuje nedavno otvorene i najčešće korišćene sajtove. Iako ovo može biti praktično i korisno, mnogim korisnicima se ova karakteristika ne dopada. Ukoliko želite da isključite Speed Dail, postupite na sledeći način:

 1. U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: browser.newtab.url;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste otvorili podešavanja;
 3. Promenite vrednost iz about:newtab u about:blank.

3 Mozilla Firefox

Nakon ove promene Speed Dial se više neće pojavljivati, već će svaka nova biti prazna.

Svaki put kada instalirate novi dodatak, Firefox automatski odlaže instalaciju u periodu od 5 sekundi. Ovo malo odlaganje ne služi ničemu i može slobodno biti isključeno. Ukoliko često instalirate dodatke, ovo podešavanje vam može koristiti.

 1. U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: security.dialog_enable_delay;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste otvorili podešavanja;
 3. Promenite vrednost u 0.

4 Mozilla Firefox

Ukoliko želite da vam se rezultati pretrage, koju obavljate u gornjem desnom okviru za pretragu (uz pomoć Google-a, Bing-a, itd.), otvaraju u novoj kartici, a ne u onoj koja je trenutno otvorena, unesite sledeće izmene u podešavanjima:

 1. U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: browser.search.openintab;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste promenili podešavanja iz false u true.

5 Mozilla Firefox

Mnogi od nas često drže više otvorenih kartica istovremeno. Ponekad je teško brzo pronaći onu koja nam je trenutno najpotrebnija. Ovo se može rešiti jednostavnim podešavanjem na sledeći način:

 1. U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: browser.ctrlTab.previews;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste promenili podešavanje iz false u true.

6 Mozilla Firefox

Nakon toga ćete biti u stanju da vrtite preglede otvorenih kartica držanjem Ctrl tastera i pritiskanjem tastera Tab. Na taj način ćete brzo pronaći karticu koja vam je potrebna.

S obzirom na to da mnogi od nas koriste slabiji hardver, nije loše ukloniti ono što ga dodatno opterećuje. Animacije možda deluju atraktivno, ali nikako ne prijaju starijim i slabijim računarima. U Firefox-u se one mogu isključiti na sledeći način:

 1. U polje pretrage u naprednim podešavanjima ukucavajte redom, jednu za drugom, sledeće komande:

browser.tabs.animate

browser.panorama.animate_zoom

browser.fullscreen.animateUp

 1. Promenite njihove vrednosti u False, to jest 0 kako biste ih isključili.

Ukoliko želite da ubrzate učitavanje slika možete izmeniti sledeća podešavanja:

 1. Ukucajte network.http.max-persistent-connections-per-server;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste otvorili podešavanja;
 3. Podesite vrednost na 8.

7 Mozilla Firefox

Ukoliko želite da sprečite konektovanje sa nepravilno konfigurisanim serverima i time donekle ubrzate učitavanje stranica, primenite sledeće podešavanje:

 1. Ukucajte network.dns.disableIPv6;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste promenili podešavanje iz false u true.

8 Mozilla Firefox

Sledeća podešavanja mogu biti donekle problematična s obzirom na to da ne moraju obavezno dovesti do poboljšanja karakteristika pretraživača. Ova podešavanja se tiču jedne tehnike koja se obično naziva pajplajning (eng. - pipelining). Svaki put kada pretraživač uputi zahtev serveru, obično ne upućuje novi zahtev pre nego što prethodno ne dobije odgovor od strane servera. Pajplajning predstavlja nešto agresivniju tehniku, koja podrazumeva upućivanje višestrukih zahteva i pre dobijanja povratnog odgovora sa servera. To bi trebalo da omogući brže učitavanje stranice. Jednini problem je u tome što svi serveri ne podržavaju ovu tehniku, tako da to nekad može izazvati usporenje prilikom učitavanja stranice.

Ukoliko želite da isprobate ova podešavanja uradite sledeće:

 1. U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: network.http.pipelining;
 2. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste promenili podešavanje iz false u true;
 3. Ukucajte zatim: network.http.pipelining.maxrequests;
 4. Kliknite brzo dva puta mišem na komandu kako biste otvorili podešavanja;
 5. Promenite vrednost u 8. Možete pokušati i sa većim vrednostima kako biste izbegli preopterećenje servera.

9 Mozilla Firefox

Nakon završetka podešavanja, ugasite Firefox i restartujte računar. Rezultati možda neće biti odmah vidljivi, ali vremenom bi trebalo da postanu uočljiviji. Ukoliko želite da vratite stara podešavanja, pratite istu proceduru i unesite stare vrednosti.

U ovom delu teksta smo se pozabavili internim podešavanjima u samom Firefox-u. U sledećem delu ćemo se pozabaviti dodacima i dodatnim aplikacijama koje mogu uticati na performanse Firefox-a.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: