„Kako se rešiti šefa 2” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 30/01/2015 - 20:08

1_ Horrible Bosses 2

Još jedan nastavak osrednje komedije našao se u našim bioskopima, i sada se već slobodno može reći da je pravljenje nastavaka filmova koji ne zaslužuju nastavke postalo jedna vrsta trenda. To se posebno odnosi na komedije i jasno ukazuje na sve veću impotentnost Holivuda i nesposobnost da nas zasmeje. Žanrovi horora i komedije u američkoj produkciji su očigledno u krizi već neko vreme i tek poneki film uspe da uputi neki impuls života publici. Taj impuls neće doći od filma „Kako se rešiti šefa 2”, ali vas taj film, sa druge strane, neće ni naterati da se još više razočarate u američku komediju.

Premda smatram, kao što sam već pomenuo, da prvi deo svojim kvalitetom ne zaslužuje drugi, ovaj film, kao nastavak, poseduje određeni kvalitet. Pokušao je da nadogradi prvi deo, uz izbegavanje potpunog kopiranja forme prethodnika, tako da možemo da kažemo da ovaj film ostaje veran tematici i donekle je svež u odnosu na prvi deo, ali samo u odnosu na njega – ovde definitivno nema ničega inovativnog i priča je već viđena. Ali, i pored toga što su scenaristi tu priču napisali pristojno (izuzimajući nekoliko rupica, ali to ćemo oprostiti; ipak je u pitanju komedija), i čak pokušali da unesu malo kompleksnosti pomoću dva-tri obrta, sve je to ostalo u zadrtim okvirima konvencije.

2_ Horrible Bosses 2

Bejtmen, Sudekis i Dej funkcionišu zajedno i imaju određenu hemiju. Doduše, dinamika koju pokušavaju da naprave brbljivim dijalozima ponekad prerasta u iritirajuću i usiljenu komediju. Uverljivost tih likova je po meni takođe problem, bez obzira na to što je ovde u pitanju komedija, i to se ne odnosi samo na pomenuti trio. To što se ide na šašavost, lucidnost i glupost kako bi se zasmejala publika ne znači da se ne treba malo više truditi sa karakterizacijom tih likova, makar do nivoa potrebnog za jednu praznoglavu komediju. Bejtmen je, zapravo, jedini koji je u svom performansu odmeren, i ne mislim da to ima veze sa tim što tumači logičan i razuman lik. Bejtmenova komedija se krije u suptilnosti i detaljima, a ponajviše u smislenosti njegovog lika. Ostatkom glumačke postave se ovde neću baviti, jer su im, i pored velikih imena, uloge bile, jednostavno, ili previše male ili nedovoljno zanimljive. Kevin Spejsi je odličan i pored toga što se pojavljuje samo u dve scene. Glavni problem je to što i pored pristojno napisane, premda konvencionalne priče, zdravog odstupanja od prvog dela, a zadržavanja tematike filma i interesantne hemije između glavnih likova, ovaj film jednostavno nije previše duhovit.

3_ Horrible Bosses 2

Priča se može preživeti i samo povremeno film postaje opasno dosadan, tako da sto minuta trajanja ne ubija, a s obzirom na laganost ovog filma, možete da se opustite, pa čak i pomalo zabavite, ali ne i preterano nasmejete – nažalost. Priličan broj šala ne funkcioniše, deluju usiljeno ili, jednostavno – neduhovito. Tek ponekad možete da nasmejete kroz nos ili nabacite smešak na lice, ali posle ovog filma teško da će vas boleti stomak od smejanja.

„Kako se rešiti šefa 2” može da posluži za ubijanje malo vremena u trenucima kada bi vam legao jedan lagan film da vam blago popravi raspoloženje, ali i za takve prilike verujem da se može napraviti bolji izbor od ovoga.

 

Ocena: 5/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: