„Moulin Rouge!” (2001)

Submitted by Jovana Dragojlović on 03/09/2013 - 20:42

Moulin Rouge! (2001)

Moulin rouge! je američki film iz 2001. godine. Režirao ga je Baz Lurman. Glavne uloge igraju Nikol Kidman i Juan Makgregor. Radnja filma se dešava u Parizu na Monmartru. Godine 2006. film se plasirao na 25. mesto najboljih mjuzikla ikada snimljenih. Pokupio je šest nominacija za Zlatni globus. Osvojio ih je tri, uključujući i nominaciju za najbolji film. Kada su u pitanju Oskar nominacije, film ih je osvojio osam.

Satin je kurtizana koja se prodaje za novac. Boluje od tuberkuloze. Mašta da započne glumačku karijeru i napusti Mulen ruž. Kristijan je engleski pesnik koji dolazi u Pariz da bi osetio čari Monmartra. Jednom prilikom njih dvoje se sreću. Ona misli da je on bogati grof koji će joj obezbediti karijeru i izbaviti je iz Mulen ruža, ali ubrzo saznaje da je on običan pesnik. Oni se zaljubljuju jedno u drugo, ali problem nastaje kada stigne pravi grof.

Mulen ruž znači crvena vetrenjača. Njega je 1889. godine sagradio Žozef Oler. To je noćni klub i kabare. Nalazi se u Parizu na Monmartru u boemskoj četvrti. Popularna je turistička destinacija. Na samom krovu Mulen ruža nalazi se imitacija crvene vetrenjače.

U filmu se mogu čuti obrade hitova kao što su: The Show Must Go On (Queen), Nature Boy (David Bowie), Smells Like Teen Spirit (Nirvana), Like a Virgin (Madonna) itd.

Ako ste ljubitelji dobre muzike, plesa, Pariza i mjuzikla, ovo je pravi film za vas.

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: