Novi igrač na tržištu „pametnih” naočala

Submitted by LaReine on 27/10/2013 - 19:49

Ion 2

Većina ljudi je već upoznata sa pojmom Google Glass – Google naočalama. Neki imaju pozitivno, neki negativno mišljenje o njima, a neki su neutralni. Kako god bilo, najveća kontroverza oko Google naočala stvorila se zbog činjenice da ovakva vrsta tehnologije vrši invaziju na naš svakodnevni život – ipak nije zdravo biti 24 sata dnevno online.

Ipak, poznavajući današnje tržište, pogotovo informacionih tehnologija, moglo se i očekivati da će se ubrzo pojaviti još sličnih proizvoda. Jedan od njih je Ion Glasses – Ion naočale. Na prvi pogled izgledaju kao da su zasnovane na istom konceptu kao i Google naočale, ali ima bitnih razlika. Ion naočale su diskretnije – jedino što ih razlikuje od običnih naočala je LED lampica koja se nalazi na unutrašnjoj strani rama. Lampica zasvijetli kada se za poruku, kalendar ili nešto drugo pojavi obavještenje na telefonu vlasnika naočala. To je i bio cilj osnivača Ion naočala.

Ion naočale

„Društvo nije spremno da nosi tehnologiju kao što su Google naočale”, rekao je suosnivač Ion naočala, Santiago Ambit. „Mislim da bi trebalo da nosimo ovakve stvari dvije ili više godina (da bismo se na njih navikli). Ako ste u društvu prijatelja, i svi vaši prijatelji razmjenjuju poruke preko telefona to je veoma frustrirajuće. Ako vam je telefon 'na očima', odnosi se mijenjaju.”

Santiago Ambit, osnivač Ion glasses

Ion naočale su namijenjene da budu što jednostavnije, i baš zato je na njih stavljena LED lampica koja za različite notifikacije svijetli različitim bojama, koje bira korisnik. Ion naočale takođe sadrže radar koji Vas sprečava da zaboravite telefon. Jedina razlika između njih i običnih naočala je, pored lampice, to što su Ion naočale malo teže na strani gdje je stavljena ta lampica. Santiago Ambit je rekao da će konačna verzija naočala biti izrađena od titanijumske plastike, što će ih učiniti mnogo lakšim.

Ion

Jednostavnost dizajna i biranje materijala omogućilo je proizvođačima Ion naočala da ponude pristojnu cijenu. Sunčane naočale koštaju 99 američkih dolara, dok obične koštaju 79 američkih dolara.

Reklama

Ove naočale su odličan primjer razvoja tehnologije i mašte današnjih inovatora. Tehnologija je počela da se prilagođava nama, a ne mi njoj. Više ne moramo biti vezani za radni sto kada smo na internetu – čak sve to možemo raditi i u hodu (ali i ne u toku vožnje!).

Reklama

Jedino što nam ostaje je da se zapitamo – da li nam je ovo potrebno? Da li je došlo vrijeme kada nam više nije dovoljan zvuk i vibracija da bismo primali obavještenja na telefonu? Treba li nam još jedan komad tehnologije koji će nas činiti pristupačnim 24 sata dnevno? Kada je sve to, jednostavno, previše?

Izvor: www.gigaom.com

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: