„Life of Pi” (2012)

Submitted by Bojana Stojkovic on 12/03/2013 - 15:39

pi1

Ako ste spremni na avanturu, ako volite fantaziju, dobru priču i specijalne efekte, toplo vam preporučujem „Life of Pi” (2012).

Film je rađen po istoimenom romanu Jana Martela, objavljenog 2001. godine. Roman odbijen od strane raznih izdavačkih kuća, dok napokon nije pronašao svoj dom, našao se na velikom platnu 2012. godine.  

Sama radnja počinje u kući Pi Patela, imigranta iz Indije, koji živi u Montrealu u Kanadi. Pisin Moliter „Pi” Patel, nazvan po najčistijem bazenu u Francuskoj, promenio je svoje ime kao dete u Pi (matematički simbol π) kako bi prekinuo zadirkivanja i nazivanja Pissing Patel (Upiškeni Patel). Odrastanje u Zoološkom vrtu, upoznavanje sa religijama i samo spoznavanje Boga, sve do samog užasnog brodoloma on opisuje u detaljima mladom piscu koji sedi u njegovoj kući. Neizostavni lik ovog filma je Ričard Parker, odrasli bengalski tigar, koji pravi društvo mladom Patelu na brodu za spasavanje i čini samo preživljavanje na pučini u isti mah podnošljivo i užasno.

pi2

Avanture, neverovatna flora i fauna prikazane su takvim specijalnim efektima da nećete oprostiti sebi ako ne odgledate film u velikoj rezoluciji ili sa 3d naočarima. Ovo je priča o gubitku, nadi, borbi za opstanak i veri. Nateraće vas da se zamislite, divite životu i preispitate sebe. Ukratko, ovaj film vredi pogledati više puta.

Reditelj filma, Ang Li, osvojio je Oskara za najboljeg reditelja 2013. godine. Pored njega film je dobio Oskara za muziku, kameru i specijalne efekte. Njegova poznata ostvarenja „Sense and Sensibility”, „Crouching Tiger, Hidden Dragon”, „BrokebackMountain”, ostavila su trag, podigla prašinu u svetu filma i osvojila dosta nagrada.

Ako želite da se opustite uz kokice, pustite koju suzu, a pritom dobijete sjajnu temu za razmišljanje, pogledajte ovo neverovatno delo.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: