Firefox na steroidima (II deo)

Submitted by draganmilosevic on 29/12/2013 - 13:30

1 Mozilla Firefox

U prethodnom tekstu smo se upoznali sa naprednim podešavanjima Firefox veb-pretraživača. Videli smo da se Firefox može u velikoj meri prilagoditi potrebama i navikama korisnika, bez ikakvih dodatka. Ipak, Firefox ne bi bio ono što jeste, kada ne bi bilo vrlo raznovrsne galerije dodataka koja omogućava korisniku da pretraživač u potpunosti skroji po svojoj meri.

Ukoliko želite da pristupite dodacima (Add-ons) kliknite na Tools, zatim na opciju Add-ons u padajućem meniju. Alternativno, dodacima možete pristupiti klikom na polje Add-ons koje se nalazi na početnoj stranici.

2 Mozilla Firefox

Otvoriće vam se panel sa dodacima. Videćete dve vrste dodataka:

  1. Plugins (priključci, u slobodnom prevodu);
  2. Extensions (ekstenzije).

3 Mozilla Firefox

Plugins predstavljaju dodatke koji dolaze zajedno sa nekim aplikacijama koje ste instalirali na vašem računaru (npr. Adobe Reader, Adobe Flash, Winamp, itd.). Ukoliko smatrate da vam neki od tih dodataka nisu neophodni, slobodno ih isključite.

Neki dodaci mogu biti naročito problematični. U prvom redu to su: Adobe Shockwave Flash, Adobe PDF Reader i Java. Ovi dodaci su poznati po svojoj ranjivosti. Kreatori kompjuterskih virusa najčešće koriste slabosti ovih aplikacija. Više od 90% virusa, trojanaca, spyware i malware malicioznih programa koji potiču sa interneta nalaze put do vašeg računara upravo zahvaljujući „rupama” u ovim dodacima. Kako rešiti ovaj problem?

Idemo  redom. Kada je Adobe PDF Reader u pitanju problem ćete najlakše rešiti tako što čete ga deinstalirati i umesto njega instalirati neki drugi PDF pregledač. Na svu sreću, izbor besplatnih PDF pregledača nije mali. Neki od najboljih su Foxit Reader, za korisnike koji vole programe koji poseduju veću funkcionalnost, i Sumatra PDF, za korisnike koji vole jednostavnost.

Srećom, Java ne mora biti u potpunosti deinstalirana sa računara. Dovoljno je isključiti njenu funkcionalnost unutar samog Firefox-a. To možete učiniti na vrlo jednostavan način. U panelu sa dodacima (Add-ons) kliknite na Plugins. Pronađite dodatak Java Deployment Toolkit. U desnom padajućem meniju izaberite opciju Never Activate.

4 Mozilla Firefox

Na ovaj način ćete i dalje zadržati funkcionalnost koju Java pruža i koja je neophodna za pokretanje raznih aplikacija na vašem računaru, ali ćete istovremeno uspešno zaobići maliciozne programe koji potiču sa interneta i koji eksploatišu slabosti Jave. Sajtovi uglavnom ne zahtevaju Javu da bi pravilno funkcionisali. Ukoliko baš naiđete na neki sajt koji zahteva funkcionalnost koju pruža Java, privremeno je uključite.

Kada je Adobe Shockwave Flash u pitanju, situacija je malo komplikovanija. Flash je zaista neophodan za učitavanje mnogih sadržaja, u prvom redu video formata. Na primer, bez Flash-a nije moguće učitati video snimak sa Youtube-a. U budućnosti će potreba za Flash-om najverovatnije nestati zahvaljujući upotrebi novog HTML5 programskog standarda. Međutim, za sad je Flash uglavnom neophodan. Nažalost, Flash je najčešća meta kreatora malicioznih programa i virusa. Osim toga, učitavanje sadržaja koji koriste Flash donekle usporava učitavanje cele stranice. Postoji samo jedno rešenje koje vam može omogućiti da zadržite funkcionalnost koju pruža Flash, a da ipak umanjite negativne efekte koje smo opisali. Moguće je podesiti Flash tako da se aktivira samo onda kad je potreban. Da biste to uradili, morate pristupiti naprednim podešavanjima u Firefox-u.

Kako biste pristupili naprednim podešavanjima ukucajte about:config u polje za unos veb-adrese i pritisnite Enter. Pojaviće se upozorenje prikazano na slici. Kliknite mišem na I’ll be carefull, I promise!

5 Mozilla Firefox

U polje za pretragu u naprednim podešavanjima ukucajte: plugins.click_to_play. Promente vrednost iz false u true dvostrukim klikom miša na komandu koja će se pojaviti ispod polja za pretragu.

6 Mozilla Firefox

Nakon ove promene u podešavanjima, stranice će se učitavati bez sadržaja koji se bazira na Flash-u. Ukoliko želite da aktivirate sadržaj, na primer, snimak na Youtube-u, moraćete to da učinite klikom miša. Dobra strana je što ovo nećete morati uvek da radite, ukoliko izaberete opciju da se Flash uvek aktivira na nekom sajtu.

7 Mozilla Firefox

Na taj način ćete uspešno zadržati funkcionalnost Flash aplikacije na bezbednim sajtovima, dok ćete izbeći učitavanje nebezbednog sadržaja i istovremeno ćete ubrzati učitavanje stranica.

11 Mozilla Firefox

Extensions su samostalni dodaci za Firefox. Mozilla raspolaže ogromnim izborom od preko 11.000 dodataka koji se mogu iskoristiti za razne namene. Mnogi korisnici toliko vole Firefox upravo zbog ove neverovatne sposobnosti prilagođavanja pretraživača različitim potrebama korisnika.

Nažalost, nije lako snaći se u ovom nepreglednom moru. Ukoliko biste instalirali previše dodataka, značajno biste usporili Firefox. Zbog toga je neophodno pronaći samo one dodatke koji su vam zaista potrebni. Izbor zavisi od funkcionalnosti koje biste želeli da dobijete. Dodaci su podeljeni u različite kategorije i možete ih izabrati iz galerije kojoj možete pristupiti putem sledeće adrese: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/. Galeriji možete pristupiti i direktno iz panela sa dodacima. U panelu sa dodacima (Add-ons) kliknite na polje Get Add-ons. Pronađite željeni dodatak ukucavanjem naziva u polje za pretragu.

8 Mozilla Firefox

U ovom tekstu ćemo pomenuti samo one dodatke koje bi verovatno svaki korisnik Firefox-a trebalo da ima. U pitanju su dodaci koji doprinose većoj bezbednosti, ubrzavaju učitavanje stranica i uopšte doprinose udobnijem „surfovanju” po internetu.

1. Adblock Plus

Izvanredan dodatak za blokiranje reklama na veb-stranicama. Ovaj dodatak doprinosi većoj bezbednosti, s obzirom na to da blokira maliciozne domene i lažne reklame koje vode do opasnih sajtova. Isto tako, ovaj dodatak doprinosi bržem učitavanju stranica, pošto blokira učitavanje reklama. Nakon instalacije u potpunosti ćete se otarasiti reklama i ostaće vam samo „prečišćene” veb-stranice. Dovoljno je uporediti prikaz stranice sa i bez Adblock Plus dodatka.

9 Mozilla Firefox

10 Mozilla Firefox

Dodatak možete preuzeti iz Moziline galerije ili sa sledeće adrese: https://adblockplus.org/en/firefox.

Možete izabrati liste za blokiranje reklama i ostalih domena koje želite. Možete ih preuzeti sa sledećih stranica:

https://adblockplus.org/en/subscriptions

https://easylist.adblockplus.org/en/

https://secure.fanboy.co.nz/

2. Adblock Plus Pop-up Addon

Dodatak koji sprečava iskakanje prozora koji se automatski otvaraju prilikom posete nekih stranica. Ovi prozori najčešće sadrže dosadne reklame ili služe da preusmere korisnika ka malicioznim domenima. Dodatak možete preuzeti iz galerije.

3. HTTPS-Everywhere

Dodatak koji vas automatski preusmerava ka sigurnom protokolu koji je pod zaštitom enkripcije. Ovaj protokol možete prepoznati po oznaci https (Hypertext Transfer Protocol Secure) koja se nalazi ispred veb-adrese. Ukoliko sajt podržava siguran protokol, HTTPS-Everywhere će vas automatski preusmeriti u tom pravcu. Ovo je naročito korisno kod unosa korisničkog imena i lozinke na takvim sajtovima kao što su Gmail, Facebook, itd. Sigurni protokol štiti vaše podatke i doprinosi većoj bezbednosti prilikom transfera osetljivih podataka. Dodatak možete preuzeti sa sledeće adrese: https://www.eff.org/https-everywhere.

4. WOT (Web of trust)

Verovatno jedan od najboljih dodataka za Firefox. Sajt https://mywot.com/ je posvećen praćenju reputacije sajtova. WOT sprečava učitavanje opasnih i zaraženih sajtova. Svaki put kada blokira neku adresu, WOT izbacuje upozorenje. Korisnik može ignorisati upozorenje i posetiti sajt. Međutim, u većini slučajeva to nije preporučljivo, s obzirom na to da WOT vrlo efikasno identifikuje i blokira problematične sajtove. Ukoliko želite, možete i sami doprineti kolektivnoj bezbednosti na Internetu ocenjivanjem sajtova koje posećujete. Ocenjivanje se vrši preko panela koji se otvara klikom miša na simbol WOT dodatka. WOT efikasnije blokira adrese problematičnih sajtova od svakog antivirusnog programa. Naravno, on ne predstavlja zamenu za antivirus i ne dolazi ni u kakav konflikt sa njim. Dodatak možete preuzeti iz galerije dodataka.

5. Resurrect Pages

Dodatak koji će vam omogućiti da pristupite sajtovima koji su trenutno nedostupni usled pada servera, nepravilnih linkova, itd. Dodatak omogućava pristup sajtovima uz pomoć keš memorije. Pretragu je moguće izvršiti uz pomoć sledećih servisa: CoralCDN, Google Cache, Yahoo! Cache, The Internet Archive, MSN Cache, Gigablast, WebCite. Ukoliko naiđete na nedostupni link, automatski će vam biti ponuđene opcije za pristup keš memoriji putem navedenih servisa. Dodatak možete preuzeti iz galerije dodataka.

6. pdfit

Dodatak koji vam omogućava da čuvate veb-stranice u obliku slike ili pdf dokumenta.

7. Readibility

Ukoliko provodite dosta vremena čitajući duge tekstove na Internetu, ovo je pravi dodatak za vas. Readibility olakšava čitanje tako što uklanja sve dodatne elemente sa stranice i ostavlja samo tekst. Veličina fonta, širina teksta i boja pozadine se mogu podešavati. Članak se može odštampati u prečišćenom obliku. Takođe, ukoliko se registrujete na sajtu: http://www.readability.com/ bićete u mogućnosti da čuvate prečišćene članke za kasnije čitanje.

Ovo su samo neki od brojnih dodataka za Firefox. Ukoliko želite dodatno da prilagodite pretraživač svojim potrebama, moraćete sami da zaronite u veliku galeriju dodataka. Birajte samo one dodatke koji su vam zaista potrebni, kako ne biste preopteretili vaš pretraživač.

Ukoliko koristite slabiji hardver i nemate dovoljno RAM memorije, možete razmotriti još jednu mogućnost. Portabl aplikacija Firemin omogućava uštedu RAM memorije prilikom upotrebe Firefox-a. Aplikaciju možete preuzeti sa sledeće adrese: http://www.softpedia.com/get/Internet/Other-Internet-Related/Firefox-Plumber.shtml. Nakon pokretanja aplikacije, kliknite desnim dugmetom miša na Firemin ikonicu u traci sa zadacima (taskbar) i odaberite opciju Optimize Firefox. Pojaviće se upozorenje. Kliknite na OK. Program će izvršiti optimizaciju Firefoxa. Nakon toga ponovo kliknite desnim dugmetom miša na Firemin ikonicu u traci sa zadacima (taskbar) i odaberite opciju Launch Firefox. Količina RAM memorije koju Firefox koristi biće značajno smanjena. Koliko god kartica da otvorite odjednom i koliko god različitih sajtova da učitate, iznos RAM memorije nikad neće biti toliko veliki kao kod pokretanja Firefox-a bez Firemin aplikacije. Firemin omogućava drastično smanjenje RAM memorije neophodne za rad Firefox-a.

Ovo su neki od najboljih načina za unapređenje vašeg iskustva sa Firefox-om. Preostaje vam da sami isprobate i nađete ono što vam najviše odgovara. Srećno surfovanje!

 

I deo - http://punjenipaprikas.com/firefox-na-steroidima-i-deo

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: