Milan B. Popović - Ovo je vreme brutalnih dobronamernika

Submitted by Dragana Danicic on 15/09/2013 - 17:35

1 - Milan B. Popović

„Kao i moja pesnička umetnost, desilo se isto i sa rock novinarstvom, spontano, prirodno. Od detinjstva slušao sam i voleo gitarsku muziku. Kako mi je ta muzika ušla u dušu i krv, 1994. godine sam u rock & metal magazinu Rocks, kod mog prvog urednika, legendarnog novinara i akademskog slikara-grafičara, Davida Vartabedijana, objavio svoje prve CD recenzije, uglavnom albuma stranih muzičkih sastava... ”

„ ...Stanje današnje rock scene je i dobro i loše. Dobro je zato što ima mnogo mladih, novih muzičkih sastava, a loša strana je što nema publike koja bi podržala i propratila toliku diskografsku hiperprodukciju. Slušaoci su lenji da se pokrenu, da odu na koncert neke mlade rock grupe, a da kupe njihov original CD ili majicu grupe, o tome da i ne govorimo. Svi su se okrenuli internetu i besplatnom downloadu, koji je mač sa dve oštrice.” – otkrio nam je Milan B. Popović, uticajni rock kritičar, tekstopisac i poetičar.

2 - Milan B. Popović

Prva knjiga pesama „Molitva tetoviranog srca” je izašla 2006. godine. „Molitva tetoviranog srca je buknula iz mene, kao lavina misli i emotivne energije, kao da se nešto kuvalo, kao da je nešto ključalo u meni godinama, i konačno putem misli i ispovednih stihova zabeleženo prvo olovkom na belom papiru, pa onda samo prekucano na kompjuteru. Prva knjiga je religiozna, duhovna, ali i buntovna, prkosna. To je jedna intimna ispovest. Recenzent knjige je bio vanserijski i maestralni, ugledni rock kritičar Aleksandar Žikić, što mi je bila velika čast i zadovoljstvo.”, nastavlja Milan, „Krajem te 2006, na opšte iznenađenje publike i kritičkog književnog koda, dolazi do novog iznenađenja u vidu moje nove knjige „Vreme brutalnih dobronamernika”. Moja pokretačka energija je bila u punom naletu, ređali su se sami energetski stihovni nanosi, projektili, dinamični, puni gneva i nemirenja sa sirovom i surovom realnošću i svakodnevnicom.”

3 - Milan B. Popović

Prema stihovima ove knjige, nastala je i CD kompilacija „Vreme brutalnih dobronamernika”, koja je ujedinila širok spektar naših najkvalitetnijih bendova koji se bave isključivo autorskim radom: Aleksandra Slađana Milošević, Alogia, Instant karma, Abonos, Art diler, Backbone, Tales of dark, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Iskaz, Darkshines, Asphalt Chant, Seraphim i Demether. Na ovom umetničkom projektu je učestvovalo i kreativan doprinos dalo 70 muzičara i kompozitora, na kojem su zastupljeni Milanovi stihovi. Svi su se okupili oko ideje spajanja popularne muzike i savremene poezije u jednu neraskidivu celinu. Pri odabiru sastava vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu, ali i o teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara-učesnika, tako da se na kompilaciji, pored nekoliko sastava iz Beograda, nalaze i umetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke i drugih gradova.

4 - Milan B. Popović

Nakon tog CD-a, Popović je nastavio da sarađuje i sa drugim izvođačima: „Pesmu „Živac” fantastično je muzički i vokalno prigrlio i atraktivno izneo beogradski indastrijal rok duo Hashish Club, kultni sastav koji čini dvojac, Bojan Brukner, vokal i Stefan Simić (muzika i aranžmani). Pesma se našla na njihovom novom, ovogodišnjem, inače drugom po redu albumu, Firework in progress. Zatim je jagodinski sastav Alister na svoj novi CD „Otrov” uvrstio čak dve moje pesme - „Srbija vekovna” i „Večni”. Skladno su se moji stihovi uklopili u njihov čvršći metal zvuk. Pesma „Dok me pogledom streljaš” našla se na albumu „Pasje godine”, grupe Art diler, a umetnik iz Bosne i Hercegovine, pod imenom Kovlaj, uradio je muziku na tekst moje pesme „Umirem”. Beogradski šok hard rock sastav Seljačka buna, osmislio je muziku i otpevao moje stihove pesme „Prirodno”. Sastav Dark sky iz Kosovske Mitrovice je muzički uobličio i snimio moju pesmu „Glas” i, konačno, Jakša iz sastava Monera, veoma specifično je doživeo pesmu „Rez” iz moje treće knjige „Oka da ne ispustim dah”. To je završna knjiga iz moje pesničke trilogije „Bolji od svog života”. Ta knjiga je najmračnija, najdelikatnija i nije za svačiji ukus. Kad smo kod ukusa, mislio sam ja i na to, pa sam objavio i četvrtu svoju knjigu, naslov „Na kori integralnog hleba i olovci”. To je jedna satirična knjiga, u kojoj sve pesme govore o hrani, sa mnogo višestrukih metafora, podeljena u tri poglavlja, od kojih je jedno poglavlje ključno, ono, jednostavno, vri i ključa. Zove se „Štuke i šarani”, pa, ko razume, shvatiće.”

5 - Milan B. Popović

Kritičar oštrog pera i dobre volje bitno se trudi da očuva rock tradiciju naše zemlje, pa nama jedino ostaje da mu poželimo sreću i da istraje u toj borbi protiv vetrenjača.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: