Zgodna žena: Scenario „3.000” i vikend „Zgodna žena”

Submitted by Aleksandar Mili... on 08/12/2014 - 15:41

 Pretty woman

Verujem da se svi sećamo fimskog hita iz devedesetih godina prošlog veka pod imenom „Zgodna žena” (Pretty Woman, 1990), sa Džulijom Roberts i Ričardom Girom u glavnim ulogama. Radnja ovog filma je poznata. Vrlo bogat biznismen unajmljuje prostitutku i provodi nekoliko dana sa njom. Mimo očekivanja, on se zaljubljuje u nju. Posle niza nepredviđenih događaja, oni na kraju ostaju zajedno. Dakle, ovo je verzija koju smo svi videli i po kojoj se ovaj film proslavio. Ipak, prvobitna verzija scenarija ovog filma predviđala je potpuno drugačiji ishod.

Pretty Woman - scena Teatro dell'Opera

Verzija scenarija pod nazivom „3.000”, koju je objavio filmski internet portal TCM, prikazuje nam izvornu priču koja bi da je snimljena bez ikakve sumnje dobila epitet mračne drame. Naime, sam naziv scenarija „3.000” odnosi se na iznos koji Vivijan (Džulija Robets), dobija od Edvarda (Ričarda Gira) za pružene usluge i dane provedene sa njim. Po ovom scenariju, imućni biznismen se na kraju vraća svojoj devojci u Njujork, a Vivijan na ulicu. Pritom, honorar namenjen Vivijan Edvard baca u kanal. Istovremeno, trebalo je da Edvard u ovoj verziji bude predstavljen kao alkoholičar. On bi zbog ogromnih zdravstvenih problema morao da prestane da pije. Vivijan bi, s druge strane, bila predstavljena kao veliki zavisnik od droga. Ovo bi na neki način bila turobna priča, izuzetno tužna, o dvoje, sa aspekta života, potpuno izgubljenih ljudi.

Kažu da se u životu ne treba uvek rukovoditi novcem. Međutim, neosporna je činjenica da su se producenti filma rukovodili isključivo finansijskom dobiti kada su birali scenario. Sa ove tačke gledišta, učinili su pravu stvar, jer je film „Zgodna žena”, u verziji koju smo gledali, doživeo enormnu popularnost. Zapravo, ovo je bio jedan od najpopularnijih filmova devedesetih godina prošlog veka. Film u režiji Gerija Maršala koštao je 19.000.000 dolara, a zaradio je gotovo 25 puta više novca (463.500.000 dolara). Džulija Roberts je za ulogu u ovom filmu dobila „Zlatni globus”. Takođe je bila nominovana za Oskara, najprestižniju nagradu Američke filmske akademije. Ipak, Oskar je tada završio u rukama Keti Bejts za ulogu u trileru „Mizeri”. Robertsova je nagradu Oskar dobila 10 godina kasnije za ulogu u filmu „Erin Brokovič”.

Popularnost filma „Zgodna žena” se ne smanjuje. To dokazuje činjenica da se odnedavno smislio nov način da se zaradi na slavi ovog filma. U hotelu „Beverli vilšir” u Los Anđelesu, na Beverli Hilsu gde se odigrao najveći deo radnje, u ponudi se našla mogućnost da gosti hotela prožive trenutke iz filma. Ponuda pod imenom „Zgodna žena – vikend za dvoje” sastoji se iz svih glavnih događaja u filmu. Gosti odsedaju u predsedničkom apartmanu. Sve počinje kupovinom na Rodeo drajvu. Dalje, par će se u rols-rojsu voziti do Grejston menšena na romantični piknik. Tu mogu da probaju jela koja su bila zastupljena na pikniku u filmu. Dan se završava sastankom i odlaskom u operu. Treba napomenuti da se sve ovo može i snimiti. Aranžman „Zgodna žena” prethodno mora da se rezerviše. Cena nije objavljena, ali uzevši u obzirom da se sve dešava u hotelu sa pet zvezdica, u najelitnijem delu Los Anđelesa, možemo samo pretpostavljati koliko bi jedno ovakvo zadovoljstvo koštalo.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: