Novi talas romantičnih komedija

Submitted by Nina Bovan on 28/08/2013 - 23:16

Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt), Summer Finn (Zooey Deschanel) - (500) Days of Summer

Romantične komedije su se nekako oduvek činile žanrom rezervisanim samo za žensku populaciju, i na pominjanje istih kao odgovor bi se dobijalo samo prevrtanje očiju. Da je ovaj scenario prošlost, pokazuje nam rastući kvalitet filmova ovog žanra, kao i njihova sve veća popularnost.

Od pojave (500) Days of Summer, filma koji je pored svog indi statusa postao veliki mejnstrim hit, na scenu su se vratile romantične komedije sa dozom realnosti, koje su pre jedino imale formu filmova Vudi Alena, kasnije serijala Bridžit Džouns i sličnih filmova sa Hju Grantom u glavnoj ulozi. Danas, ovaj žanr konačno prikazuje realne situacije, realne likove sa uverljivim pričama bez prevelike filozofije, svet mladih ljudi u ovom modernom dobu sa kojim se možemo povezati.

Ako su vam se dopali Samer i Tom i njihova priča, preporučujem vam da odgledate tri novija ostvarenja, za koja verujem da su samo početak ovog novog rom-com talasa.

Celeste and Jesse Forever (2012)

Celeste and Jesse Forever (2012) je film za koji sam sasvim slučajno saznala tumarajući IMDb forumima. Iako nisam do sada bila veliki fan ovog žanra uopšte (prva asocijacija na romantične komedije mi je oduvek bila Dženifer Lopez i filmovi u kojima je glumila, kao i slična filmska ostvarenja koja su se obavezno završavala velikim venčanjem), odlučila sam da pružim šansu ovom filmu. I daleko od toga da sam se razočarala. Posebno bih istakla fantastičnu Rašidu Džouns, koja sjajno portretiše mladu ženu pred razvodom i njen put do saznanja da taj razvod možda i nije bio najbolja ideja. Sa komičnim dijalozima i ne tako komičnom temom, ovaj film predstavlja dašak svežeg vazduha na filmskoj sceni.

Ruby Sparks (2012)

Ruby Sparks (2012), iako ima nerealnih elemenata, predstavlja dobar primer filma koji se bavi problemima u vezi. Iako spolja izgleda kao još jedan chick flick sa savremenom scenografijom i kostimografijom, unutra se krije mračnija tematika. Radnja filma se vrti oko povučenog pisca sa manjkom inspiracije, koji toliko mašta o savršenoj devojci iz sna da počinje da piše priču o njoj. Da li će takva devojka došetati u njegov život, saznaćete sami. Možda ne baš srećno okarakterisan kao komedija, preporučujem ovaj film, jer se zaista bavi realnim problemima na takav način da gledaoci lako zaborave na nerealnost čitave situacije.

Drinking Buddies (2013)

Ako ste ljubitelj bittersweet priča i komedija koje to nisu (u klasičnom smislu), obavezno pogledajte Drinking Buddies (2013). Premisa filma bi glasila „prijatelji ili nešto više?”, dakle jedna od tipičnih tematika, ali kojoj je pristupljeno na sasvim drugačiji način. Ovde nema puno smeha, jer je fokus na psihologiji likova i njihovim unutrašnjim borbama i nedoumicama. Puno komplikovanih odnosa i nerazjašnjenih osećanja dominiraju ovim filmom. Ukoliko vam to zvuči mnogo mračno, da vas podsetim da se film ipak zove Drinking Buddies, dakle pivo i komične situacije su zagarantovane. Nisam vas ubedila? Dve reči: Olivija Vajld. To je sve.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: