Ljubav jednog revolvera

Submitted by Miljan on 03/10/2013 - 18:50

2 - Ljubav jednog revolvera

Svako ko se bavi srpskom alternativnom scenom (koja je možda u magli, ali nikako nije siromašna) morao je naići na pančevački bend Jewy Sabatay. Njih je sam Nikola Vranjković, osnivač Block Out-a, nazvao srpskom Nirvanom. Sad, to poređenje je nažalost bilo previše istinito i bend je tužno okončao svoje postojanje.

Frontmen i gitarista Jewy Sabatay-a, Velibor Nikolić, 2011. godine osniva Brigand. Iako pod stalnom senkom svog prethodnog rada, Velibor uspeva da ne napravi grešku koju tako često srećemo kod muzičara (neki svoje stvaralaštvo potpuno zasnivaju na tome), a to je kopiranje, kako drugih tako i sebe.

Sa Brigandom on odlazi korak dalje i eksperimentiše sa zvukom i lirikom. Prvo što dobijamo jesu singlovi Malarme i Okovan, za koje su i spotovi napravljeni, i, dozvoliću sebi slobodu da kažem, kad bi ovo bila normalna zemlja te dve stvari se ne bi skidale sa TV-a. Već tu srećemo izuzetnu melodičnost, kako gitarskih deonica tako i vokalnih, koje idu rame uz rame sa Nevenom Jewy Sabatay-a.

Elem, posle ta dva singla bend je spustio loptu, što Velja koristi da objavi svoj solo prvenac - Čovek peva posle rata, na kome se udaljio od sludge zvuka, a priklonio neofolku i noise-u. Dve godine je bilo potrebno da Brigand objavi svoj prvi album - Zaplešimo grešnici. Album je objavljen za izdavačku kuću Black Planet Records iz Niša, 27. septembra 2013, i od tada mi je na repeat play-u.

Zaplešimo grešnici donosi nam divne melodije otpevane preko masnih rifova (je l’ neko rek’o Alice in Chains?). Sem očiglednog uticaja Sijetl scene iz devedesetih i sludge bendova poput Neurosis i ISIS, pesme su prošarane otvorenim i efektima zamućenim akordima kakve srećemo u shoegaze-u i noise rock-u.

1 - Ljubav jednog revolvera

U uvodnoj pesmi, Srpski rok tekst je uperen protiv pomodarstva i isfoliranosti koje srećemo danas. Refrena nema, kao ni u većini pesama. Umesto njega, tu su instrumentalni delovi koji popunjavaju prostor.

Drugačija je priča u Kriptidu i Alisi. Pesma je aranžmanski podeljena na dva dela - u prvom dominira tekst, kulminacija je u refrenima, da bi se to završilo jednim krešendom, koji ruši zidove, i uzvikom „Streljaj me!”, a u drugom priču nastavljaju instrumenti i Veliborov efektni solo.

Samostrel nam donosi lagano ljuljanje u gitarskim deonicama i Veliborovom pevušenju, da bi u jednom trenutku eksplodirala kao post metal bomba i na kraju se opet vratila pevušenju.

Mesečevog kuma je Brigand prvo odradio na engleskom jeziku, ali prevedena je na srpski. Pesma pocinje iz-neba-pa-u-rebra rifom preko koga vremenom dolazi Veliborovo pevanje. Čoveku se mora priznati da jednostavno zna da napravi vokalnu melodiju.

Sledi Samervind koji mi se baš i nije svideo. Opet nas bend vodi kroz lagane pasaže dok Velibor pevuši. Dolazi se do prekida i do krešenda (tu se oseti nešto od Deftones-a), a onda sledi odlična instrumentalna deonica koja izvodi pesmu.

Pesma koju nećete izbaciti iz glave, koja bi bila hit da je ovo normalna zemlja (ponavljam se) jeste Voleo sam te. Brz tempo, nirvanične gitare i melodičan, jednostavan tekst postavljaju ovu pesmu na sam vrh. Tekst odiše besom i autodestrukcijom, što savršeno prikazuje stanje čoveka koji, zaronjen u ljubavne nepogode, ne može ništa da učini pa „kopa rupu u pustinji”.

Pesma po kojoj je album i dobio naziv je definitivno najviše pod uticajem popa. Melodija strofe je toliko sladunjava da bi vam se sigurno slošilo da ne postoji refren gde Velja hrapavim glasom razbija linearnost i mir strofe.

Još jedan potencijalni hit bi bila Metak s mojim imenom koja je tekstualni biser albuma

(„Sećaš li se kad sam vezao/Sebi zmiju za vrat/Ona me je molila/Da se klanjam kao đak/Možda nije slutila da je malo otrova/ Il’ sam ja to kupio/ Metak s mojim imenom”).

Još jedna stvar koju je bend prvenstveno predstavio publici na engleskom jeziku jeste Heroj. Pesma je čisti sludge, gde se Velja vodio onim Sancta Simplicitas (što je upalilo pre u pesmi Nevena) – imamo tekst od četiri stiha i jedan masivni rif na kome se cela pesma zasniva i koji je možda jedan od najboljih rifova srpske scene.

Stvar koja zatvara album zove se Tri noći. Ono što je meni zapalo za oko (posle i za uho) jeste ime dotične Jarboe koja je gostovala u ovoj pesmi. Jarboe je inače bivši i legendarni član, isto tako legendarnih Swans-a (ko nije slušao, sram ga bilo!), koja sad ima uspešnu solo karijeru. Ovde ona koristi svoj glas kao instrument koji prati Veliborovo pevanje. Kulminacija pesme dolazi sa eksplozijom zvukova uz Veljino naricanje i falseto predivne Jarboe. Tri noći nikad ne bi postale radijski hit. Pre je to jedna od onih pesama koje su mnogo, mnogo dobre  i koje imaju izuzetnu duhovnu i estetsku vrednost, te ih slušate sami i zamišljeni.

Naravno, ovaj album nije za svakoga, iako bi u neku ruku trebalo to da bude. Svako ko želi da čuje nešto što je sveže na našoj sceni, što izlazi iz dobro poznatih metalskih i pankerskih šema (galopirajući rifovi, brze solaže i celi stepeni) može da posluša Brigand i da sigurno nađe nešto što će mu privući pažnju.

 

Link za download -  http://www.mediafire.com/download/ac4k4ef7d6a6u6d/Brigand+-+Zaplesimo+Gresnici%282013%29.rar

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: