Neistražene lepote - Lezbos

Submitted by Ivana Ignjatovic on 09/09/2013 - 13:18

Lezbos

Grčka ostrva ne prestaju da me iznenađuju, svakako, u pozitivnom smislu. I mada je moj izbor za letovanje ove godine pao na Tursku, pružila mi se jedinstvena prilika da obiđem jedno od najmanje istraženih ostrva susedne države Grčke - Lezbos.

Treće po veličini posle Krita i Evije, Lezbos se prilično razlikuje od ostatka grčkog arhipelaga, između ostalog i kao ostrvo sa najvećim brojem sunčanih dana u godini. I mada ga svi odvajkada zovu Lezbos, pravi naziv ostrva je Lezvos, a najveći krivci za pogrešan naziv su engleski turisti koji su došli na ostrvo 1968. godine i umesto slova „v”, upotrebili „b”. Danas su u upotrebi oba naziva.

Prema legendi, bog sunca, je veoma voleo ostrvo, pa je za vreme zime tamo slao svog sina Makara. Kralj Makar je imao devetoro dece, pet ćerki i četiri sina. Ostrvo je podelio ćerkama u miraz i jedan deo zemlje zadržao za sebe. Najvoljenijoj ćerki, Mitilini, dao je najbolji komad zemlje oko zamka i luku, a danas glavni grad nosi ime po njoj. Mitilini se prema legendi udala za momka sa kopna po imenu Lezvos. Kad je kralj Makar umro, Lezvos je došao na presto i ostrvo je ponelo ime po njemu.

Put oko ostrva započinjemo rano ujutru od prestonice Lezvosa, grada Mitilini. Prostiranjem na 7 brda i bogatom istorijom koja datira od 3. milenijuma p.n.e, Mitilini odiše duhom starih vremena. Tome doprinosi i duga tradicija proizvodnje uza u više od 15 lokalnih destilerija.

Ideja Grka Barbajanisa da se iz ruske luke Odese doseli na Lezbos kako bi započeo proizvodnju rakije, bila je prelomna za nastanak ovog pića. On je naime primetio da na ostrvu ima dosta biljaka koje je ubacivao u rakiju i dobio zaista specifičan ukus. Bačve sa rakijom držao je u podrumu svoje kuće, sa natpisom to use (za upotrebu). Često je slao ženu da mu donese piće, uputivši je da donese ono sa označene buradi, te je vrlo brzo od te reči i nastalo ime - uzo. Uz uzo, obavezan je i meses (meze), koji se sastoji od sira, maslina, usoljenih sardina...

Kip Slobode

Dobrom povezanošću sa okolnim regijama pomorskim putem u vidu  velike luke i vazdušnim - međunarodnim aerodromom, grad održava korak sa sadašnjicom. Ukoliko ste opčinjeni Njujorkom i njegovim spomenicima, a čini vam se prilično daleko, Lezbos nudi alternativu i svojim Kipom slobode odlično parira američkom rođaku. Na severnom obodu grada nalazi se tvrđava, najveća na istočnom Mediteranu. Potiče još od vremena Justinijana, a obnavljana je za vreme Rimljana, Vizantijaca, Venecijanaca i Turaka, dok se danas koristi za različite kulturne aktivnosti organizovanih tokom leta.

Gradić krasi mnoštvo simpatičnih kaldrmisanih ulica sa isto toliko prodavnica suvenira, galerija i kafića. I mada se šetnja ulicama čini idiličnom pripazite na brojne motocikliste koji se čini da u svakoj situaciji imaju pravo prvenstva prolaza. Mitilini ima jedinu plažu na kojoj se ulaz naplaćuje, zbog čega odlučujemo da popodne obiđemo i druge koje krase ovo ostrvo. Obilaskom trobrodne bazilike Agios Terapon i pravoslavne crkve posvećenom Svetom Atanasiju, koja se izdvaja po veličanstvenom zvoniku u gotskom stilu, završavamo u jednoj od lokalnih taverni.

Okamenjena sekvoja

Okamenjena šuma je jedinstven fenomen koji ne smete propustiti. Locirana na zapadu ostrva i okružena selima Eresos, Antisa i Sigri, od 1985. godine dobija zaštitu i postaje nacionalni spomenik. Vulkanskom erupcijom od pre 4 miliona godina, lava i pepeo sačuvali su šumu u njenom prvobitnom obliku, a među drvećima se mogu videti i veličanstveni primerci sekvoje i hrasta.

Plaže na Lezbosu razlikuju se kako po veličini tako i po formi. Dok su neke preplavljene turistima zainteresovanih za vodene sportove, druge su puste čak i za vreme letnjih meseci. Skala Kaloni je samo jedna u nizu plaža u zalivu Kaloni, jedinstvena pre svega po druženju sa pelikanima.

Lezbos je i zavičaj grčke pesnikinje Sapfo, poznatoj po poeziji upućenoj ženama. Sapfo je živela u 16. veku pre nove ere, u vreme kad ženama nije bilo dozvoljeno bilo šta drugo, osim da rađaju i gaje decu. Kad joj je muž umro preselila se u glavni grad Mitilini, gde je otvorila školu za devojke, što je u to vreme bilo nedopustivo. Neke devojke su često bile u njenom društvu, ali niko ne može da sigurnošću da kaže da li je to bilo u seksualnom ili prijateljskom smislu. Bila je lirski pesnik koji je razvio svoju posebnu metriku, poznatu kao sapfička strofa. Sve od vremena pesnikinje pa do danas ostrvo, tačnije selo Skala Eresos, je omiljeno mesto okupljanja lezbijki iz svih krajeva Evrope, zbog tradicionalnog  Međunarodnog ženskog festivala.

Ponuda letovanja na Lezbosu je nova za naše turiste i radi je par agencija. Najčešći gosti su Holanđani, Nemci i Englezi, a ostrvo je preplavljeno malim, porodičnim hotelima koji garantuju da će se gost osećati kao kod svoje kuće. Spremajte kofere i krenite u avanturu!

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: