Inspiracija kroz animaciju, 2. deo

Submitted by Marko Bogdanović on 12/08/2014 - 13:01

Inspiracija kroz animaciju, 2. deo

Drugi deo ove liste kratkih animiranih filmova donosi još šest naslova, ovoga puta u trajanju od preko deset minuta, sortiranih po dužini kao i u prvom.

 

Caldera

Reč kaldera označava vulkanske tvorevine poput kratera; udubljenja nastala urušavanjem zemlje nakon erupcije. Ipak, tematika filma „Kaldera” (Caldera) znatno je drugačija nego što bismo prema naslovu pretpostavili. Ova mračna, a opet lepa priča prati devojku koja pati od mentalne bolesti i istražuje njenu borbu, kao i efekte lekova koji bi trebalo da pomognu ljudima sa problemima ove vrste. Stoga kaldera može simbolizovati urušavanje njenog sveta. Iako to nije potpuno jasno rečeno (film je nem, uz prikladne zvučne efekte), postoje jasne naznake za ovo objašnjenje, a i sam režiser Evan Vijera kaže da je bio inspirisan svojim ocem koji je patio od shizoafektivnog poremećaja i kroz lekove doživljavao vizije i odlazio „u sopstveni svet”. Ovakvo tumačenje vam neće pokvariti uživanje u „Kalderi”, već će vas poštedeti pokušaja da izvedete zaključke i dozvoliti da se koncentrišete na vizuelni aspekt koji je impresivan. Kontrast kolorita odlično vodi naraciju, počevši od sivila devojčine svakodnevice do mnoštva boja od kojih je izmaštani svet satkan.

 

Logorama

Kratki animirani film iz 2009. „Logorama” predstavlja čistu kritiku konzumerizma, i nagrađen je brojnim nagradama, uključujući Oskara i Pri Kodak u Kanu. Tema koja već postaje izanđala izvedena je na veoma inovativan način i to je ono što izdvaja ovo ostvarenje. Naime, trio francuskih režisera se odlučio da priču smesti u stilizovani Los Anđeles, sastavljen od preko 2500 savremenih i istorijskih logoa i maskota. Neki od likova su policajci – Mišelinove maskote i antagonista Ronald Mekdonald (Mekdonaldsov klovn). Francuska škola animacije je jedna od najkvalitetnijih i ovaj naslov to potvrđuje, a ostvarenja sa francuskog govornog područja su u većini na ovoj listi. Narativ se razvija veoma brzo, oponašajući brzinu reklama kojima smo zasuti u modernom društvu. Posebnu pažnju treba obratiti na sjajno izabran saundtrek.

Nažalost, sve verzije na engleskom dostupne na Jutjubu lišene su odjavne špice, koja se završava iznenadnom pojavom Ronalda Mekdonalda koji izgovara slogan Mekdonaldsa – I'm lovin' it.

 

The Gloaming

„Suton” (The Gloaming) bavi se kontroverznom temom religije, ali i (r)evolucijom, ratom, pohlepom i ljubomorom. Zanimljiva mešavina stilova animacije predstavlja nam uticaj jednog božanstva i na razvoj čovečanstva. Perspektiva u kojoj je „bog animiran prema našem liku” dozvoljava da preuzmemo njegovo gledište i pratimo ubrzani razvoj civilizacije.

 

Sintel

Blender je besplatan program za animaciju koji vičnim korisnicima omogućuje impresivne rezultate. Fantasticna animacija u filmu „Sintel“ to potvrđuje. Ovo je priča koja se ne trudi da bude preterano originalna, ali to ne znači da spada u loš kliše. Zapravo, to što su elementi poznati upotrebljeno je kao prednost da se oni izbruse na najbolji način i predstave jednu prijemčivu avanturu za sve uzraste. Potraga protagonistkinje po imenu Sintel izvrsno je tempirana i, uprkos prilično očiglednom raspletu, ostavlja odličan utisak.  

 

Madame Tutli-Putli

Nemi film iz Kanade, nominovan za Oskara 2008, neobičnom kombinacijom stop-moušon tehnike animacije lutaka i vešto uklopljenih ljudskih očiju prikazuje priču gospođe Tutli-Putli. Ona se ukrcava na noćni voz čije putovanje prerasta u metafizičku avanturu za čiju analizu i prepričavanje je potrebno mnogo prostora, te ju je najbolje iskusiti iz prve ruke.  

 

The Monster of Nix

Poslednje ostvarenje na ovoj listi je i daleko najduže, ali je vredno pažnje. „Čudovište iz Niksa” (The Monster of Nix) nastalo je u periodu od čak šest godina, a u projekat su bili uključeni filmski radnici iz tri države (Belgija, Holandija, Francuska). Ovaj surealistički animirani mjuzikl može se pohvaliti glasovima proslavljenog muzičara Toma Vejtsa i nekadašnjeg člana „Letećeg cirkusa Montija Pajtona” Terija Gilijama. Radnja je fokusirana na dečaka koji želi da se suoči sa misterioznim čudovištem, ali ova priča je mnogo više od toga. U nekim trenucima ruši se takozvani „četvrti zid” i, kako se bliži kulminacija, postaje vidljiva slojevitost i ambicija ovog polučasovnog filma.

 

Ovih šest naslova, kao i oni iz prethodnog teksta, samo su (pažljivo izabrani) delić onoga što kratki animirani filmovi mogu da ponude. U zavisnosti od preferencija prema žanrovima, svako može otkriti mnoštvo ostvarenja za pamćenje, prepustivši se istraživanju. Na listi se nisu našli filmovi studija Piksar koji su česti osvajači najznačajnijih nagrada, i, kao takvi, deo „mejnstrima” koji verovatno nije potrebno dodatno isticati i preporučivati.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: