Popularni filmski likovi sa nestabilnom ličnošću

Submitted by Siniša Stajić on 15/08/2013 - 13:41

Travis Bickle (Robert De Niro) - Taxi Driver (1976)

Kroz istoriju filma smo se susretali sa brojnim likovima koji poseduju određene psihološke probleme, ali svojom harizmom i šarmom osvajaju simpatije gledalaca. Ovom prilikom sam izdvojio deset najpoznatijih i najpopularnijih filmskih likova kojima nisu „sve daske na broju”.

 

Gaear Grimsrud (Peter Stormare) - Fargo (1996)

10. Gir Grimsrud (Peter Stormare)

Ovaj sociopatični ćutljivac, koji je sposoban da počini krajnje ekstremno nasilje, pojavljuje se u kultnom filmu braće Koen „Fargo”. Strastveni je pušač Marlbora. Unajmljuje ga jedan od glavnih likova kako bi mu oteo suprugu.

 

Vic Vega (Michael Madsen) - Reservoir Dogs (1992)

9. Vik Vega (Majkl Medsen)

Junak debitantskog ostvarenja Kventina Tarantina „Ulični psi”. Poznatiji kao Mister Blond. Sadista koji tokom pljačke bezrazložno ubija nekoliko civila, a kasnije se iživljava na policajcu koji je uzet kao talac.

 

Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) - Pulp Fiction (1994)

8. Džuls Vinfild (Samjuel L. Džekson)

Kultni deo tandema Vinfild-Vega iz još jednog Tarantinovog remek-dela: „Petparačke priče”. Lak na obaraču, predstavlja jednog od najpopularnijih badass likova u istoriji kinematografije.

 

Amon Goeth (Ralph Fiennes) - Schindler's List (1993)

 7. Amon Get (Ralf Fajns)

Istorijska ličnost. Nacistički oficir koji se ekstremno iživljava nad jevrejskim stanovništom tokom Drugog svetskog rata. Ralf Fajns se toliko uživeo u ulogu i toliko je sličan pravom Amonu da su se ljudi koji su preživeli holokaust i koji su pozvani zarad snimanja Spilbergove „Šindlerove liste” uplašili i dvoumili oko učešća u projektu.

 

Norman Stansfield (Gary Oldman) - Léon: The Professional (1994)

6. Stensfild (Geri Oldmen)

Antagonista kultnog dela Lika BesonaLeon: Profesionalac”. Policajac koji se bavi kriminalnim poslovima, ekstremni psihopata sa krajnje neočekivanim reakcijama. Lik koji ubije celu Matildinu porodicu.

 

Tony Montana (Al Pacino) - Scarface (1983)

5. Toni Montana (Al Paćino)

Jedan od najpoznatijih filmksih junaka ikada, iz filma „Lice sa ožiljkom“. Kubanski imigrant koji je stvorio bogatstvo zahvaljujući trgovini droge. Ovaj lik je delimično baziran na čuvenom Al Kaponeu, a film je delo Brajana de Palme.

 

Travis Bickle (Robert De Niro) - Taxi Driver (1976)

4. Trevis Bikl (Robert de Niro)

Trevis je glavni lik kultnog Skorsezeovog dela „Taksista” koji se bavi ratnim veteranom koji postaje noćni njujorški taksista sa željom da promeni sopstveni život. Svakodnevni susret sa ljudskim šljamom u njemu stvara želju da „očisti ulice” i njegovi psihički problemi eksplodiraju pred sam kraj filma.

 

Alex (Malcolm McDowell) - A Clockwork Orange (1971)

3. Aleks (Malkolm Mekdauel)

Aleks je glavni junak romana „Paklena pomorandža” čiju je ekranizaciju potpisao legendarni Stenli Kjubrik. Nestabilna ličnost koja pljačka, otima i siluje po sopstvenim nagonima, bez ikakvog plana ili cilja, svestan činjenice da je to što radi loše. Priča specifičnim jezikom koji se sastoji od engleskih i ruskih reči, pije mleko i sluša klasičnu muziku.

 

Jack Torrance (Jack Nicholson) - The Shining (1980)

2. Džek Torens (Džek Nikolson)

Glavni junak još jednog Kjubrikovog ostvarenja, kultnog horora „Isijavanje”. Pisac koji sa svojom porodicom odlazi u zabačeni hotel kako bi ga čuvao za vreme vansezone. Tamo polako gubi razum i počinje da misli kako su supruga i sin njegovi smrtni neprijatelji.

 

Joker (Heath Ledger) - The Dark Knight (2008)

1. Džoker (Hit Ledžer)

Definitvno najbolji prikaz Džokera iz Betmenovog serijala, ovoga puta pod palicom Kristofera Nolana. Pojavljuje se u drugom delu njegove trilogije, mada je spomenut i u prvom delu. Haotični negativac poznat po tome što sve radi bez plana, šizofreni klovn od kriminalca koji stvara simpatije kod gledalaca, iako je negativni lik.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: