Inex Film - Samoorganizovana ekspedicija umetnosti

Submitted by Ivana Vranes on 10/01/2014 - 14:08

1 Inex Film

Inex Film je bilo društveno–kinematografsko preduzeće koje se bavilo filmskom produkcijom i distribucijom i bilo je deo nekadašnje velike firme Inex, jedne od najvećih kompanija u bivšoj Jugoslaviji, sa velikom imovinom u vrednosti od vise stotina miliona evra. Usled svih zbivanja preduzeće je nažalost propalo i zgrada je vremenom postala prazna i pusta. Tada niko nije slutio da će ovaj prostor zaposesti neki novi ljudi sa drugim interesovanjima i dati joj drugačiji smisao.

Današnji Inex je nastao u aprilu 2011. godine kada je grupa mladih umetnika i aktivista odlučila da od neugledne ruševine napravi kulturno-umetnički centar. Oni su isključivo svojom dobrom voljom i entuzijazmom, uz mnogo napora osposobili ovaj prostor za željenu namenu i sami ga doveli u stanje u kakvom je sada. Inexovci su uveli kolektivne akcije kao novinu u našoj zemlji. Mali raj u Višnjičkoj 76 u Beogradu je prilika mladim umetnicima da dokažu da to i jesu. Inex im otvara vrata u svet samoostvarenja i stvara prilike usavršavanja i razmene iskustava i veština.

2 Inex Film

Njihovo polje delovanja se prostire od izložbi preko koncerata, multimedijalnih festivala, do pozorišta, filmskih projekcija, tribina i radionica. Budući da su vrlo otvoreni za saradnju i interakciju sa drugim mladim ljudima ugostili su veliki broj umetnika iz inostranstva. Neki od njih su već čuli za Inex i sami ponudili saradnju, a neki su tu po pozivu. I jedni i drugi donose kulturu i umetničke trendove svojih zemalja, tako da se i mi, između ostalog, zahvaljujući tome polako uklapamo u evropsku modernu umetnost. U Inexovim prostorijama nalaze se i ateljei u kojima mladi umetnici stvaraju dela koja će biti izložena u Inexovoj galeriji.

Ova ustanova je prava umetnička oaza – svako je slobodan da kaže šta misli, isto to naslika ili odsvira. Inex ni malo ne zaostaje za evropskim skvotovima, iako se on sam ne može ubrojati u tu kategoriju iz prostog razloga što u Inexu niko ne živi. Skvot u klasičnom smislu predstavlja zajednicu koja se uselila u neki napušteni prostor i spremna je da ga pripremi za umetničko delovanje koje će sama stvarati, a istovremeno ga koristiti i za život. U Evropi su ovakvi oblici organizovanja i stvaranja svakodnevni i popularni među mladima.

Zanimljivo je napomenuti da se apsolutno samostalno finansiraju.

Iako su uslovi za umetnost teški, ova mlada ekipa je uspela da nađe način i mesto za ostvarenje svojih ciljeva. I, naravno, njihov razvoj još nije dosegao svoju kulminaciju.

Zvanični sajta Inex Filma – https://www.inexfilm.org/
Zvanična Facebook strana - https://www.facebook.com/InexFilm?fref=ts

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: