„Biće grada” - Beogradska mini-art scena

Submitted by Stefan Tijosavljević on 02/02/2014 - 13:45

1 „Biće grada” - Beogradska mini-art scena

„Pisanje uvodnog teksta, uz veliki upliv emocija prema projektu, stvorenom najgore godine decenije bremenite negativnim istorijskim okolnostima, predstavlja težak zadatak čak i za iskusnog likovnog kritičara. Utoliko više, jer teško je pronaći, uz sve njene mene, uspone i padove, promene (kako formalnog tako i sadržajnog statusa) finansijsko-organizacionog konteksta, konstante identiteta, koji se vrlo dinamično razvijao, sazrevajući poput ličnosti iz sezone u sezonu”, prve su rečenice Mirjane Bajić, istoričarke umetnosti, povodom izložbe minijatura koja je održana od 17. do 31. XII 2013. u galeriji Singidunum u Beogradu. Naime, ova izložba ima tradiciju dugu dvadeset godina; održava se još od 1993. Osnovne ciljeve su postavili Miodrag Šurjanac i Mirjana Bajić. Među njima su, kao primarni i najupečatljiviji, otvorenost prema mladima (bez obzira na profesionalnu pripadnost) i blagonaklonost prema eksperimentalnom, ekstravagantnom, kritičkom stvaralaštvu. Prošlogodišnja tema, „Mikro urban”, srodna je na izvestan način ovogodišnjoj, „Biće grada”. Nagradu na tematskom delu dobio je Aleksandar Kostić, stvaralac koji se bavi vizuelnim umetnostima iz ugla filmske edukacije, prenoseći kadrove animacije u grafički medijum. Na opštem delu, Drina Krlić je, hibridnim postupkom, uz pedantnost primenjene umetnosti i senzibilitet postmodernizma, stvorila kreature nadrealistički bizarne, ali ipak umiljate i bliske.

2 „Biće grada” - Beogradska mini-art scena

Dvadesetogodišnjica okuplja 114 umetnika sa oko 250 radova svih tehnika i kombinacija, 14 po pozivu i pet iz regiona, od kojih je blizu polovine odgovorilo na temu, dok su ostali participirali u opštem delu. U umetničkom smislu, ova godina beleži visok kvalitet, kako izrade tako i pristupa, bez obzira na to što je bilo pedesetak učesnika manje nego prošle godine. Iz godine u godinu, fascinantno sveži eksponati ovih izlagača – Danice Masniković, Miloša Jurišića, Silve Vujović, Ane Ristić Dragović, Marka Veselinovića, Nevene Arsić, Gabrijele Bulatović, Momira Kneževića, Sanje Sremac, Zorice Bajin Đukanović – govore o posvećenosti, stalnom radu koji prerasta u virtuoznost, a naposletku i plemenito uživanje – poništavanju granice između profesionalnog i privatnog života. Ako bismo želeli da skiciramo psihološki portret rasnog minijaturiste, najmarkantniji je spoj enormnog dara za opažanje i strpljenja i samokontrole, uz dozu kolekcionarske strasti i lake ironije. Tokom dvadeset godina na ovoj izložbi postavljali su se šokantni radovi, poput uramljenog volovskog oka, mrava u cigaret kutiji, specijalnih bića ili bilja zarobljenih u kocke od silikona, asamblaža od pilula, kose, otpada različitog porekla... Bez obzira na manji broj izlagača nego prošle godine s jedne strane i očajnu finansijsku situaciju (praktično, izložba je isfinansirana od participacija izlagača) sa druge, mnogo je više razloga za ponos nego za frustraciju, pogotovo ako se uzme u obzir da je osnovni cilj izložbe promocija mladih i neafirmisanih umetnika. Kustos galerije, istoričar umetnosti Zorica Đermanov, koja je nezaobilazni deo ove izložbe od osnivanja, pod stegom loše finansijske situacije i odsustva sluha javnosti za ovakve događaje, veoma sentimentalno je otvorila izložbu dugim govorom, skrenuvši pažnju na veoma loš položaj umetnosti u Srbiji danas. Nagrade su bile skromne ali zadovoljstvo nagrađenih nije izostalo ni jednog trenutka. „Dvadeset godina Beogradska mini-art scena potvrđuje likovnu i primenjenu vrednost izložbe, dragocenu za sve buduće izlagače, koji će se šaroliko, dopadljivo i inspirativno uključiti u ovu lepu igru kolorita i kreativnosti”, završila je Zorica Đermanov. Sаvet 20. beogrаdske mini-art scene je prvu nаgrаdu zа opšti deo dodelio Dаnijeli Golubović Zečević, а zа temаtski deo „Biće grаdа” Snežаni Pešić Rаnčić.

4 „Biće grada” - Beogradska mini-art scena

Autora iz Srbije koji su učestvovali na izložbi su Katarina Čudić, Ivana Štopulj, Ivana Čotrić, Vladimir Đurčin, Nela Horvat, Danica Todorović, Mihailo Stošović, Sanja Sremac, Vesna Stajčić, Tamara Stoilov, Bojan Savić, Snežana Crnoglavac i mnogi drugi.

3 „Biće grada” - Beogradska mini-art scena

Među autorima koji su izlagali po pozivu našli su se Dragana Bojić, Suzana Vučković, Zorica Bajin Đukanovič, Olgica Jelić Kucina, Ljubinko Koluž, Aleksandar Kucina, Vuk Ljubisavljević, Vukica Mikača, Vukašin Milović, Ljiljana Radosavljević, Petar Radlović, Simonida Radonjić, Radojka Samardžija, Ivan Gračner i Miodrag Šurjanac.

5 „Biće grada” - Beogradska mini-art scena

Iz Bosne i Hercegovine: Merima Ivković, Ivanka Prelević i Marica Kuznjecov Boljević, iz Crne Gore: Nada Kažić, iz Slovenije: Nataša Sedej.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: