Studio Novi Teatar - Nova audicija za nesvakidašnju školu glume francuskog reditelja

Submitted by Dragana Danicic on 20/01/2014 - 13:55

4 Novi Teatar

Studio nezavisne pozorišne trupe Kroz Prozor Fabrika, Studio Novi Teatar, upisuje novu generaciju studenata. U Studiju Novi Teatar možete pohađati radionice mjuzikla, glume i glume na francuskom jeziku. Časove drže mladi, uspešni i poznati profesionalci, operska pevačica i vokalni instruktor Nataša Tasić, koreograf Milica Cerović i profesor glume, francuski režiser, Žan Batist Demarinji.

Tokom radionica, koje se održavaju vikendom u prostorijama studija na Dorćolu, polaznici kontinuirano rade na kreiranju predstava profesionalnih standarda koje se na kraju godine izvode pred publikom. Za kurseve mjuzikla i glume mogu se prijaviti svi mladi, kreativni i entuzijastični ljudi uzrasta od 17 do 35 godina, bez obzira na iskustvo. Za sve zainteresovane biće organizovana audicija 1. i 2. februara 2014. godine u prostorijama Studija, a prijave za audiciju se mogu slati najkasnije do 25. januara. Sve potrebne informacije o prijavljivanju možete naći na sajtu http://www.studionoviteatar.tk/ pod rubrikom kursevi u odeljku prijave/audicija.

3 Novi Teatar

„Naši predavači imaju iskustva u radu sa profesionalcima i amaterima, kao i u individualnom i grupnom radu. Zahvaljujući tome veoma brzo se postiže dobra komunikacija unutar grupe koja je neophodna za kvalitetan rad na predstavi koja se postavlja, kao glavni cilj svake godine. Stvaranje predstave kao specifične i lične kreacije grupe koja na njoj radi i njeno izvođenje pred publikom je nešto što dolazi kao kruna rada tokom godine. Naš fokus je na zajedništvu i osposobljenju članova za rad u timu, što je jedan od osnovnih principa bavljenja glumačkim poslom.”, kaže Dalia Cox, pripravnica i članica trupe. Zanimalo nas je kako je pozorište nastalo i o kakvoj koncepciji je reč, s obzirom da ništa slično do sada nije postojalo u Srbiji, pa smo o tome popričali sa Daliom, ali i sa scenografom Sanjom Maljković. „Studio Novi Teatar je nastao pre tri godine, po ugledu na rusku akademiju glume i osmišljen je kao škola koja pruža različite kurseve za razvoj scenskog nastupa. Namenjen je svim mladim ljudima koji su spremni da se oprobaju u nečem potpuno novom i zanimljivom, kao i onima koji imaju već nekog prethodnog iskustva a nisu imali mogućnost da dalje razviju svoj talenat ili ga pokažu okolini. Pored kurseva koje smo spomenuli, mislili smo i na najmlađe, pa u ponudi imamo i kurs pozorišta senki na kome kroz igru i maštu stvaramo najlepše priče o lutkama.”, kaže Sanja i nastavlja: „Na svakom kursu koji je u ponudi kreće se od osnovnih stvari vezanih za specifično polje kojim se bavi. Tako se na kursu mjuzikla učesnici prvo upoznaju sa osnovnim tehnikama pevanja i plesa, a sa glumom kroz raznovrsne i posebno osmišljene pozorišne igre u kojima se vežba koncentracija, dikcija, snalažljivost u trenutku, motorika, prevazilaženje treme i dr. Ovim vežbama učesnici stiču svesnost o fizičkim i mentalnim zahtevima glumačkog posla, a takođe se postepeno oslobađaju pred svojim kolegama, koji im u prvim mesecima predstavljaju jedinu publiku. Sve vreme fokus je stavljen na timski rad i na formiranje ideje zajedništva koja čini stub oslonac našeg rada.”

U pozorištu se radi metodom Stanislavskog koja se zove proživljavanje i koja je zasnovana na tri glavna elementa: aktivnosti, date okolnosti i cilj, koje glumcima pomažu da se sažive sa likom i shvate ulogu da bi je što vernije odigrali. Rad se zasniva i na posebnoj vezi reditelja i glumca, pri čemu reditelj ne insistira na tome da glumac samo materijalizuje njegovu viziju i izbrblja tekst, već da to uradi smisleno i sa razumevanjem. O pojedinostima te posebne rediteljsko-glumačke povezanosti, otkrila nam je Dalia: „Predstava na kojoj se radi tokom svakog kursa predstavlja specifičnu i ličnu kreaciju grupe koja na njoj radi, ali je naš fokus na zajedništvu i stvaranju prijatne atmosfere u kojoj će svako moći slobodno da izrazi svoje potencijale. Na ovaj način odnos reditelja i glumaca postaje drugačije percipiran, a predstava koja se gradi postaje biće na kome svi zajedno rade, osluškujući jedni druge. Tako reditelj glumce više usmerava, nego što im govori šta da rade. Ovim pristupom svaka pojedinačna predstava, kao finalni produkt svakog kursa, postaje specifična kreacija u koju su utkane specifičnosti svakog učesnika.”

2 Novi Teatar

Predavanja su podeljena po „semestrima” i počinju od oktobra, a traju do juna, zaključno sa januarskom pauzom. Ono što odlikuje ovu od drugih škola glume, jeste da njeni mentori od glumaca ne prave robote, već ih uče kako da metodički i postupno grade svoj lik. Mentori su prilično dostupni za saradnju i ne postavljaju se prema studentima kao neprikosnoveni autoritet, već prvenstveno kao njihovi prijatelji od kojih imaju dosta da nauče. Scena ovog pozorišta iza sebe broji neke od zvučnih imena i kvalitetnih predstava i mjuzikla, na svom repertoaru, poput „Jedan zarez nešto”, „Čikago”, „Imam da platim i neću da platim”, „Svini Tod”, „Burleska”, „Transibirska proza”, a u planu su nove predstave, na kojima se već radi. „Želja nam je da ove godine repertoar proširimo sa tri nove predstave. Za novembar planiramo premijeru jednog jako zanimljivog ostvarenja u kome će pored profesionalnih glumaca učestvovati neki od naših najboljih studenata. Upravo je to primer onoga što Studio Novi Teatar nudi svojim učenicima, budućim mladim glumcima. Mogućnosti su raznolike i kod nas se nove uvek stvaraju i ostvaruju.”, kaže Sanja.

1 Novi Teatar

Dalia je sa nama podelila svoje iskustvo u ovom pozorištu: „Amateri u Srbiji nemaju veliki prostor za bavljenje glumačkim poslom na nekom višem nivou i razvijanje karijere u profesionalnom smislu. Postoje predrasude da oni ne mogu dostići profesionalni nivo, jer nisu završili fakultet za to. Le Studio pokušava da razbije tu dogmu, jer mi smatramo da učenjem i radom na sebi može puno toga da se postigne. Za sve koji pokažu zalaganje, želju i spremnost da napreduju, Studio pruža mogućnost da uđu u pripravnički tim koji čine najbolji studenati prethodnih generacija. Time je pružena šansa za uključenje u nove projekte i rad sa profesionalnim glumcima. Na taj način dobijamo mogućnost da iskusimo kako zaista izgleda život profesionalnih glumaca, što je neprocenjivo iskustvo.” Od svojih snova nikada ne treba odustajati, pogotovo ne ako su potkovani potencijalom i mogućnostima za njihovo ostvarenje. Zato je dobra ideja okušati svoj talenat u ovom pozorištu. Možda ćete jednog dana sa pravom moći da pevate „Life is a cabaret!”. Potrebni su samo rad na sebi, vera i pravi mentori.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: