Biting Elbows

Submitted by Igor Markovich on 29/08/2013 - 19:28

Biting Elbows

Biting Elbows je ruska indie-rock grupa iz Moskve. Osnovana je 2008. godine od strane Ilje Najšuljera (rus. Илья Найшуллер) i Ilje Kondratjeva (rus. Илья Кондратьев). Kasnije su se vokalisti i bas-gitaristi pridružili gitarista Garik Buldenkov (rus. Гарик Булденков) i bubnjar Aleksej Zamarajev (rus. Алексей Замараев).

Svoje stvaralaštvo ova ekipica je započela u vodama post-punk pravca, ali su se vrlo brzo „prebacili” na indie rock. Lirički sadržaj svih pesama je na engleskom jeziku, što je omogućilo ovoj grupi da postane popularna i van granica najveće zemlje na svetu.

U januaru 2010. godine Biting Elbows objavljuje spot za pesmu Dope Fiend Massacre, uz pomoć kojeg po prvi put obznanjuju svoje postojanje. Već sa ovim singlom su uspeli, po prvi put, da se „zarotiraju” na mnogim muzičkim telekanalima u Rusiji (pa i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza) i da se probiju među ruske radio talase. Ponešeni ovim uspehom, 2011. godine Biting Elbows objavljuju EP pod nazivom Dope Fiend Massacre, koji je pored prethodno navedenog hita sadržao još dve autorske numere. Spot za pesmu The Stampede postao je apsolutni hit na YouTube-u, što je zasigurno u velikoj meri uslovilo enormni porast popularnosti ovog sastava u svetu. Spot je rađen dosta dugo, sa neverovatnim (do tada retko viđenim autentičnim) efektima, bojenim humorom, brutalnošću, intrigirajućim scenama i, što je najvažnije, sjajnom (zaraznom) muzikom.

Mnogi su posle velikog uspeha kritikovali Biting Elbows kako su svoja dostignuća na ruskoj i svetskoj sceni bazirali na spotu, ne i na kvalitetnoj muzici. Međutim, sastav je rasturio negativne kritike još sjajnijim singlom Bad Motherfucker. Spot koji je urađen za ovu pesmu može se slobodno nazvati revolucionarnim, s obzirom da su efekti u istom dovedeni do savršenstva, a muzika sasvim uspela da odrazi muzički talenat koji nose ovi mladići. Za samo deset dana spot je nakupio neverovatnih 10 miliona pregleda. Pored toga što je muzika pružila neponovljiv užitak, gledaocima je omogućen „bondovski” doživljaj iz prvog lica.

Album pod naslovom Biting Elbows koji je pušten u promet 2012. godine iznedrio je još jedan hit The Light Despondent koji se našao na listi pratećih pesama uz jedan od najpopularnijih ruskih filmova današnjice („O čemu još govore muškarci”, rus. О чём ещё говорят мужчины). Dovoljan dokaz da su postali deo svetske muzičke scene jesu pozivi Guns N’ Roses i Placebo da nastupaju kao predgrupa na koncertima ovih dvaju grupa. Česti su i gosti mnogih festivala širom sveta.

Na kraju ne ostaje ništa drugo sem da se poželi da uživate u sjajnim Biting Elbows-ima!

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: