Carving Cup Relax 2013

Submitted by Dragana Danicic on 18/08/2013 - 21:09

Carving Cup Relax 2013

Carving, umetnost rezbarenja voća i povrća, nastao je u Aziji, odnosno Kini, pre dve hiljade godina. Proširivši se na Tajland pre nekih osamsto godina, stvara se i najpopularnija teorija o njegovoj istoriji na tom tlu. Započela je tokom Loi Krathong festivala u 14. veku, pri čemu su se splavovi uređivali lišćem od banana i cvećem. Godine 1364, jedna od sluškinja kralja Phra Ruanga, Nang Nopamart, poželela je da stvori jedinstven ukras za svoj splav. Izrezbarila je buket od povrća i pticu koju je stavila uz cveće. Sa rezbarijama je ukrasila splav koji se isticao iznad drugih. Kralj Phra Ruang je bio impresioniran izgledom i lepotom rezbarenja, te je odlučio da svaka žena treba da nauči ovu novu umetnost.

Tokom godina, interes za ovu vrstu umetnosti opada sve do Tajlandske revolucije 1932. godine, kada se carving uvodi u osnovne škole gde učenici od jedanaest godina pa nadalje izučavaju carving art. Sredinom 20. veka, umetnost rezbarenja povrća i voća preneta je i na ostale zemlje u svetu gde se danas ekspanzivno razvija. U našu zemlju došao je relativno skoro. Zapravo, carving art je u Srbiji prvi prezentovao Tanis Imširović na Belom dvoru, Gastro festivalima, potom i na Univerzijadi, rezbareći skulpture simbola naše zemlje.

Prvo međunarodno takmičenje rezbarenja voća i povrća u Srbiji, Carving cup Relax 2013, održano je početkom avgusta u Kovačici. Članovi žirija bili su Tanis Imširović - profesionalni carving majstor i predsednik žirija, Saša Mišić - Pakleni kuvar i Jovica Đurđević -master šef, a mi smo od Tanisa saznali kako je ono proteklo. „Cilj jedne ovakve manifestacije je pokrenuti nešto novo, boriti se da se ova umetnost razvije kod nas, jer mali je broj ljudi koji u našoj zemlji poznaje ovu tehniku. Carving cup Relax je prvi put skupio ljude sa naših prostora na jednom mestu gde su svi pokazali svoje znanje. Težićemo ka tome da se ovo takmičenje širi i da ga gradimo u nešto više, nešto što će imati evropski, pa i svetski značaj. Ovakve manifestacije imaju veliki značaj u razvoju srpske gastronomije, unapređenja ugostiteljstva na našim prostorima. Češćim organizovanjem ovakvih manifestacija, šaljemo drugačiju sliku u svet, gde pokazujemo da i mi imamo raznovrsnu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, i da polako, ali sigurno, pratimo svetski trend.”, kaže Tanis.

Carving Cup Relax 2013

Za carving, jedna od najbitnijh stvari je imati dobru tehniku. Tanis nam je otkrio kakvim tehnikama su se služili takmičari i šta je bilo presudno za pobedu na takmičenju: „Iako je učestvovalo svega deset takmičara, veliki utisak na nas sudije je ostavila upravo ta raznovrsnost tehnika rezbarenja. Mogli smo videti tajlandski tip rezbarenja, gde su rađeni razni cvetovi i elementi koje nalazimo u prirodi. Ova tehnika je ujedno bila i najzastupljenija. Bilo je i evropskog tipa rezbarenja, gde se prezentuju geometrijski i apstraktni oblici, razni vektori i druge dvodimenzionalne i trodimenzionalne figure. Imali smo i tehniku portreta kao i maketarstva. Za prvi carving kup i više nego dovoljno. Ovogodišnji pobednici koji su poneli pehare i diplome su svojim radovima pokazali svima nama lepotu, vrednost i značaj rezbarenja. Preciznost i ideje njihovih radova zajedno sa težinom carving tehnike koju su koristili, bio je ključni element za odabir prva tri mesta. Majstori koji su zaslužno pobedili su: prvo mesto - Mihalj Miki Silađi iz Debeljače, drugo mesto - Pavel Hrćan iz Kisača i treće mesto - Bojan Dragić iz Banja Luke.”, a Jovica Đurđević Jole, takođe član žirija, dodaje: „Bitno je bilo što orginalnije, što bolji kvalitet rada, higijena, što više mašte i kvalitetnog rada. Očarala me je mašta tih ljudi, rad, strpljenje, smirenost i preciznost u carvingu.”

Carving Cup Relax 2013

Nosilac prvog mesta, Mihalj, podelio je sa nama svoje impresije sa takmičenja: „U carvingu me je očaralo to što voće i povrće možete pretvoriti u predivne cvetne aranžmane kao i razne figure, od životinja do raznih likova i to sve sa jednim thai nožićem. Najviše volim tradicionalni tajlandski stil, rad sa što realnijim cvetovima i što sitnijim detaljima. Volim da radim na svim namirnicama, pošto je svako voće jedna priča za sebe. Koristeći tajlandsku tehniku, radili smo tri sata na lubenici i sat i po na dinji.”

Aktivnosti iz kojih se festival sastojao su i promocija carving tehnike u Idvoru, na Bostanijadi, zatim promocija carving tehnike u bašti TN Relax-a, samo takmičenje, proglašenje pobednika na otvorenom bazenu TN Relax, druženja i večere uz tamburaše, na šta se Jovica još jednom osvrnuo: „Obilazak sela Idvor, takmičenje najveće dinje i lubenice i kulturno-umetnički program na slovačkom bili su jako zanimljivi. Posebno mi je bilo zadovoljstvo da pristutvujem u žiriju. Čak sam došao iz Švajcarske, bez nadknade i samo zbog ljubavi prema poslu i zbog održavanja prvog takmičenja ovog tipa u Srbiji.”

Organizatori Carving Cup Relaxa želeli su da naprave i više od takmičenja, da prvi put skupe sve carving majstore na jednom mestu. Ono što se izrezbarilo na promociji dan ranije, na dan takmičenja se od toga pravila izložba, da bi ceo objekat bio u skladu sa ovim dešavanjem. Za pobednike takmičenja Tanis je imao jednu poruku: „Pobeda ne govori samo da si najbolji, već da uvek može biti bolje, jer stalno treba težiti ka tome da pobeđuješ samog sebe. Onda si, samo tako, sigurno korak ispred.”

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: