Prva adaptacija mjuzikla „Svini Tod“ na srpskom jeziku

Submitted by Dragana Danicic on 03/03/2014 - 14:42

1 Svini Tod

5. marta u 20 h, na daskama Kulturnog Centra Čukarica, uživajte u crnom humoru, krvavim scenama i pesmama iz čuvenog mjuzikla Svini Tod, samo za vas otpevanim na srpskom jeziku, u izvedbi Studija Novi Teatar. Ulaz je slobodan.

Radnja mjuzikla Svini Tod smeštena je u Englesku 19. veka, a govori o Bendžaminu Barkeru, zvanom Svini Tod, koji se vratio u London nakon što je odslužio 15 godina nepravedne robije. Zatvor mu je namestio sudija Turpin kako bi osvojio Bendžaminovu suprugu Lusi. Kada sazna da se njegova supruga ubila nakon što je sudija Turpin i njoj uništio život, Tod se zaklinje na osvetu Turpinu, a i celom svetu. Udružuje se sa gospođom Lovet, ženom koja pravi najgore pite u Londonu, i otvara berbernicu u kojoj sprovodi krvavu osvetu.

Umetnički tim, uz reditelja Žan Batist Demarinjija, čine Nataša Tasić Knežević (vokalni instruktor) i Milica Cerović (koreografija). U predstavi glume: Leo Ivanišević (Svini Tod), Anja Đuričin (Gospa Lavet), Andrija Petrović (Antoni), Bojana Simić (Džoana), Andrej Ostroški (Sudija Turpin), Milijana Knežević (Bidl Bamford), Ivana Rakić (Adolfo Pireli/ Fog), Nataša Bakić (Pripovedač), Olga Nikolić (Prosjakinja), Lidija Vuletić (Tobi) i Miša Mraović i Zoran Stepanović (hor). Scenografkinja je Sanja Maljković, šminku i ilustraciju potpisuje Anja Ditrih (Anya Dietrich), a stajling Vilena Viskarija (Villena Viscaria).

2 Svini Tod

Studio Novi Teatar je škola glume i mjuzikla, otvorena 2011. godine sa ciljem profesionalne edukacije mladih iz različitih oblasti pozorišnog stvaralaštva. U okviru škole se svake godine radi na pripremi predstava profesionalnih standarda. (Tekst o Novom Teatru.) Prošla godina je bila puna aktivnosti za studente Studija Novi Teatar. Nakon uspešne premijere mjuzikla Svini Tod 29. juna u Akademiji 28, usledio je posećeni Novogodišnji koncert, 21. decembra u Etnografskom muzeju, na kom su pored pesama iz Svini Toda izvedene i pesme iz Čikaga i Fantoma iz opere. Studio Novi Teatar se sada vraća sa pričom o paklenom berberinu, ali na nešto drugačiji način.

Ekipa iz Studija kaže: „Na premijeri smo osetili sve čari velike scene i osetili kako izgleda izvođenje jedne zahtevne predstave u svojoj celosti. Na Novogodišnjem koncertu smo, međutim, akcenat stavili na muziku i na neposredniji kontakt sa publikom, kakav se neguje u intimnim pozorištima, kao što je teatar Le Studio. Odlučili smo da za ovo izvođenje Svini Toda uzmemo najbolje elemente iz oba pristupa, i priredimo našoj publici nešto drugačije od onoga što su mogli da vide prošloga leta. Može se reći da pripremamo predstavu sa atmosferom koncerta (ili koncert sa atmosferom predstave). Mi iz Studija Novi Teatar učeni smo da negujemo eksperimentisanje sa formom i pronalaženje novih načina za bavljenje pozorištem, tako da su i nove ideje došle spontano i prirodno.“

Studio ima i poseban apel za sve umetnike i ljubitelje umetnosti: „Mladima – da se pobune protiv kukavičluka i cinizma starijih, a stanu u odbranu slobodne i odgovorne umetnosti, koja ume da govori o današnjici! Učenoj publici – da podrži poduhvat koji će zahtevnim i smelim izvođenjima vratiti pozorištu umetničko obeležje, daleko od kompromisa merkantilnog teatra! Svima – da učestvuju u pokušaju koji će, kroz pristupačnost predstava, njihovom raznovrsnošću i kvalitetom, izborom tema, pristup kulturi pretvoriti u sveopšte pravo!“ Na nama je da taj apel prenesemo i podržimo! Za početak, dolaskom na predstavu. Dotle, pogledajte trejler ispod teksta.

Najava događaja:

https://www.facebook.com/events/373972562745916/?ref_dashboard_filter=calendar

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: