Saul Williams

Submitted by Goran Popović on 11/01/2013 - 12:50

saul

And the reason you were born is the reason that I came.

Veoma mali broj ljudi je upoznat sa likom i delom ovog glumca, pisca i muzičara. Stoga sam mislio da bi bilo prigodno napisati par redova o njemu. Iako je svoju karijeru započeo sredinom devedesetih, internacionalnu pažnju je zadobio tek 2004. Svojim drugim albumom, koji je nazvao po sebi, i svojim velikim hitom pod nazivom List of demands. Nakon ove numere broj Saul-ovih obožavalaca je bio u stalnom usponu.  

Saul Stacey Williams je rodjen 29. februara 1972. godine u gradu Newburgh, država New York. Najpoznatiji je po svom poetskom i muzičkom angažovanju, mada mu je odato i dužno priznanje za njegovu glumačku i literarnu aktivnost. Pošto je dobio diplomu iz glume i filozofije, otišao je na dalje školovanje u New York City, gde je dobio zvanje mastera. Tu je i započela njegova poetska karijera. Tako je već 1996. godine poneo prestižnu titulu Grand Slam šampiona u okviru pesničkog takmičenja Nuyorican Poets Café-a, koji predstavlja bastion portorikanskog intelektualnog pokreta grada New York City-a. Nakon toga, Saul je dobio glavnu ulogu u filmu Slam, na kome je radio i kao pisac i kao glumac.

U tom periodu je već saradjivao sa vodećim, pretežno hip hop, umetnicima toga vremena, kao što su: Nas, Blackalicious, Erykah Badu, KRS-One, The Fugees, De La Soul, Zack De La Rocha i DJ Krust. Učestvovao je u više nastupa tokom evropske turneje benda Nine Inch Nails tokom 2005. godine.

Kao što se već moglo zaključiti po njegovom odabiru saradnika, od svih muzičkih pravaca, Saul se prevashodno koristi svojevrsnim oblikom alternativnog hip hopa. Naravno, ne izostaju ni primese drugih žanrova. Ono što je takodje karakteristično za njegovo stvaralaštvo je česta upotreba bubnjeva u njegovim numerama, koji su tu prisutni kao tradicionalni instrument afričkih naroda.

Generalno, Saul je jedan od izuzetno talentovanih, školovanih, svestranih i energičnih umetnika. Poseduje veliko znanje i sposobnost da ga primeni i pesnički oblikuje. Uz to je jako predan svom radu i veliki vizionar. To se lako može primetiti u njegovim pesmama koje obiluju originalnim idejama i izuzetnim metaforama i pesničkim formama. Jedna od zanimljivosti koja je vezana za nesvakidašnje poglede ovog umetnika je ta da je nazvao svoju ćerku imenom Saturn. Naravno, možda je osudio devojčicu na večito zadirkivanje od strane njenih vršnjaka, ali to samo govori u prilog njegovom karakteru i jačini njegovih uverenja.

Diskografija:

1. Penny for a Thought / Purple Pigeons (2000)

2. Amethyst Rock Star (2001)

3. Not in My Name (2003)

4. Saul Williams (2004)

5. The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust! (2007)

6. NGH WHT – The Dead Emcee Scrolls with The Arditti Quartet (2009)

7. Volcanic Sunlight (2011)

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: