Izgubljeno dugme: Ipe Ivandić

Submitted by aa.aa on 08/04/2015 - 17:03

Goran Ipe Ivandić

Najboljim filmom devetog Festivala Dokumentarnog Rock filma – DORF proglašen je film „Izgubljeno dugme” u režiji Renata Tonkovića. Film govori o životu najkontroverznijeg bubnjara ex-yu rock scene Gorana Ipe Ivandića. Ivandić je tragična figura i jedina prava žrtva u historiji Bijelog Dugmeta.

Ipe Ivandić je rođen 10. decembra 1955. godine u Varešu, odakle se još kao sasvim mali preselio u Sarajevo. Imao je samo šest godina kada su ga roditelji gurnuli u naručje muzike. Stariji brat je već uveliko gospodario tajnama klavira, pa je nekako trebalo uposliti i mlađeg. Kako je izbor bio prilicno sužen, a Ipeta nikad nije morio strah od nepoznatog, odlučio se za violinu. I to iz najjednostavnijeg mogućeg razloga – nikad je prije toga nije vidio. Položio je prijemni za muzičku školu i pohađao ju je uporedo sa osnovnom sve do završnog ispita. Za dalje, kaže, nije imao živaca. Naravno, muzika i škola nisu pokazivale želju za saradnjom, pa je Ipe ponavljao drugi razred gimnazije i prešao na vanredno školovanje.

Ipe Ivandić

U ljeto 1972. sastav Mobi Dick ga je pozvao na tromjesečnu gažu u Trpanj. Kada se vratio u Sarajevo sa iznenađenjem je zaključio da je postao jedan od najtraženijih bubnjara u gradu. Opredijelio se za sastav Rok sastavljen od poznatih i muzički obrazovanih sarajevskih muzičara čije je ideje kasnije objedinio Gabor Lendjel , vodja Teške industrije. Kako je u ljeto 1973. ostao bez morske gaže, Ipe je sticajem sretnih okolnosti ostao u Sarajevu i tako stvorio uslove za susret od nesumnjivog značaja za kasniji razvoj rock muzike.

Ipe Ivandic

Dvojica Gorana su se susreli negde u Sarajevu, i Bregović je rekao Ivandiću da mu se dopada njegova svirka u Roku. Bila je to samo uvertira za zvanični poziv koji je uslijedio negdje krajem avgusta. Ipe se sjeća da mu u početku nije išlo. Bio je, naime, nekako sentimentalno vezan za svoju prvu ozbiljniju grupu. To je već bila prilika koja se nije smjela propustiti. Imao je nepunih devetnaest godina kada je Bijelo dugme uletjelo u slavu. Sljedeće četiri sezone dijelio je s njima i dobro i zlo, a zatim se, sredinom 1978, odvojio, i s Lazom Ristovskim izdao album Stižemo.

Ipetu Ivandiću 10. 12. 1978. godine, u kompletu bubnjeva, policija nalazi tri kilograma hašiša. Sedamnaestog februara 1981. je otišao u Foču na izdržavanje kazne, tri godine nakon presude.To je uticalo na njegovo psihičko stanje. O tome svjedoči Dušan Vesić: „Bio je u Zenici i Foči, tamo su odlazili junaci pjesama Zabranjenog pušenja. Svaka od tih nakaza po tim zatvorima voli da mu dođe takav kakav je bio Ipe. Šta su mu tamo radili, ne znam, on nikada nije htio pričati o tome. Ali kada se kasnije vratio u Dugme, za vrijeme turneja, po sobama je mjesečario i urlao u snu od straha i bola.” Kazna je emotivno uništila Ipeta, a njegovu dramu je okončala misteriozna smrt u Beogradu 12. januara 1994. Njegova smrt nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestog sprata hotela „Metropol”. Neslužbeno, Ipe je ubijen...

izgubljeno dugme

„Izgubljeno dugme” je uzbudljiva biografska priča o Goranu Ipi Ivandiću, tragičnom bubnjaru najvećeg rock sastava bivše Jugoslavije Bijelog dugmeta, u režiji Renata Tonkovića. Renato Tonković se filmskom produkcijom bavi od 2007. godine i direktor je firme One Sand Production iz Beča. Producent je i organizator dokumentarnog Rock Festivala u Beču. Ovaj film razotkriva, daje odgovore o životu ovog iznimnog dragulja ex-yu rock scene o kojemu se sve zna, a ne zna se zapravo ništa važno...

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments