„Busanhaeng” (부산행)

Submitted by Milos on 09/12/2016 - 00:32

Busanhaeng poster

U jeku "zombimanije", odnosno trenutku kada je svetska popularna kultura potpuno poludela za hodajućim mrtvacima stiže nam "Voz za Busan" (부산행) reditelja Jon Sang-Hoa čiji je rad pre ovoga bio orijentisan na animirane filmove. Pojavljivanje ovog ostvarenja u svetskim bioskopima se otprilike poklapa sa početkom prikazivanja sedme sezone "Okružen mrtvima" ("Walking Dead"), tako da je tajming za jednu zombi avanturu savršen.

Seok Vu je berzanski menadžer, čovek zaokupljen svojim poslom koji malo vremena ima za druge. Pod te druge spada i njegova ćerka Su-an koja ga moli da je sa njen rođendan odvede u posetu majci u Busan. Kako ne bi ispao baš najgori otac na planeti, a taj mu epitet preti, Vu pristaje i sa devojčicom se ukrcava na voz koji bi trebalo da ih odveze na jug. U poslednjem trenutku, pred sam polazak, u jedan od vagona ulazi putnica koja ne izgleda baš najbolje i osoblje (da, u Južnoj Koreji postoji nešto što bi smo mogli nazvati "železničke stjuardese") pokušava da joj pomogne. Ali avaj, devojka je zaražena zombi virusom i samo jedan ugriz biće dovoljan da i žena koja joj je prišla sa najboljom namerom postane "nemrtva", a kada takva epidemija krene teško se zaustavlja...

Kao veliki poštovalac zombi podžanra, potpisnik ovih redova se svojski trudio da pronađe što više pozitivnih stvari vezanih za "Voz" ali bez mnogo uspeha. Zaključak je da pred nama imamo još jednu "trči-beži-sakrij se" papazjaniju. Malo toga inovativnog smo videlu u Sang-Hoovom ostvarenju i neće dugo proći a film kome su posvećeni ovi redovi će se izgubiti u močvari sličnih dela posvećenih živim mrtvacima.

Gledajući "Voz za Busan" nemoguće je ne povući paralelu sa "Ledolomacem" ("Snowpiercer") reditelja Jun-ho Bonga iz 2013. čiji su glavni akteri takođe lokomotiva i vagoni. Ipak, Sang-Hoovo ostvarenje je kvalitetom daleko ispred pomenutog "Ledolomca" i gledajući sa tog aspekta vredi mu posvetiti pažnju.

Ako bi smo morali da izdvojimo neku zanimljivost to je da zombiji iz "Voza" ne vide u mraku i trenuci tmine se moraju iskoristiti na najbolji mogući način a Vu, Su-an i njihovi saputnici iliti sapatnici su i više nego kreativni kada je borba protiv nemrtvih u pitanju.

Azijska filmska publika je bila i više nego blagonaklona prema Sang-Hoovom delu i ono je oborilo rekorde što se gledanosti južnokorejskih filmova tiče u Maleziji, Hong Kongu i Singapuru u kom je zaradio preko milion dolara, što do tada nije uspelo ni jedno delo koje pripada sedmoj umetnosti a dolazi sa juga podeljenog poluostrva.

"Voz za Busan" nije nešto što se ne bi moglo pogledati zavaljen u fotelju uz vruć čaj od nane, ali bi ljubitelj zombi podžanra svakako više uživao uz "28 dana kasnije..." ("28 Days Later...") sklupčan na drvenoj stolici uz 'ladno pivo. Pametnom dosta...

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: