„The Master”

Submitted by Bogdan Panović on 09/03/2013 - 19:15

master

Domaća publika će od 14. marta moći da pogleda, u redovnim bioskopskim projekcijama, novo ostvarenje priznatog američkog reditelja Pola Tomasa Andersona, koji se vraća na veliko platno nakon vrlo uspešnog filma iz 2007. There Will Be Blood.

Priča prati Fredija Kvela, u tumačenju Hoakina Finiksa, veterana II svetskog rata koji sa teškoćom pokušava da se uklopi u posleratno društvo. On upoznaje Lankastera Doda (Filip Sejmor Hofman, u još jednoj saradnji sa Andersonom), vođu religijskog pokreta poznatog kao „Cilj” (The Cause), koji vidi nešto u Frediju i prihvata ga u svoj pokret. Fredi počinje da simpatiše „Cilj” i kreće da putuje sa Dodom duž istočne obale SAD-a šireći njihova učenja. Uloga Dodove supruge poverena je Ejmi Adams.

Scenario kao i za sve prethodne svoje filmove potpisuje sam Anderson. Očigledne su paralele između Lankastera Doda i Rona Habarda osnivača Sajentologije (čak i fizička sličnost), i sličnosti između „Cilja” i ovog pokreta. Ali film je samo delimično inspirisan Habardovim životom. Pol Tomas Anderson je za ovaj film iskoristio i delove ranih verzija scenarija za film There Will Be Blood, zatim priče koje mu je poznati glumac Džejson Robards ispričao o svojim doživljajima u mornarici tokom rata i čestom ispijanju alkohola u to vreme, ali takođe je iskoristio i životnu priču pisca Džona Stajnbeka.

Film je dobro prihvaćen od kritike, prikupio je veliki broj nominacija za različite nagrade, a posebno su pažnju svojom glumom privukli Finiks i Hofman. Muziku potpisuje Džoni Grinvud iz benda Radiohead. To je druga saradnja reditelja i muzičara, prva je bila na pomenutom filmu There Will Be Blood.

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: