Premijera predstave „Transsibirska proza” 6. decembra u Bitefu

Submitted by Dragana Danicic on 04/12/2013 - 19:19

1 Transsibirska proza

Povodom obeležavanja stogodišnjice od nastanka čuvene poeme Bleza Sandrara „Transsibirska proza”, nezavisna pozorišna trupa „Kroz prozor fabrika” šestog decembra u „Bitef teatru” premijerno će izvesti istoimenu predstavu u režiji Žan-Batista Demarinjija. Osmišljena kao višedimenzionalani performans koji spaja klasično, lutkarsko, ali i pozorište senki, zatim ples, muziku, cirkuske veštine i video produkciju, „Transsibirska proza” publici dokazuje zbog čega se njen autor naziva začetnikom multimedijalne umetnosti današnjice.

„Ovaj veliki pesnik, o kome se kod nas vrlo malo zna, bio je deo kruga pesnika koji su svojim stvaralaštvom uticali na potpuno menjanje shvatanja umetnosti i razvoj moderne. Njegova poema je imala presudni uticaj na stvaranje modernog pesničkog stvaralaštva, a način na koji je Sandrar pristupao književnosti, kombinujući je sa drugim vidovima umetnosti, prvenstveno vizuelnim, stvorio je osnovu za ono što mi danas nazivamo multimedijalnom umetnošću.”, rekao je Žan Batist Demarinji. Centralna ideja predstave je da kroz multimedijalnu prirodu performansa oživi transsibirski voz i što bolje dočara čudnovato putovanje tokom kojeg se prepliću različite sudbine transsibirskih putnika. Dok voz juri ka istočnom frontu u Rusko-japanskom ratu, predstava prikazuje surov život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre sa lakim ženama i naposletku, ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća.

2 Transsibirska proza

„Igraćemo se sa prostorom koji će biti oživljen različitim efektima, glumcima koji će se preplitati sa lutkama i senkama, muzikom i rekvizitima. Želja nam je da stvorimo novu dimenziju doživljaja pomoću različitih audio-vizuelnih efekata, koji će na netipičan način približiti sadržaj gledaocima, pa će u predstavi dominirati mračna estetika, surovo životna i svedena, sa pokojim izletima u fantaziju.”, rekla je Sanja Maljković, scenograf. Realizaciju predstave podržali su švajcarska ambasada u Beogradu, Švajcarska kancelarija za saradnju sa Srbijom, Francuski institut u Beogradu i „Bitef teatar”, a u predstavi igraju Aleksandar Milković, Ana Jovanović, Dalia Cox, Mirko Jokić, Stevan Stančević i Miodrag Krstić. Nakon premijere, „Transsibirska proza” će se redovno igrati u kamernom pozorištu „Le Studio” u Beogradu.

3 Transsibirska proza

Pitali smo Daliu Cox šta očekuje od ove premijere. „Od premijere očekujem da mi, kao novo iskustvo, pomogne u mom glumačkom napredovanju, jer će ovo biti predstava pred najviše ljudi i to bitnih za moju karijeru. Pored toga, očekujem da će se pokazati široj publici da malo, nezavisno pozorište može da napravi nešto od umetničke vrednosti, i da utiče na ljude da bar malo promene mišljenje o neinstitucionalizovanim pozorištima.”

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: