„Mali Budo” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 06/10/2014 - 12:44

2 „Mali Budo” (2014)

Dugo iščekivani film srpsko-crnogorske koprodukcije stigao je u naše bioskope i donosi nam priču o malom Budimiru, crnogorskom tinejdžeru kog otac šalje u Beograd kako bi ga zaštitio od odmazde crnogorske mafije.

Ovo je savremena komedija i lokalnog je karaktera, jer se šale često baziraju na crnogorskim stereotipima i mentalitetu. I dok akcentovanje komedije na stereotipima jeste donekle karikiranje, u ovom filmu je to urađeno umereno i sa ukusom, i dok se zahvata stereotip, film ide i preko njega, pa te šale ne deluju jeftino i površinski. Scenaristi ovog filma u stereotipima nisu tražili materijal za svoje šale, kako to već obično biva kada pisac nema inspiraciju i ideje, već su ih samo iskoristili za tle na koje će ih posaditi. A te šale niču tako prirodno i nimalo izveštačeno, koherentno sa pričom, likovima i filmom. Dijalozi su možda i najsvetlija tačka u filmu, deluju prirodno, domišljato i duhovito, i u kombinaciji sa ovako dobrom glumačkom ekipom, pravo je zadovoljstvo za gledanje.

Svakako, ne viđa se često komedija ovako zaokružena i celovita sa svim svojim elementima. I ne samo to; sam broj jakih sporednih likova govori o kvalitetu scenarija, u kom pola njih imaju dovoljno opisa i karaktera da slobodno mogu da sami nose film, a i da posluže kao glavni likovi u nekim drugim projektima. U filmu se mogu prepoznati neki već poznati zapleti koji se koriste u komedijama, ali na način koji je prirodan, i na mestima koja svakako nisu ključna i na kojim film ne bazira svoju vrednost. Smisao za mešanje žanrova koji je pokazan takođe je veliki plus i dodaje drugu dimenziju ovom ostvarenju i izbegava se monotonija u tonu filma.

1 „Mali Budo” (2014)

Petar Strugar je veoma dobar i potencijal koji je pokazao kao komičar me je oduševio. Doduše, koliko god mi delovao kao odličan glumac, čini mi se da mu ipak još malo treba da bi bio odličan glavni glumac, junak, nosilac priče. A pod tim „malo” ne mislim na talenat koji Strugar očigledno poseduje, već na još malo iskustva baš na ovakvim projektima i u ovakvim ulogama. Možda sam takav utisak stekao zbog, već pomenutog, izobilja dobrih sporednih likova u filmu, pa mi se zato Strugar na momente „gubi”, ali bez obzira na to, zaista je sjajan. O Trifunoviću, ne bih da previše trošim tastaturu; čovek je genije i svaki put kada ga gledam u nekom novom filmu ne prestaje da me oduševljava svojom prirodnošću i opuštenošću.

Filmu jedino mogu da zamerim blagu nedoslednost u tempu i pomalo predvidljiv kraj, ali kod filmova ovog tipa to svakako nisu velike stavke i lako se oprašta.

Pored filma „Montevideo, vidimo se”, ovo je najduhovitiji film ove godine (u oba filma je Dimitrije Vojnov bio koscenarista – čini mi se da to nije slučajnost). „Atomski zdesna” jeste duhovit, ali ne i „naglas duhovit”. A pošto je „Mali Budo” na kraju ostavio i mogućnost za nastavak, ostaje da se nadamo, ukoliko na projektu ostane ista ekipa, da ćemo imati ovakav film i za godinu-dve.

Ovo je Bećkovićevo debitantsko ostvarenje, a ovim filmom je pokazao da na njegov dalji rad treba obratiti pažnju.

Jooj Budoo, koji si ti meni kraaalj...

 

Ocena: 8/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: