„Čist srpski film u 2013. godini”

Submitted by Punjeni paprikaš on 22/06/2013 - 20:55

1

Poznati mladi multimedijalni umetnik i sineasta Branko Radaković završio je juče, 21. juna, svoje novo kratko eksperimentalno ostvarenje pod nazivom „Čist srpski film u 2013. godini” i rešio da ga odmah nakon realizacije i javno objavi na Ju Tjubu. Učinio je to danas, 22. juna, kako bi dao javnu podršku protestu „protiv ubijanja kulture”.

Radaković izjavljuje da će rado podržati svaki protest koji se bori protiv lošeg stanja u kulturi i da je najvažnije da se istraje u toj borbi koja je tek započeta.

Branko se, već dugo godina, pre svega, kroz filmove obračunava sa kičom i neukusom kojim je Srbija zasuta putem medija i često je ukazivao na probleme i kritički vršio osvrte na mnoge loše pojave pred kojima je društvo veoma često zatvaralo oči.

Branko je svojevremeno i kroz pisanje kolumni oštro osuđivao mnoge nekorektnosti kojima je kultura bila izložena, a ove godine u dva intervjua je progovorio o tome kako već dugo želi da organizuje protest „Za kulturu”. Prvi put je o tome javno progovrio u aprilu ove godine, a u nedavno datom opširnom intervjuu za sajt „Trablmejker” je, između ostalog, izjavio: „Već dugo želim da organizujem protest pod sloganom 'Za kulturu', u kojem bi pravi umetnici koji razmišljaju svojom glavom izašli na ulice i samo šetali i ćutali ali nažalost, izgleda da ova naša sredina još uvek nije zrela za takav poduhvat, pa sam onda zamislio, ako niko nema petlju za tako nešto, da izađem jednom sam i prošetam Knez Mihajlovom uz pratnju jednog policajca. To bi bio moj prvi zvanični performans, gde bih bio obučen u zatvorsko odelo sa nalepnicom 'Za kulturu' i sa lancima oko ruku i nogu. Trebalo bi da mi odobre to, jer to je performans, a koliko znam po svetu se šetaju obnaženi umetnici, pa nikom ništa. Mislim da bi bila sramota kad mi ne bi to dozvolili.”

Početkom marta 2013. Radaković je, kao što je to poznato, završio svoj drugi dugometražni dokumentarac „Kultura cveta” koji predstavlja kritički vrhunac u njegovoj dosadašnjoj filmskoj borbi protiv socio-političke torture koja se vrši nad kulturom. Ovaj dokumentarac je imao premijeru 28. aprila 2013. u Domu omladine na BELDOCS-u, a našao se i u katalogu koji je bio namenjen za predstavljanje najznačanijih ostvarenja iz domaće produkcije na najvećem filmskom festivalu na svetu, u Kanu.

„Čist srpski film u 2013. godini” možete pogledati ovde:

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: