Femix i BuzZz: podrška ženskim muzičarima

Submitted by Dragana Danicic on 11/09/2013 - 19:01

Femix

Prvi ženski rok bend, petočlani Cacadoo look, u staroj (SFR) Jugoslaviji nastao je u Rijeci 1984. godine, dok su u svetu to bile The Runaways 70-tih. Danas se dosta polemike vodi oko toga kako su glavni domaćini roka i drugih muzičkih žanrova, uopšte, muškarci i kako bi tako i trebalo da ostane. Međutim, mnoge devojke se sve više usuđuju da dokažu svoj talenat okušajući se u bendovima isključivo ženskog sastava.

Girl power, kako volim da nazivam takve bendove, nisu naročito popularna ideja u našoj zemlji i nailaze na razne predrasude. Podršku da istraju u tome pruža im projekat Femix. Oni znaju da kvalitetna muzika obara sve predrasude. Femix je jedan od programa kluba OPA (Omladina pokreće akciju). „Tokom protekle tri godine delovanja projekta Femix (od samog početka 2010. godine), dolazili smo u dodir sa različitim iskustvima akterki muzičke i nezavisne umetničke scene Srbije sa diskriminatornim ponašanjem prema njima. Devojke u muzičkim sastavima, ako su i prisutne, obično pevaju prateće vokale, sviraju bas ili prateće instrumente, ili kao vodeći vokal pevaju tuđe tekstove. Vrlo retko su žene autorske pokretačice bendova, bubnjarke ili gitaristkinje. Posle razgovora o ovom problemu koji smo organizovali na Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, 21. maja 2013, a kao doprinos kreiranju modela za rodno ravnopravno, aktivno i stvaralački nastrojeno društvo, pokrenuli smo kampanju na socijalnim mrežama Dodaj svoju notu, koja teži da ohrabri buduće mlade muzičarke.” - objasnila nam je Tatjana Nikolić, koordinatorka projekta.

Sa željom da se devojke motivišu da istražuju sopstvenu kreativnost, kao put za realizaciju svojih ličnih potencijala, projekat Femix od samog početka redovno organizuje koncerte ženskih bendova i projekcije ženskih kratkih filmova, a jedna od ključnih aktivnosti je i izdavanje kompilacije Femikseta, koja predstavlja godišnji presek kroz doprinos žena nezavisnoj muzičkoj sceni u Srbiji. „Za Femiksetu iz godine u godinu raste interesovanje, pa je tako za ove tri godine broj ženskih bendova koji su poslali svoje pesme za kompilaciju udvostručen. Pored izdavanja Femixete do sad smo organizovali više od 40 različitih događaja (koncerata, filmskih večeri, predavanja, tribina, radionica, izložbi) koje je posetilo preko 4000 ljudi i na njima podstakli, ohrabrili i promovisali 170 mladih umetnica. Upravo smo pokrenuli Femix.Info - portal ženskog stvaralaštva, zahvaljujući podršci Rekonstrukcije Ženskog fonda.” - zaključuje Tatjana.

Ljudima iz Femixa želimo da istraju na svom putu, baš kao i muzičarima sa kojima sarađuju, a jedan od ženskih bendova koji trenutno radi na autorskim pesmama je bend BuzZz. „Prvi put smo se okupile u studiju za probe 28. januara 2013. Stoga ćemo, sledeće godine, u to vreme slaviti prvi rođendan. Ubrzo nas je koleginica iz benda Fandango pozvala da nastupamo u Kuglašu povodom ženske večeri, 9. marta. To je bila i naša prva zvanična pojava. U međuvremenu, snimile smo jednu pesmu. Počele smo često da gostujemo na svirkama drugih bendova, a već 28. marta imale smo uspešan samostalan nastup. Svirale smo i van Beograda. Ime benda nastalo je spontano. Dopalo nam se jer je zvučno i originalno. Samo po sebi nije imalo nikakvo značenje, ali smo ga mi vrlo brzo obeležile dobrom muzikom i izvođenjem.” - kaže Nađa Milosavljević, bubnjarka BuzZz-a i nastavlja: „Činjenica da smo ženski bend do sada je nailazila na mnogo odobravanja. Naša publika je raznovrsna, ali primećujemo da je muški deo u većini. Kada ste grupa koja odlično zajedno funkcioniše, i to ne samo na bini ili u studiju, lako se to prepoznaje. Najviše inspiracije imamo kada smo na istom mestu. Što duže zajedno sviramo, veće nam je zadovoljstvo da stojimo pred poznatim i nepoznatim ljudima, prenoseći deo ove energije.”

BuzZz

BuzZz je punk/rock bend energičnog tempa i brzih ritmova. Ostale članice benda podelile su sa nama priču iz svog ugla, a prva od njih je to uradila Tijana, solo gitaristkinja: „Iako sam već duže vreme bila spremna da oformim bend i vežbala sa raznim ljudima cele prošle godine, to nikako nije uspevalo da zaživi i preraste u nešto ozbiljnije. Kada me je Nađa po drugi put pozvala da budem (tada jedina) gitara u bendu, bila sam u velikoj gužvi oko prijemnog ispita i treninga. Ipak je odluka da stavimo u pogon novi ženski bend bila jedna od najboljih ove godine. Vrlo brzo se pokazalo da je vredelo odustati od treninga, dok mi je jedini izlazak tada bila naša proba ili svirka. Svirati sa bendom i imati sopstvenu publiku, zaista je jedinstven osećaj i velika privilegija.”, a njena koleginica, basistkinja i glavni vokal, Jana Bacić se nadovezuje: „Pre više od 6 meseci sam od Nađe dobila poruku da joj se pridružim u formiranju ženskog benda, iako sam imala još par ponuda, ja sam bez razmišljanja prihvatila njen poziv i sada potpuno uživam u njemu. Najviše me za bend vezuje to što se jako dobro slažemo. U početku sam svirala bas, a sada sam i glavni vokal. Nadam se da će bend napredovati kao i do sada i da ćemo početi sve dalje da putujemo.”

„Trudimo se i trudićemo se da zvucimo što bolje i na taj način zovemo ostale devojke da nam se pridruže na sceni!” - za kraj dodaje Nađa. Nadam se da sam ovim tekstom, možda, ohrabrila još neku mladu damu da se prepusti čarima muzičke scene, ovoga puta u glavnoj ulozi, jer... Savremeno društvo, umesto da proširi svoje vizije, robuje predrasudama i rodnoj podeli više nego ikada. A snovi i talenat ne poznaju  granice i razlike po bilo kojoj osnovi.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: