Electric Light Orchestra i priča o putu kroz vreme

Submitted by Marko T. on 18/09/2017 - 20:30

elo time expanded album cover

ELO – Time 1981.

„Time“ je deveti studijski album grupe Electric Light Orchestra objavljen avgusta 1981. godine u Londonu. Postigao je pristojan komercijalni uspeh, posebno numera „Hold on“ koja se našla na zavidnim pozicijama svetskih top lista. U pitanju je konceptualni album od trinaest numera kroz koje se provlači priča o putovanju kroz vreme. Ovaj album se smatra prvim velikim konceptualnim albumom koji obrađuje temu putovanja kroz vreme, a takođe se i smatra najuticajnim albumom ove grupe. Singlovi koji su prethodili albumu su: „Hold on tight“, „Twilight“, „Ticket to the moon / Here is the News“, „Rain is falling“ i „The life’s ment to be“, hronološki.

Prologue

Prva numera albuma predstavlja prolog. Pripovedač nam, na granici stvarnosti donosi poruku iz nekog sasvim drugog vremena.

Twilight

Lirski subjekat prolazi kroz neku vrstu zone sumraka. Nije siguran da li je budan ili sanja jer se pred njim smenjuju čudni prizori.

Yours Truly, 2095

Saznajemo da se nalazi u 2095. odakle pokušava svojoj dragoj u 1981. godini da pošalje poruku, bez uspeha. Dočarava nam izgled budućnosti, vozi najnoviji ’hovercar’, ali ne zna gde je ona i jako mu nedostaje. Susreće ženu koja jako liči na njegovu dragu, ali je zapravo robot, najnoviji komad tehnologije, ali shvata da je ona programirana da se ponaša kako se ponaša, oseća da je ona bez emocija i da je srca hladnog poput kamena. Svaki pokušaj bliskosti njena hladnoća. Da li je to zaista ono što želi, lirski subjekat se pita. Razume da je sve to deo nekog vremena koje uvek ima poslednju reč. Odlazi, mada govori da će se možda jednom vratiti, kad bude mogao razumeti njen hladni zagrljaj. Do tada, ostaviće je na miru.

Ticket to the moon

Sada ga obuhvata nostalgija za svojim vremenom, želi da se vrati u osamdesete, kada su stvari bile mnogo jednostavnije,  gde pripada i gde živi njegova ljubav. Govori da ima karte do meseca, ali bi radije u njenim očima gledao zalazak sunca. Nedostaje mu, čezne za njom. Pita se može li se vratiti k njoj, plaši se da je karta do ovog mesta bila samo u jednom pravcu.

The way life’s meant to be

Nalazi se u ulici gde je poslednji put video svoju ljubav, pa ipak stoji na nekoj nepoznatoj zemlji, ne znajući šta da kaže ili uradi. Dok promatra strance na ulici, misli da je jedini stranac zapravo on. Oseća da on tu ne pripada. Pita se da li život tako treba da izgleda. Iako je prošao samo jedan dan od kada se obreo u ovom vremenu, idalje sve gleda u čudu. Iako stoji na svojoj staroj ulici, sve što je ikad poznavao, nalazi se ispod nje; pod zemljom. Kad pogleda šta su sa tom ulicom uradili, oseća jedino sram. Pored svih ’kula od slonovače’ i ’plastičnog cveća’, on želi da se vrati u 1981. godinu i shvata koliko mu je draga značila i ponovo se pita da li zaista život takav treba biti.

Another heart Breaks

Ova pesma se sastoji iz samo četiri reči koje se ponavljaju. „Još jedno srce kuca“.

Rain is falling

Osvanuo je novi dan, nebo je plavo i sunce sija, ali mu se gotovo istog trenutka misli vraćaju na nju. Gleda kroz prozor u grupu dece, ljude koji prolaze dok kiša iznenada počinje da pada i munja para nebo. Ništa se zapravo nije promenilo, pomislio je. Međutim, uz svu tu njihovu tehnologiju i dobre namere, on idalje stoji u 2095. godini dok mu kiša spira suze s obraza.

From the end of the world

U ovoj pesmi, pokušava da svojoj ljubavi pošalje poruku, pismo u formi sna i ljuti se što ona ne ogovara, iako je video, u snu doduše da je imala vremena; kao da namerno nije želela da odgovori. Kaže da ni ranije nije bilo drugačije. Šalje joj san sa kraja sveta.

The lights go down

Kaže da mora jednom otići s ovog mesta, pri čemu misli na povratak u 1981. godinu gde bi izgladio odnos s njom, gde bi joj rekao kako se oseća iako zna da je ono što oseća pogrešno. Idalje je želi kraj sebe i čezne za njom.

Here is the news

Ova pesma se sastoji iz onog što lirski subjekat misli i želi i vesti koje podsećaju na novosti sa raija dopiru do njega.

21St Century man

Pripovedač nabraja pogodnosti čoveka dvadeset prvog veka, i to na po malo zajedljiv način; pita se zašto je lirski subjekat tako nesrećan kao čovek iz dvadeset prvog veka. Poručuje mu da se, pošto tu očigledno ne pripada, vrati s onim što je naučio u budućnosti.

Hold on tight

Ova pesma je nešto pozitivnijeg karaktera, govori nam da se, bez obzira na sve čvrsto držimo svojih snova, da od njih ne odutajemo, na ovaj način nam nagoveštavajući da će se lirski subjekat ipak uspešno vratiti u svoje vreme.

Epilogue

Epilog je završna numera na ovom albumu i direktno se tekstom nastavlja na 21st Century man, muzikom nagoveštavajući putovanje kroz vreme dok poslednje rečenice kao eho odjekuju u njegovim mislima.

 

Kada su Lyon-a pitali da li je sve ovo bio samo san ili je lirski subjekat stvarno bio u budućnosti, on je rekao: „To bih i ja želeo da znam, jer muči me još od kada sam ga napisao, da li je stvarno otišao u budućnost ili je samo mislio o tome... Može biti java, može biti san... Nisam siguran. Radije ne bih rekao, jer ni sam odista ne znam. Trebao bih, ali ne znam.“

slika

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: