Star Wars kao Shakespeare-ova drama

Submitted by Tatjana Babić on 02/07/2013 - 12:48

1

“William Shakespeare’s Star Wars” je naslov knjige autora Ian Doescher-a iz Portland-a, a ovo je ujedno i njegov prvi autorski rad koji predstavlja kombinaciju Shakespeare-ovog načina pisanja i dešavanja iz sage George-a Lucas-a. 

Ono što su uradili Doescher i njegovi izdavači iz “Quirk Books of Philadelphia” često se ne dočekuje sa oduševljenjem. Oni ističu da ovo delo ispisano na 174 strane u jampskom pentametru, koji je osnovno jezičko obeležje Shakespeare-ovih dela, ima za cilj ne da pojednostavi Shakespeare-a, već upravo suprotno – da zakomplikuje scenario Star Wars-a prepričavanjem u stihu.

Doescher je britanskim novinama “The Independent” objasnio da je George Lucas, pišući Star Wars, bio inspirisan knjigom Joseph-a Campbell-a “The Hero with a Thousand Faces”, koja povlači paralele između grčke mitologije i holivudskih vesterna na Shakespeare-ov način.

On, takođe, ukazuje na sličnosti likova iz Star Wars-a i pojedinih likova iz Shakespeare-ovih dela, kao što su Obi-Wan Kenobi i Prospero, Chewbacca i Caliban, R2-D2 i C-3PO kao Rosencrantz i Guildenstern. “Da su Star Wars zapravo Šekspirov komad, bio bi okarakterisan kao fantazija, ali sa elementima istorije, komedije i tragedije.” - ističe Doescher.

Ono što bi moglo da bude zanimljivo čitaocima Doescher-ovog prvenca, jeste način na koji su dešavanja iz Star Wars-a ispričana Shakespeare-ovim jezikom. Sa druge strane, ovakve ideje bi mogle biti odbačene od strane konzervativno orijentisanih, koji stoje na stanovištu da popularnu kulturu ne treba mešati sa literarnim klasicima.

2

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: