Dr Lecter and Mr Poe, we meet again!

Submitted by Bozica on 19/07/2013 - 14:36

5

Zadivljujuće je koliko neke figure, što stvarne, što fiktivne, imaju odjeka u popularnoj kulturi. To je slučaj sa velikim pesnikom Edgarom Alanom Poom i upečatljivim likom iz pera Tomasa Harisa, dr. Hanibalom Lektorom. Upravo oni su tema dve nove američke serije koje su počele da se prikazuju ove godine – u  pitanju su The Following i Hannibal.

Misteriozni i ingeniozni američki pesnik i pisac romantizma, Edgar Alan Po, ostavio je veliki uticaj na potonju književnost. Njemu treba da zahvaljuju pisci detektivskih romana podjednako kao i mnogi gotik bendovi. Njegova mračna fikcija inspirisala je mnoge umetnike koji su ekranizovali njegova dela ili njegov život, ili se koristili njegovim intrigirajućim likom.

Niz se nastavlja i sa serijom The Following (Sledbenici), gde je Po glavna inspiracija a kome drugom no – serijskom ubici. Džo Kerol, brutalni ubica koji za svoja zlodela koristi motive iz Poovih priča i pesama, beži iz zatvora kako bi nastavio svoju 'misiju' pisanja velikog literarnog dela. To oživljava njegov sukob sa agentom Hardijem (kog tumači Kevin Bejkon) koji ga je i uhapsio. No, Kerol ovoga puta nije sam - on je uspeo da oko sebe okupi klan serijskih ubica sličnih njemu – koje su spremne da izvrše svako njegovo naređenje.

3

Ovakva priča garantuje uzbudljivu akciju – i serija to i postiže. Međutim, osim toga i solidne Bejkonove glume, malo šta drugo ima da pruži. Sam Kerol (Džejms Pjurfoj) je neuverljiv kao harizmatični vođa i čitava ideja klana je nedovoljno uverljivo dočarana. No serija će nesumnjivo doneti nove fanove bar gospodinu Pou.

Zasigurno kvalitetnija u svakom pogledu je serija Hannibal, koja nam donosi novi susret sa zloglasnim psihijatrom, kog u ovoj priči tumači fenomenalni danski glumac Mads Mikelsen. Radnja ove serije u vezi  je sa knjigom/filmom Crveni zmaj i govori o ranom odnosu čuvenog kanibala i agenta Vila Grejema, koji ima izuzetan dar empatije – sposoban je da u potpunosti 'uđe' u um ubice. Atmosfera ove serije je u potpunosti 'pogođena' – mračnih tonova, naizgled spore radnje, siva, tegobna, košmarna. Tome doprinosi i složenost delikatnih odnosa među likovima, za šta je zaslužna svakako i sjajna ekipa glumaca. Scenografija je i više nego zastrašujuća, uključujući mnoge zaista živopisne sekvence od kojih ćete sasvim moguće imati noćne more.

4

Mikelsen neće izneveriti fanove Lektora, jer je lik prikazao skoro jednako dobro kao Hopkins – uz svu suptilnost i galantnost koji vešto skrivaju duboko poremećeni um. Za sve koji vole priče o najpoznatijem kanibalu sveta, ili psihologiju, ili jednostavno dobru dramu – odlična preporuka.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: