Semir Gicić - Prokletstvo

Submitted by Punjeni paprikaš on 22/07/2013 - 20:04

1

Donosimo vam još jedno delo mladog dramskog pisca Semira Gicića. Semir je rođen 18.12.1989. godine u Novom Pazaru. Završio je novopazarsku Gimnaziju i muzičku školu ''Stevan Mokranjac'' za harmoniku. Diplomirao je glumu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u klasi Envera Petrovcija.

U svom petogodišnjem honorarnom radu u Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru, igrao je u predstavama: ''Bogojavljenska noć'' Viljema Šekspira, ''Gospođa ministarka'' Branislava Nušića, ''Krčma na drumu'' Antona Pavloviča Čehova, ''Čovekov život'' Leonida Andrejeva, ''Otelo'' Viljema Šekspira, ''Simpatija i antipatija'' Jovana Sterije Popovića'', ''Hasanaginica'' Ljubomira Simovića, i dečje predstave ''Pinokio'', ''Aladin i čarobna lampa'', ''Mali  princ'' i ''Lepotica i zver''. 

Napisao je četiri celovečernja komada i jednu dečju predstavu. Drama ''Šta se desilo drugu Milivoju?'' je njegov prvi rukopis koji je objavljen 2010.godine, pobedivši na konkursu u Knjaževcu. O ovoj drami, kao fenomenu, pisala je Dragana Bošković, glavni urednik dramskog programa Radio-televizije Srbije na web-portalu RTS-a. 

Drama ''Prokletstvo'' je u maju 2012. godine imala svoju praizvedbu u Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru u režiji Envera Petrovcija. Treći komad ‘’Pazarska priča’’je na repertoaru Kulturnog centra u Novom Pazaru. Dečja komedija ''Avanture Boće Zloće'' od 2010-2012. godine je na repertoaru u ''Teatru 78'' u Beogradu.

Od 2012. godine je član Udruženja dramskih pisaca Srbije. 

Semir je pisao kolumne za novine ‘’Lamed’’, ‘’Sandžak’’ i ‘’Danas’’. Autor i narator je emisije ''Pazarske priče'' na Regionalnoj televiziji. Sudelovao je i završio šestomesečni program PRONI centra u Osijeku za turističke animatore/organizatore u kontinentalnom turizmu.

Završio je i letnji kurs turskog jezika na Trakijskom univerzitetu u Edrenu.

 

U Biltenu br. 7, 57. Sterijinog pozorja, Nikola Stepić je napisao sledeće o "Prokletstvu":

"Nikome ništa nažao nismo učinili"

U pitanju je porodična drama, priča o lažima i tajnama koje svi vučemo, a u jednom trenutku će morati da nas i razderu. Siže teksta doista je zanimljiv. Priča o porodici Jakovljević analizirala je pitanja prioriteta i porodičnih odnosa kao obavezno disfunkcionalne, a nekada čak i s dozom nasilja, ređe fizičkog, ali svakako psihološkog. „Naši očevi” svakako su u centru ovih odnosa, u slučaju Prokletstva kao autokrate, zlobnici i teroristi. Dva ženska lika lako je podeliti u stereotipe neurotične, beskorisne domaćice i opasne, zavodljive devojke.

Konačno, zanimljiv je i odnos roditelja i dece. Pojam roditeljstva, iako komično postavljen, jasno je ukazivao na neminovnu propast mlađe generacije, čija je realnost u sferi nemačkih pornića, hamburgerija i promiskuiteta. U isto vreme, roditelji deci ne mogu da ponude alternativu, kada ni oni sami ne mogu da istupe iz vlastitih okvira (horoskop, lov...), što je svojevrsni beg od stvarnosti. Svi smo mi, naizgled, ugledni i čestiti, ali vučemo decenijama stare grehe i prokletstva.

Lako je, kaže Gicić u svom tekstu, odreći se porodice, ali automobila nikako!

 

Dramu možete preuzeti klikom na ovaj link:

http://www.mediafire.com/?7t7dv237348918c

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Milica_Kec (not verified) on 13/08/2013 - 14:38
Gicić je majstor crnog humora, sarkazma i apsurda!