Zaboravljeni sportisti - Gary Payton

Submitted by Ilija Stokić on 15/01/2013 - 14:38

geriNiko nije ni pomislio da može da upiše koledž sa sportskom stipendijom za košarku. Međutim, desilo se prvo od tri čuda, nekoliko srednjoškolaca koji su konkurisali za prestižni Oregon univerzitet  i dobili stipendije odustaju i odlaze na druge univerzitete zbog boljeg statusa ili većih šansi za titulu. Među njima su bili čuveni Antonio Davis, Cebalos, Tyrone Hill, Abdenlaby. Tada šansu dobija Gary Payton, koji biva najbolji asistent svog tima i među 20 najbojih strelaca u ligi. To nije bilo dovoljno za velike šanse na draftu, i tada stvari postaju još gore, u završnoj godini biva više na klupi nego na parketu.

U očaju otac ga tera da se usresredi na učenje i školu. Biva i suspendovan na nekoliko mečeva, ali ni to ga ne tera da prestane sa košarkom. Trenira sve vreme individualno i bez ičijeg znanja se prijavljuje na draft. Na draftu drugo čudo, njemu svojstveno, gore pomenute zvezde koledž košarke krahiraju a Gary postaje drugi pik i biva prosleđen Seatle-u, ostalo je istorija.

Samo da pomenemo neke od uspeha. Payton ima jedan prsten sa Miami Heat-om, inače treće čudo, iako je bio zreo za penziju on odigrava fenomenalnu sezonu sa Wade-om i O’Neal-om. Dva zlata sa Olimpijskih igara 1996. i 2000. godine. Od ličnih nagrada tu je i titula najboljeg defanzivca u NBA kao i devet učešća na All Star meču. Šta reći za čoveka koji ima eru u najjacoj ligi sveta Payton-Jordan-Drexler. Sve ostalo je suvišno trošenje reči…

 

Profesionalna karijera:

1990-2003 Seatle

2003 Milwaukee

2003-2004 L.A. Lakers                                 

2004-2005 Boston

2005-2007 Miami

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: