Bitka kod Kurska (III deo)

Submitted by Aleksandar Mili... on 27/11/2013 - 13:37

1 - Bitka kod Kurska (III deo)

Suštinski značaj na ishod budućih događaja imali su nemački gubici u oklopnim jedinicama. Tenkovski puk „Velika Nemačka” imao je posle prva dva dana 53% onesposobljenih tenkova, dok je u 10. tenkovskoj brigadi taj podatak bio 40%. Prva dva dana nemačka avijacija je dominirala, ali se situacija drastično izmenila 7. jula kada je poletela celokupna sovjetska avijacija. Tog dana sovjetska vazdušna flota izgubila je svega 30 aviona, dok su nemački gubici, i na nebu, i na zemlji bili višestruko veći.

Na jugu su operacije bile znatno krvavije. Prve vazdušne operacije su započete iznad sovjetske 57. i 67. gardijske divizije. Naneti su veliki gubici sovjetskoj armiji u vozilima i borbenoj tehnici. Ipak, nemačka avijacija „Luftvafe” se najviše usmerila na sovjetski 6. tenkovski korpus, čime je pokušala da osujeti sovjetski kontranapad. Takva odluka ostavila je nemačku 4. tenkovsku armiju potpuno nezaštićenom, pa su se sovjetski „Šturmovici” usredsredili na tenkove Vermahta. Direktno iz fabrika, kompletne eskadrile „Šturmovika” dobijale su PTAB bombe (protivtenkovske avijacijske bombe). One su sa male visine izuzetnom lakoćom probijale oklop tenka i uništavale ga.

Nemci su primenili novu taktiku prilikom napada sovjetske tenkovske armije na krilo 1. SS oklopne divizije, „Adolf Hitler”. Taktika je bila prosta: umesto teških bombardera i bombardera za obrušavanje, u borbu su ubačeni lovci, „Foke Vulf Fv 190”, koji su ispred sovjetskih jedinica izbacili „Leptir” bombe SD-2 i tako nanele velike gubitke tenkovima i oklopnim vozilima sovjetske armije.

Na tlu, komanda sovjetske armije je zakljčila da se mora pronaći način da se nemački tenkovi ili uspore ili, što je poželjnije, potpuno zaustave u proboju. U tu svrhu postavljeno je preko devedeset hiljada mina, tako da su nemačke trupe morale da uspore, a u mnogim situacijama i zaustave, kako bi se mine uklonile pre nastavka njihovog proboja. Ova taktika Sovjeta dala je sjajne rezultate, jer je npr. divizija „Velika Nemačka” za samo 5 dana bila svedena sa 118 na 20 tenkova.

2 - Bitka kod Kurska (III deo)

Simbol Kurske bitke bio je žestok tenkovski sudar kod sela Prohorovke, 12. jula 1943. godine. Sa nemačke strane učestvovalo je oko 700 tenkova, dok su Sovjeti u borbu ubacili 850 tenkova. Nemci su prvi primetili neprijatelja i pravovremeno izvršili prestrojavanje za okršaj, dok su tenkisti Crvene armije to morali da urade pod konstantnom vatrom.

Iako su 12. jula Nemci ostvarili pobedu kod Prohorovke, usledilo je njihovo povlačenje već 16. jula zbog velike sovjetske kontraofanzive kod Belgoroda i reke Mius. Dakle, Crvena armija je platila visoku cenu kod Prohorovke, ali to je bio jedini način da se nacistička Nemačka zaustavi i na kraju porazi.

Esesovac Joakim Šol je 15. jula upisao u svoj dnevnik: „Kakav dan! Mislim da smo pogodili 5 tenkova, ali nisam siguran, jer je bilo toliko prašine i tenkova! Teško je bilo odabrati cilj. Ja sam čak otvorio vatru na našu samohotku misleći da je ruska. Tačno znam da sam uništio rusku samohotku, jer je bila samo 50 metara ispred mene. Njeni komadi doleteli su do moga „Tigra”. Kakvo ludilo!”.

Do 5. avgusta nemačke oklopne snage su konstantno napadale, ali bez većeg napretka. General Valter Model, u strahu od sovjetskog opkoljavanja, naređuje povlačenje trupa oko Orela, čime je praktično završena nemačka ofanziva na severu.

Sovjetska armija je 3. avgusta započela operaciju „Vojskovođa Rumjancev”, koja je rezultirala oslobođenjem Belgoroda. Već 11. avgusta trupe Crvene armije stižu do Harkova, da bi grad 12 dana kasnije bio oslobođen. Oslobođenjem Harkova, 23. avgusta, najveća bitka u istoriji je završena.

Podaci o gubicima tokom Kurske bitke variraju. Prema procenama, nemački gubici su do petsto hiljada poginulih, ranjenih, nestalih. Vermaht je izgubio oko 1.000 tenkova i oklopnih vozila i oko 3.000 aviona. Sovjetski gubici su bili oko osamsto hiljada poginulih, ranjenih, nestalih, preko šest hiljada uništenih tenkova i oklopnih vozila. Sovjetska armija izgubila je i 1.100 aviona.

 

I deo - http://punjenipaprikas.com/bitka-kod-kurska-i-deo

II deo - http://punjenipaprikas.com/bitka-kod-kurska-ii-deo

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: