Midsomer Murders (1997 - )

Submitted by Jovana Dragojlović on 22/09/2013 - 20:03

Midsomer Murders

Midsomer Murders je britanska televizijska detektivska serija koja je počela da se emituje 1997. godine. Bazirana je na romanima Karoline Grejem. Glavni lik i inspektor je Tom Barnabi (Džon Netls), koga kasnije menja njegov mladji rodjak Džon Barnabi (Nil Dadžen). Serija ima petnaest sezona. Džon Netls se povukao posle trinaeste. U seriji glume najbolji glumci britanskog glumišta. Bila je jedna od tri najprodavanije britanske serije u svetu.

Midsomer je izmišljena oblast u Engleskoj. Glavni grad je Koston. Viši inspektor Barnabi tu živi sa svojom suprugom Džojs i ćerkom Kali. Na zadacima mu pomažu njegovi pomoćnici: Troj, Džons i Skot. Kasnije ga zamenjuje njegov mladji rodjak Džon. On živi sa suprugom i psom Sajksom. U poslu mu mnogo pomaže njegovo znanje iz psihologije.

Midsomer Murders 2

Pored tematskih priča, serija prati i njihove živote. Midsomer je mirno i lepo mesto sa različitim kućama (od onih u kojima živi buržoazija do onih u kojima žive siromasi), puno cveća, starina, bogato istorijom, lepom prirodom i legendama. To naizgled mirno mesto ume da postane leglo ubistava. Na putu do otkrivanja ubice Tomu najčešće pomažu forenzičar Bulard i neki spontani komentar Tomove supruge Džojs. Ubistva se uglavnom dešavaju na najrazličitije načine i iz različitih motiva. Najčešći motivi su ljubav, novac i očuvanje porodičnog ugleda.

Serija nas upoznaje sa engleskom kulturom, običajima i dočarava nam život konzervativnih Engleza. Upoznaje nas sa njihovim klasnim razlikama, uvodi nas kako u život aristokratije, tako i u život siromaha i njihove međusobne odnose. Upućuje nas u razne igre i interesovanja engleskog naroda i predivne pejzaže Engleske. Ona opisuje i način života jednog policajca i inspektora. To su nekada bili naši idoli i svi smo želeli da budemo oni, ali to nije nimalo jednostavno. Oni nemaju odredjeno radno vreme, mogućnost da uživaju sa porodicom kad hoće, jer moraju da brinu o tuđim životima, a zlo uvek vreba.

Midsomer Murders 3

Serija nesvesno tera gledaoce da se stave u ulogu jednog od Barnabija i pokušaju da pronađu motiv i ubicu. Navodi ih na različite puteve i greške, ali ih na kraju izvodi na onaj pravi. Uvek ima dobro smislen i logičan rasplet. Većina gledalaca voli i uživa da krene na jedno ovakvo putovanje.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: