Sankt Peterburg: Prestonica carske Rusije

Submitted by Maja Simić on 26/09/2013 - 18:52

Sankt Peterburg

Viziju i san jednog vladara hiljade radnika pretvorili su u stvarnost, a danas, nakon skoro 3 veka, Sankt Peterburg sija u svom punom sjaju. Zbog svoje lepote zovu ga „Severna Venecija”, zbog prirodnog fenomena koji se javlja u ovom gradu poznat je i kao „Grad belih noći”, a zbog razaranja i teške borbe u Drugom svetskom ratu ima titulu „Grad heroj”.

Zimski dvorac

Sa putovanja po Evropi car Petar Veliki vratio se sa velikom željom da Rusiju, u svakom pogledu, što više približi Evropi. To je iziskivalo čitav niz promena i reformi, kao i potrebu za izgradnjom luke i grada koji će svojim izgledom podsećati na gradove zapadne Evrope. Po legendi, Petar Veliki je izvadio svoj mač i zabio ga u močvarno zemljište na mestu ušća reke Neve u Finski zaliv i rekao da će na tom mestu niknuti nova prestonica Rusije. Izgradnja Sankt Peterburga započeta je 1703. godine. Oko 40.000 ljudi učestvovalo je u izgradnji u jako teškim uslovima. Mnogi od njih su u tom procesu izgubili svoje živote, tako da se često kaže da ovaj grad leži na kostima. Grad je dobio ime po svecu – zaštitniku Petra Velikog, Simonu Petru. U prvim godinama izgradnje, tačnije 1710. godine, Petar proglašava Sankt Peterburg glavnim gradom i naređuje plemstvu da se presele u novu prestonicu iz Moskve. Tokom godina veliki broj arhitekata iz cele Evrope dolazi u ovaj grad i čini od njega jedan od najlepših gradova na svetu.

Hram Svetog Isaka

Posle Prvog svetskog rata, 1914. godine grad dobija ime Petrograd, a 1917. godine pucnjima sa krstarice Aurora počinje Oktobarska revolucija. Posle Lenjinove smrti 1924. godine grad dobija naziv Lenjingrad. U Drugom svetskom ratu grad je 872 dana bio pod opsadom nemačkih snaga. Hitler je izdao naredbu da se grad sravni sa zemljom, a tokom hladne zime, bez hrane i krova nad glavom, jer je grad bio razoren stalnim granatiranjem, umire 750.000 civila. Jedini način na koji su uspevali da dobijaju hranu bio je preko jezera Ladoga, koje je preko zime bilo zaleđeno i tako se pružala mogućnost da se sankama i kamionima doprema hrana. Na kraju rata, zajedno sa vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju grada, poginulo je oko 2 miliona civila i vojnika. Posle rata krenulo se u obnovu grada sa željom da mu se vrati stari sjaj, a sve zgrade su renovirane ili ponovo izgrađene onako kako su izgledale pre razaranja.

Ćilibarska soba

Na referendumu koji je održan 1991. godine, stanovnici izglasavaju da se gradu vrati staro ime Sankt Peterburg, koji grad nosi i danas i tako se, barem za sada, završava saga oko promena imena. Velika proslava povodom 300 godina od osnivanja grada 2003. godine, koju je organizovao sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je i sam rodom iz ovog grada, bila je prilika da ovaj grad još jednom zasija u svom punom sjaju. U želji za pomirenjem i građenjem što boljih odnosa između Rusije i Nemačke, Nemačka je finansirala obnovu čuvene Ćilibarske sobe, koju su nacisti ukrali u Drugom svetskom ratu. Od tada Sankt Peterburg je ponovo u centru svetske javnosti kao atraktivna turistička destinacija, drugi grad po veličini u Rusiji i jak ekonomski, kulturni i lučki centar. U njemu se nalazi veliki broj muzeja, pozorišta i biblioteka, a sigurno najpoznatije zdanje je zgrada muzeja Ermitaž. Ovaj muzej je najveći umetnički i kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svetu u kom se nalazi najveća svetska kolekcija umetničkih slika koje godišnje vidi oko 3 – 4 miliona posetilaca.

Ermitaž

Može se slobodno reći da Sankt Peterburg u ovom trenutku doživljava preporod nakon burne i teške istorije. Danas svojom raznovrsnom ponudom i slavnom i bogatom istorijom privlači turiste iz svih krajeva sveta. Sigurno je da će ovaj biser Rusije još dugo sijati i biti most koji povezuje tradicionalnu i modernu Rusiju.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Bombica (not verified) on 06/10/2013 - 15:30
Fantastičan tekst i moja omiljena Rusija!